Dzūkų žinios

Varėnoje pristatyta paroda ir partizanų atminimo įamžinimui skirtas ženklas

Dalintis:

2024 m. gegužės 19 d. Varėnoje buvo pristatytas Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro ir Varėnos rajono savivaldybės inicijuotas antkapinis ženklas, skirtas Lietuvos partizanų kapams žymėti. Pirmą kartą buvo pristatyta paroda „Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio (LLKS) partizanų ženklas. 1949“. Renginys vyko Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną ir buvo skirtas partizaninių kovų pradžios 80-mečiui.

Ši paroda skirta supažindinti visuomenę su 1949 m. vieningo Lietuvai partizanų ženklo sukūrimo istorija, ateityje bus eksponuojama renginiuose, kuriuose bus pristatomas tipinis antkapinis partizanų ženklas. Parodą parengė Lietuvos gyventojų gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras su Varėnos rajono svaivaldybe. (Eugenijus Peikštenis, Vega Ribikauskienė, dailininkė Aistė Tarabildienė). Parodoje panaudota medžiaga iš Lietuvos ypatingojo archyvo ir LGGRTC Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus fondų.

2023 m. rudenį Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras su Varėnos rajono savivaldybe pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kurioje buvo numatyta, kad 2024 metais bus pagaminti tipiniai Lietuvos partizano ir Lietuvos partizanų ryšininko antkapiniai ženklai, parengta ženklų įsigijimo ir platinimo tvarka. Varėnos rajono savivaldybė pradėjo rengti rajono teritorijoje esančių partizanų ir jų ryšininkų kapų sąrašą. Todėl 2024 m. gegužę, Varėnoje teikiant kasmetinę A. Ramanausko-Vanago premiją, visuomenei ir buvo tikslinga pristatyti antkapinio ženklo maketą.

Dėl antkapinio ženklo vaizdo ir autoriaus pasirinkimo abejonių nekilo – juo tapo jau 1949-10-10 LLKS Tarybos prezidiumo pirmininko J. Žemaičio-Vytauto patvirtintas ir LLKS prezidiumo nario B. Liesio-Nakties sukurtas ženklas. Antkapinio ženklo maketą gamybai parengė Pasaulio tautų teisuolio antkapinio ženklo kūrėjai architektas Tauras Budzys ir skulptorius Jonas Gencevičius.

Renginyje dalyvavo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinis direktorius dr. Arūnas Bubnys, Centro darbuotojai, Lietuvos Respublikos Seimo nariai Angelė Jakavonytė, Juozas Baublys, Paulė Kuzmickienė, Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta, Lietuvos partizanų artimieji, Pasaulio tautų teisuolių antkapinio ženklo kūrėjas Tauras Budzys, Varėnos krašto žmonės.

Nuotraukos Živilės Puidokaitienės

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: