Dzūkų žinios

Alytuje pirmą kartą įteikti apdovanojimai organizacijoms ir įstaigoms už iniciatyvas

Dalintis:

Ketvirtadienio vakarą Alytaus miesto teatre įvyko net trys premjeros viename renginyje – žiūrovai išvydo dokumentinį filmą „Aš esu“, improvizaciją įtraukties tema pristatė Diskusijų teatras ir autizmo paramos fondas „Pokyčių ambasada“ įteikė apdovanojimus pokyčių lyderiams, o taip pat besirenkantys žiūrovai galėjo pasigrožėti fotografės Karolinos Povilanskaitės-Zaperackienės paroda„Niekuo neypatingieji“.

Dažniausiai laimėjimai įteikiami konkretiems žmonėms už jų pasiekimus, o „Pokyčių ambasada“ nusprendė įvertinti bendruomenes, įstaigas ir organizacijas už kuriamus pokyčius visuomenėje įteikdama jiems spalvotas begalybės formos, kaip spektro simbolio, statulėles.

Pirmąjį apdovanojimą už paramą kuriant pokyčius autizmos paramos fondo vadovė Klementina Gruzdienė įteikė Alytaus „Rotary“ klubui, kuris ne vieną kartą rėmė įvairias fondo inciatyvas, organizavo labdaros renginius padedant įsigyti reikalingas sensorines priemones ar apmokėjo taip reikalingus užsiėmimus autistiškiems vaikams.

„Dėkoju „Pokyčių ambasadai“ už daromus gerus darbus, kurie labai artimi „Rotary“ organizacijai. Manau, kad turėsime dar ne vieną iniciatyvą ir progą bendradarbiauti”, – atsiimdamas statulėlę kalbėjo rotarietis Robertas Ulinskas.

Antrąją (3D printeriu) spausdintą išskirtinę statulėlę už „Įtraukties iniciatyvą švietime“ įteikė Alytaus miesto savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėja, ilgametė pedagogė Loreta Šernienė.

„Labai džiaugiuosi, kad tarp šių gerųjų iniciatyvų yra švietimiečių iniciatyva, todėl labai smagu įteikti šią nominaciją”, – scenoje kalbėjo

Apdovanojimas atiteko Alytaus Senamiesčio pradinei mokyklai už mokyklos bendruomenės švietimą autizmo tema. Šioje mokykloje yra biblioteka su knygomis apie įvairovę, kurios skirtos ir mokiniams, ir specialistams. Taip pat mokykla aktyviai dalyvauja visuomeninėse, nuostatas keičiančiose iniciatyvose.

Paskutinis apdovanojimas „Už kultūrą be slenksčių“ atiteko Alytaus kraštotyros muziejui, kurie pasistengė, kad muziejus būtų prieinamas visiems. Ekspozicijoje „Sodžius Dzūkijon“ esantis slenkstis atvažiavusiems vežimėliu žmonėms su negalia ar sunkiai judantiems yra vienu judesiu pašalinamas ir paroda tampa prieinama visiems.

Gausiai susirinkę žiūrovai pirmą kartą stebėjo Alytaus teatro aktorių suburtą Diskusijų teatrą, kuris pristatė ne įprastą spektaklį, bet įtraukė publiką į atvirą diskusiją, teatriniais metodais atskleidė dažniausius mitus ir skaudulius susijusius su negalios priėmimu visuomenėje, įtraukiuoju ugdymu ir autizmo spektro sutrikimu.

Po pasirodymo buvo pristatytas dokumentinis filmas „Aš esu“, kuriame surinkti liudijimai žmonių, kurie perėjo ar dar tik eina negalios priėmimo keliu. Filme išgyvenimais dalinasi šeimos, specialistai, autistiški asmenys. Keliamos temos kvietė diskutuoti, pažinti negalią, o kartu apmąstyti negalios priėmimą. Mokslas sako, kad priimti vaiko negalią prilygsta išgyventi vaiko netekties skausmą. Nepaisant to, filme nėra tragizmo, nėra kaltinimų ar didaktikos – tik nuoširdūs jausmai ir kvietimas racionaliai pažinti. Filmo režisierė – Aurelija Savickienė.

„Mes nekūrėme filmo, mes neburiame teatralų sau ir tik dėl savęs – tai mūsų balsas, tai mūsų kvietimas pasikalbėti – tokia yra „Pokyčių ambasada“ misija, tokia yra mano, kaip mamos svajonė, kad sunkiausi keliai nebūtų einami po vieną, kad mes būtume vienas dėl kitų ir kurtume viltį, kurtume pokyti. Kvieskite mus bendriems pokalbiams, projektams, iniciatyvoms į savo bendruomenes, nes jau seniai laikas mums pasikalbėti“ – dalinosi kvietimu autizmo paramos fondo „Pokyčių ambasada“ vadovė K. Gruzdienė.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: