Dzūkų žinios

Iš inovatyviai dirbančios „Lazdijų šilumos“ patirties semiasi Lietuvos ir užsienio kolegos

Dalintis:
Lazdijuose lankėsi specialistai iš Latvijos. Jie atvažiavo pasidomėti, kaip „Lazdijų šilumai“ sekasi naudotis dirbtinio intelekto technologija, taip pat pasidalinti modernių technologijų įgyvendinimo patirtimi.

Nors kai kurie Lazdijų politikai galvoja, jog bendrovė „Lazdijų šiluma“ dirba neefektyviai, tačiau kolegos iš kitų Lietuvos šilumos įmonių ir iš užsienio mano priešingai. „Lazdijų šiluma“ vis dažniau sulaukia svečių iš kitų Lietuvos savivaldybių, taip pat kolegų iš Latvijos, kurie nori daugiau sužinoti apie įmonėje įdiegtas modernias technologijas.

„Mes vieni iš pirmųjų esame įsidiegę dirbtinį intelektą. Ką tai reiškia? Dirbtinis intelektas valdo katilų degimo procesą – geriau sudega kuras, mažinamos kuro sąnaudos, mažesnė CO2 emisija. Ši sistema pas mus veikia jau vienerius metus“, – sakė bendrovės „Lazdijų šiluma“ vadovas Remigijus Viniarskas.

Praėjusią savaitę Lazdijuose lankėsi specialistai iš Latvijos: Janis Berzins, katilinės „Gren Riga“ vadovas, ir Agris Libeks, katilinės „Gren Gulbene“ vadovas. Latviai atvažiavo pasidomėti, kaip „Lazdijų šilumai“ sekasi naudotis šia technologija, taip pat pasidalinti modernių technologijų įgyvendinimo patirtimi.

Anot R. Viniarsko, latviai planuoja panašią technologiją įsidiegti savo katilinėse, todėl jiems buvo įdomu pamatyti, kaip ji veikia. Svečiai iš Latvijos – aukščiausio lygio specialistai, kurie atsakingi už naujų technologijų įdiegimą.

Paprašytas papasakoti apie Lazdijuose įrengtą sistemą, R. Viniarskas sakė, jog ten naudojamas dirbtinis intelektas, jis padeda operatoriui ir katilų priežiūros technikui kontroliuoti degimo procesą.

„Kadangi čia dirba vienas žmogus, tai jis nesuspėja tam tikrais atvejais sukontroliuoti efektyvaus kuro padavimo ar kitų aspektų, todėl jam į pagalbą ateina dirbtinis intelektas, kad viskas efektyviai vyktų, kai nebūna operatoriaus darbo vietoje. Jis numato įvairias galimybes, padeda didinti apkrovimą, kad vienu metu jis nebūtų per didelis“, – pasakojo „Lazdijų šilumos“ vadovas.

R. Viniarskas pasakojo, jog šios technologijos įrangą gamina viena Kaune įsikūrusi bendrovė, kuri ir sukūrė algoritmą, o savo sukurtas sistemas įdiegė kai kurių Lietuvos savivaldybių mažesnėse katilinėse.

Prieš kurį laiką į „Lazdijų šilumą“ buvo atvykusi šilumos specialistų grupė iš Klaipėdos. Svečiai taip pat domėjosi, kaip veikia Lazdijuose įdiegta dirbtinio intelekto technologija, dalijosi šilumos gamybos patirtimi.

„Mes norime Lazdijuose diegti kuo daugiau modernių naujovių, tačiau tam neturime pakankamai lėšų. Jei įmonė sulauktų savivaldybės finansinės pagalbos, tada galėtų įdiegti inovatyvias technologijas, kurios leistų sumažinti šilumos kainas Lazdijų vartotojams“, – sakė direktorius.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: