Dzūkų žinios

Už dūmijantį automobilį pirmą kartą bus baudžiama įspėjimu

Dalintis:
(Andriaus Ufarto / ELTA nuotr.)

Seimas sušvelnino administracinę atsakomybę už automobilių keliamą taršą keliuose. Pirmą kartą nusižengę vairuotojai sulauks įspėjimo.

Už tokias Administracinių nusižengimų kodekso pataisas ketvirtadienį balsavo 95 Seimo nariai, prieš – 6, susilaikė 5 parlamentarai.

Šiuo metu už dūmijančius automobilius yra numatytos baudos, tačiau įspėjimas už šias veiklas nenumatytas. Sušvelninti bausmes už dūmijančius automobilius Seimas nutarė, reaguodamas į gyventojų pasipiktinimą.

„Baikime žaisti tuos žaidimus, trūksta pareigūnų Aplinkos apsaugos departamente atlikti tiesiogines funkcijas. Šie pareigūnai baugins visuomenę, nes galės jus išeliminuoti iš eismo. Siūlau grįžti prie sveiko proto ir ištaisyti šią klaidą nors minimaliai“, – kvietė kolegas Seimo narys Artūras Skardžius.

Nekelti įtampos ragino ir demokratas Kęstutis Mažeika. Pasak jo, problema yra ne lengvieji automobiliai, o krovininis transportas, kuris tranzitu važiuoja per Lietuvą.

Prieš bausmių  sušvelninimą pasisakė Seimo vicepimininkas „laisvietis“ Vytautas Mitalas.

„Lietuvoje egzistuoja automobilių taršos problema, nes daug techniškai netvarkingų automobilių važinėja gatvėmis. Reikia laikytis tų sprendimų, kuriuos priėmėme“, – Seimo posėdyje sakė V. Mitalas.

Šiuo metu, jei transporto priemonės į aplinką išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, tai užtraukia baudą asmenims nuo 100 iki 300 eurų ir baudą juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo 300 iki 500 eurų. Baudos nuo 100 iki 500 eurų numatytos ir už transporto priemonių su neveikiančia gamintojo numatyta išmetamųjų dujų neutralizavimo sistema eksploatavimą.

Šie administraciniai nusižengimai, padaryti pakartotinai, užtraukia baudą asmenims nuo 300 iki 500 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 600 iki 900 eurų.

Seimas yra suteikęs teisę aplinkosaugininkams stabdyti transporto priemones ir tikrinti jų į aplinką išmetamų teršalų kiekį, taip pat panaikinti privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimą, jei į aplinką išmetami teršalai neatitinka techninių reikalavimų.

Jadvyga Bieliavska (ELTA)

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: