Dzūkų žinios

I. Voskienė: „Su gėlėmis milijoną edukacijų galima surengti“

Dalintis:
„Mūsų gėlynuose galima pamatyti visus tuos augalus, kuriuos augino prieš karą, tarpukaryje“, – dėsto I. Voskienė. (Nuotrauka iš Ingos Voskienės asmeninio archyvo.)

Dineta Babarskienė

Šiltnamis, stovintis Rudaminos amatų centro kiemelyje, patraukia akį. Gal todėl, kad pavasaris? Pasirodo, jis ir naudojamas pagal paskirtį: šiemet jame auginamos vienmetės gėlės.

Gėlės sukvies į edukacijas

Inga Voskienė, besidarbuojanti Rudaminos amatų centre, sako, jog griekas būtų laikyti tuščią šiltnamį. Prisipylė žemių, susitvarkė ir prisisėjo vienmečių gėlių. „Prisėjau jame vienmečių gėlių. Mums jų labai prireiks organizuojamose Rudaminos amatų centro edukacijose, kurios, manau, sudomins ir suburs bendruomenę ne tik vasarą, bet ir rudens, žiemos vakarais“, – dėsto Inga. Žadėjo ir pridžiovinti gėlių. „Džiovintų gėlių reikia verbų gaminimo edukacijoms“, – aiškina ji.

„Su gėlėmis milijoną edukacijų galima surengti“, – sako I. Voskienė. Augina gėles ir savo sodyboje, tačiau šiemet šiltnamio nešildo, tai labai ir neskubėjo jų sėti: orai permainingi.

Ingos gėlynai – daržai – įdomesni, kitokie nei kaimo žmonių: viskas susodinta ratais. „Ateini kažko, apeini vieną kitą ratą ir visko daug prisiskini. Tokiu savotišku labirintu pasivaikščioji“, – dėsto Inga. Jos darže ir gėlės, ir daržovės, ir prieskoniniai augalai, ir vaistiniai – viskas sumaišyta, bet tai toli gražu neprimena chaoso. Viskas kruopščiai apgalvota: kiekvienas, net paprasčiausias, augaliukas radęs savo vietą. „Viskas ratu jau antri metai“, – patikslina ji. Tai jai pasiteisino: gerai auga ir gražiai atrodo.

Puoš Rudaminos miestelį

Laukia pats darbymetis: kiekvienas daigelis iš šiltnamio atras savo vietą. Darbo bus daug. „Bet kur to darbo nėra?“ – lyg klausia, lyg atsako Inga.

Tikisi, kad gėlių tikrai užteks ir Rudaminos amatų centro gėlynams apsodinti, jau paruošta vieta ir vienmečių gėlių alėjai. „Ten velėna buvo, tad motobloku padariau juostą alėjai. Dabar jau laukiu, kada praeis šalnos ir iškart sodinsiu: žemė paruošta“, – pasakoja. Jau Inga sumąsčiusi, kaip tokia vienmečių gėlių alėja turėtų atrodyti. „Manau, labai tiks burnočiai, saulėgrąžos, zinijos, serenčiai“, – vardija.

Skirtingų laikmečių gėlynuose Rudaminos amatų centro kiemelyje iš šiltnamio tikrai bus pasodinta ne vienos rūšies gėlės. Mat tokie įdomūs, atitinkantys laikmečius, gėlynai Rudaminoje sukurti: tokiems gėlynams reikalingos vienmetės gėlės. „Mūsų gėlynuose galima pamatyti visus tuos augalus, kuriuos augino prieš karą, tarpukaryje. Itin įdomus gėlynas, kokius puoselėjo dar prieš karą. Jame praktiškai nėra žydinčių gėlių, vyrauja vaistiniai augalai: atėjai, mėtą nusiskynei, į arbatą įsidėjai, žiemė tenai pasodinta“, – dėsto pašnekovė.

Šiltnamis, stovintis Rudaminos amatų centro kiemelyje, patraukia akį. Gal todėl, kad pavasaris? (Autorės nuotr.)

Žada augalų turėti ir puokštėms, ir pasimerkimui. Savų gėlių puokštės pradžiugins ir renginių svečius: muzikantus, dainininkus, šokėjus, aktorius, edukatorius. Be dėmesio neliks nė vienas, o gėlės žiedas ar visa puokštė visada maloniai nuteikia.

Žolinėms taip pat reiks gėlių, mat tuomet Rudamina tiesiog skęsta žolynuose. Prieš Žolines floristės kuria gyvų gėlių kompozicijas, kurios pradžiugina į Žolines atvykstančius svečius ir vietinius.

„Ir Mindauginėms jų prireiks“, – priduria.

Kultūros paso edukacijai „Gėlėtas knygų skirtukas“ taip pat reiks gėlių.

„Pasėta ir tokių gėlių, kurios tinka auginti vazonuose. Jos puoš Rudaminos miestelį“, – prasitaria apie šį prasmingą sumanymą Inga.

Laukia arbatos gėrimo edukacijos-degustacijos

„Labai tikiuosi, kad rudeniop tai padarysime“, – viliasi. Šiltnamyje pasės įvairių vaistinių augalų, kitų arbatoms tinkamų žolynų, jų bus galima čia pat nusiskinti ir, žinoma, jais labiau pasidomėti, sužinoti kažką naujo, o paskui ir pasimėgauti jų arbata. Juk arbatos puodelis ne tik sušildo žvarbią dieną, bet ir suartina, paskubomis arbatos juk neišgersi, tad reikia sustoti ir pasimėgauti akimirka, netgi pailsėti galima, o jei greta dar bendraminčių būrys su arbatos puodeliais rankose – kalbų bus, nors vežimu vežk! Apie tokį gražų pasibuvimą vis pasvajoja Inga. Mano, kad ir vaikams bus įdomu pažinti vaistinius augalus, įvairius kitus žolynus, tinkamus skanioms arbatoms.

Tad rudeniop Rudaminos amatų centras visus besidominčius, kurie norės giliau susipažinti su mūsų krašto arbata, jos gėrimo tradicijomis bei išbandyti skirtingų arbatų skonį, kvies sudalyvauti arbatos gėrimo degustacijose.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: