Dzūkų žinios

Alytaus rajone pagamintas vynas įvertintas sidabru

Dalintis:
Prestižiniai apdovanojimai „Miella vyninės“ vyndarių rankose – Marijus ir Eglė Jakinevičiai (kairėje), Laura ir Irmantas Adamoniai. (Asmeninio albumo nuotr.)

Vilniuje vykusioje didžiausioje vyno parodoje Baltijos šalyse „Vyno dienos“ Alytaus rajone įsikūrusioje vyninėje „Miella vyninė“ pagamintas desertinis svarainių vynas keturiose kategorijose pelnė aukščiausius įvertinimus.

Geriausi Lietuvos someljė ir vyno ekspertai, ragaudami bei vertindami vynus, nematydami jų etikečių, desertinį svarainių vyną „AMMI“ įvertino sidabro medaliu vaisių, uogų, augalų vyno kategorijoje. Jis taip pat pripažintas geriausiu vynu dar trijose kategorijose: vaisių, uogų, augalų, saldus svarainių ir svarainių.

„Tai šviesios aukso spalvos vynas, pagamintas iš Lietuvoje užaugintų ir kruopščiai atrinktų svarainių. Švelnus svarainių vaisių kvapas vyno skoniui suteikia unikalų ir įdomų charakterį. Jaučiamas amerikietiškas ąžuolas, kuris subtiliai papildo svarainių skonį, o lengvas rūgštumas sukuria harmoningą, ilgai išliekantį poskonį, panašų į šviežio medaus. Jis puikiai tinka prie vaisių pyragų, riešutų ar medaus torto“, – apibūdino „AMMI“ vyną vyndarys Marijus Jakinevičius.

Anot jo, aukštas įvertinimas rodo, kad įdėtas darbas ir kūryba yra įvertinti, kad „Miella vyninėje“ sukurti produktai yra įdomūs. „Mes turime savo kelią ir nesiblaškome, vadovaudamiesi nuostata, jog gyvenime didžiausių ir geriausių rezultatų pasieki, kai nesiblaškydamas dirbi vienoje srityje“, – akcentavo M. Jakinevičius.

2022 metais įkurtoje „Miella vyninėje“ dirba dvi šeimos – Eglė ir Marijus Jakinevičiai ir Laura ir Irmantas Adamoniai, vyndarystės tradicijas perėmę iš Eglės ir Irmanto močiutės Onos Adamonienės. Tvirtai į vyndarių gretas įsiliejančioje „Miella vyninėje“ gaminama daugiau kaip 20 rūšių vynų, puoselėjant senąsias Lietuvos vyndarystės tradicijos ir kuriant naujas.

„Neturime vienos dominuojančios rūšies vyno, gaminame visą jų gamą – nuo sauso iki desertinio, kad kiekvienas pirkėjas turėtų laisvę ir malonumą išsirinkti pagal savo skonį. Gaminame ko gero vienintelį Europoje pomidorų vyną, sulaukiantį ypač didelio susidomėjimo“, – pasakojo M. Jakinevičius.

Ateityje „Miella vyninėje“ bus gaminamas ir vynuogių vynas. Šalia vyninės, esančios Alytaus kaime, pusantro hektaro plote jau auga 5 tūkstančiai sertifikuotų septynių vyninių veislių vynmedžiai, atkeliavę iš Vokietijos.

Pastaruoju metu ruošiami dokumentai, kad „Miella vyninėje“ pagamintam vynuogių vynui būtų suteikta saugoma geografinė nuoroda (SGN), reiškianti nuorodą į regioną, konkrečią vietą, naudojamą aprašant produktą, kuris pasižymi tam tikra kokybe, reputacija ar kitomis charakteristikomis, kurios gali būti priskiriamos tai geografinei kilmei.

„Ateities planuose naujų, įdomių, išraiškingų skonių kūrimas. Maišysime skonius iš tokių sudėtinių dalių, iš kurių niekada anksčiau nemaišėme. Į vyno gamybą bus įtraukti rabarbarai ir moliūgai. Koks rezultatas gausis, neprognozuoju, tačiau galiu patikinti, jog eksperimentai su šiais ingredientais tikrai vyks. Jau kalbamasi su ūkininkais dėl žaliavos, reikalingos vyno gamybai, užauginimo“, – apie ateities planus kalbėjo M. Jakinevičius.

Sidabro medalis desertiniam svarainių vynui ne vienintelis „Miella vyninės“ pagamintos produkcijos apdovanojimas. Lietuviško vyno čempionate 2022-aisiais „Miella vyninė“ laimėjo tris bronzos ir vieną sidabro medalį, o vyšnių sausas ir abrikosų pusiau saldus vynai buvo pripažinti geriausiais savo kategorijose. 2023-aisiais lietuviško vyno čempionate laimėti du bronzos medaliai, o juodųjų serbentų sausas vynas pripažintas geriausiu savo kategorijoje. Pernai vynų čempionate Lenkijoje sausas vyšnių vynas pelnė tarptautinį įvertinimą – vartotojų kategorijoje buvo įvertintas aukso medaliu, profesionalaus someljė – bronzos medaliu.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: