Dzūkų žinios

Žūklės entuziastai iš Dzūkijos populiarina svarbiausias Baltijos šalyse žvejybos varžybas

Dalintis:

Alytaus žvejai yra vieni iš geriausių žvejų Lietuvoje“, – įsitikinęs ilgametis sportinės žūklės entuziastas, vienas iš svarbiausių Baltijos šalyse varžybų „Tandemas – Starfish“ organizatorių alytiškis Andrius Šerpenskas.

Jis kartu su kolegomis iš kitų Lietuvos miestų dalyvauja klubo „Fider“ veikloje ir jau dešimtą kartą su kolegomis Skirvytės upėje organizuoja dugninių meškerių varžybas. Šiemet jos vadinasi „Tandemas – Starfish 2024 Drennan taurei laimėti“.

Andriaus teigimu, tai laukiamiausios ir didžiausios varžybos Lietuvoje, Baltijos šalyse, jos kasmet vyksta Rusnėje, Skirvytės upėje. Varžybos vyksta antroje ir trečioje betoninėje krantinėse, šiemet jose dalyvauti užsiregistravo 104 komandos, tai 208 žmonės, dar penkios komandos rezerve, todėl galimai varžybose dalyvaus net 109 komandos.

Paklaustas apie varžybų dalyvių geografiją, Andrius sakė, jog šiemet bus 15 komandų iš Latvijos, dvi iš Estijos, dvi internacionalinės – lietuvis su ukrainiečiu, lietuvis su baltarusiu.

Paprašytas papasakoti apie varžybų taisykles, Andrius sakė, jog čia tandemas, nes komandą sudaro du nariai, abu komandos dalyviai „fideriu“ žvejoja vienas šalia kito, tarpas tarp jų – tik metras.

„Fideris – šiuolaikinė dugninė meškerė. Yra reikalavimai, kad pavadėlis būtų ne trumpesnis nei 50 cm. Yra privalomas „bėgantis fideris“, kurio esmė tokia, kad atitrūkusi žuvis nesinešiotų su savimi gaudymo sistemos. Šėrykla nukrenta, žuvis lieka su kabliuku, kuris vėliau iškrenta, taip nežalojama žuvis“, – pasakojo Andrius.

Varžybas laimi ta komanda, kuri daugiausiai pagauna. Šiose varžybose yra baudos taškų sistema. Savo zonoje daugiausiai žuvies sugavusieji gauna vieną baudos tašką, o mažiausiai sugavusieji – tiek baudos taškų, kiek toje zonoje yra komandų.

„Antrą dieną, jei sugauni daugiausia žuvies, tai nebūtinai reiškia, kad laimėsi, nes jei bus komandų, surinkusių tiek pat taškų, tai bus vertinamas abiejų dienų rezultatas, nes varžybos vyksta dvi dienas“, – pasakojo Andrius.

Paklaustas, kiek daugiausia žuvies buvo sugauta per varžybas, Andrius sakė, jog buvo komanda, per vieną dieną sugavusi apie 60 kilogramų žuvies. Kalbant apie žuvų rūšis, tai per varžybas daugiausiai pagaunama karšių. Visos sugautos žuvys vėliau yra paleidžiamos atgal į upę.

Dzūkijai šiose varžybose atstovauja Alytaus „Dainavos“ klubas, kuris paprastai deleguoja 6–7 komandas.

Kartu su Andriumi varžybas organizuojantis vilnietis Dmitrij Babenko, dirbantis restorano virtuvės šefu, sakė, jog visi šių varžybų organizatoriai yra aistringi žvejai.

„Mūsų klubo nariai anksčiau patys dalyvaudavo šiose varžybose, o paskui ėmėsi jas organizuoti. Smagu, kad ir dzūkai čia dalyvauja. Dabar mes patys viską organizuojame, patys teisėjaujame, nieko nesamdome. Smagu, kad šis sportas tampa vis populiaresnis – daugėja dalyvių, plečiasi dalyvių geografija“, – sakė Dmitrijus.

Varžybų nugalėtojai gauna piniginį prizą, taip pat originalią, kalvio pagamintą taurę. Šiemet varžybos „Tandemas – Starfish 2024 Drennan taurei laimėti“ vyks rugpjūčio 24–25 dienomis, jose dalyvaus ir komandos iš Dzūkijos.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: