Dzūkų žinios

Miesto parke anksti sužydusios liepos svaigino „Pasienio fiestos“ dalyvius

Dalintis:

Šiemet neįprastai anksti sužydo liepos. Anksčiau liepų alėjos dažnai puošdavo dvarų parkus. Liepos puošia ir Lazdijų miesto parką. Dabar čia sklinda svaiginantis jų aromatas, o ir liepukų arbata su šviežiu medumi jau galima pasimėgauti.

Liepų svaigiu aromatu džiaugėsi ir tik ką praūžusios „Pasienio fiestos“ dalyviai. Lazdijiečiai juokavo: seniūnijos darbuotojams teko labai pasistengti, kad miesto parkas sužydėtų būtent per miesto šventę. Ir nors senuose kalendoriuose liepos mėnuo įrašytas liepiniu ar liepžiedžiu, Lazdijuose liepos pražydo jau birželio pirmosiomis dienomis. Juolab, kad mieste pasodinta naujų rūšių, kurios žiedais nudžiugina ankstėliau nei tikrosios mažalapės liepos.

Gamtininkai sako, kad miestuose liepos pražysta visada šiek tiek anksčiau nei kitur. Juolab, kad šiemet tam susiformavo palankios sąlygos. „Plačialapės liepos visada kokia savaite anksčiau pražysta nei mažalapės. O šiais metais, kuomet gegužės mėnesio temperatūra pakilo iki 28 laipsnių, dargi panaši temperatūra išsilaikė ne vieną dieną, tai ženkliai paankstino liepų žydėjimą. Ir, aišku, į šilumą pirmiausia sureagavo didžialapės liepos“, – sako gamtininkas Ramūnas Buinauskas. Miestiečiams tai didelis džiaugsmas: jie bevaikščiodami po parką gali mėgautis liepų aromatu, o ir bitelėms darbo per akis: bus gardaus liepų medaus. Gera ir pasėdėti žydinčių liepų pavėsyje miesto parke, pasiklausyti bitelių dūzgimo. Nuo senų senovės lietuviai liepas pasisodindavo prie savo sodybų. Tai ir naudingas, ir gražus, ir kvapnus medis. Aplink savo sodybas liepas sodindavo ir bitininkai. Tokios liepų alėjos – pagrindinis vasaros medaus aruodas.

Liepų medus ir liepžiedžiai – pirmas vaistas peršalus, sukarščiavus. Juose esantys eteriniai aliejai skatina prakaitavimą, mažina temperatūrą, slopina uždegimus, todėl duodami sergantiems ligos simptomams mažinti ir kovoti su liga. Rekomenduojama nuo peršalimo, viršutinių kvėpavimo takų ligų, bronchito ir gripo.

Užsukite į miesto parką pasigėrėti žydinčiomis liepomis, pakvėpuoti jų švelniu aromatu.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: