Dzūkų žinios

Alytuje išdygo nauja kogeneracinė elektrinė: kurs naujas darbo vietas bei užtikrins žemesnes šildymo kainas

Dalintis:

Siekdama didinti Lietuvos energetinę nepriklausomybę bei užtikrinti žemesnes šildymo kainas, daugiau nei dešimtmetį veiklą vykdanti įmonė „Biovatas“ užbaigė ketverius metus vykusį projektą ir Alytaus mieste įrengė kogeneracinę elektrinę. Projekto vertė – daugiau nei 13 mln. eurų, kurių didžioji dalis buvo finansuota iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų.

„Ši technologiškai pažangi kogeneracinė elektrinė svarbi ne tik Alytaus miestui, bet ir visos šalies energetikos ūkiui, kadangi ne tik sumažins Lietuvos priklausomybę nuo importuojamų energijos išteklių, bet taip pat stabdys kapitalo išvežimą iš Lietuvos, kurs naujas darbo vietas, sumažins energijos kainas gyventojams bei prisidės prie Europos Komisijos keliamų Žiedinės ekonomikos tikslų“, – teigia Inovacijų agentūros Viešųjų investicijų skyriaus vadovė Vaida Lapinskienė.

Inovacijų agentūros Viešųjų investicijų skyriaus vadovė Vaida Lapinskienė.

Jai antrina ir įmonės direktorius Justinas Vilpišauskas, teigdamas, jog įgyvendintas projektas neabejotinai kurs aukštą pridėtinę vertę visam Lietuvos regionui.

„Bene didžiausia nauda, kurią atneš ši elektrinė, yra žemesnė šildymo kaina, kadangi dujas, kurias importuojame iš užsienio šalių, pakeis čia, vietoje, gaminamas biokuras. Vadinasi, pinigai, kuriuos išleisime atsinaujinančiai energijai, liks Lietuvoje, o taip pat būsime atsparūs nenumatytiems dujų brangimams. Taip pat sukursime daug naujų darbo vietų bei naudosime savus išteklius, kurių Lietuvoje turime tiek, kad galėtume gaminti visai šaliai reikalingą elektrą ir šilumą naudojant vien biokurą“, – sako J. Vilpišauskas.

Veiklą pradėjusi 2003-aisiais įmonė buvo vienas pirmųjų pionierių, Lietuvoje pastačiusių vėjo elektrinę. Vėliau, plėsdamas savo veiklą atsinaujinančios energetikos srityje, šalyje įrengė vėjo elektrinių parką, galiausiai pradėjo vystyti biokuro katilines.

„Kadangi Alytus sunaudoja tikrai nemažai dujų, kurios yra daug brangesnės už biokurą, kilo idėja čia įrengti kogeneracinę elektrinę. 2019-aisiais įsigijome pirmąjį katilą, kurį tais pačiais metais pradėjome kūrenti, ir šalia to, susiklosčius palankioms aplinkybėms ir gavus Europos Sąjungos paramą, pradėjome vystyti projektą „Kogeneracinės elektrinės Alytaus miesto CŠT sistemoje statyba“, – dalijasi įmonės direktorius.

Jo teigimu, visa elektrinėje pagaminta šilumos energija bus tiekiama į Alytaus regiono šilumos tinklus, o kita dalis – parduodama elektros biržoje prisijungus prie UAB „Energijos skirstymo operatorius“ tinklų.

Projekto įgyvendinimo metu – pandemija ir geopolitiniai iššūkiai

Nors projektas sėkmingai įgyvendintas – jau išbandyti visi kogeneracinės elektrinės darbo režimai, projektas baigia visų atsakingų institucijų patikrinimus bei šiuo metu laukia galutinio objekto pridavimo procedūrų, J. Vilpišausko teigimu, du metus trūkęs įrenginėjimo procesas įmonei buvo tikras iššūkis.

„Viso projekto įgyvendinimo metu teko susidurti su įvairiais sunkumais. Vos tik pasibaigė konkursas, susidėliojome įgyvendinimo planą ir staiga prasidėjo pandemija, tiesiogine to žodžio prasme tiesiog uždariusi visą pasaulį. Netrukus po to – Ukrainoje prasidėjo karas, tad papuolėme ant tokio laikotarpio, kur medžiagų kainos pradėjo augti beprotiškais tempais, įranga vėlavo nebe mėnesiais, o metais. Reikėjo įdėti išties daug pastangų, kad projektas būtų sėkmingai išvystytas“, – dalijasi „Biovato“ direktorius.

Kalbėdamas apie iššūkius, su kuriais tenka susidurti ne tik šio projekto rėmuose, bet ir visoje įmonės veikloje, verslininkas išskiria kvalifikuotų darbuotojų trūkumą, ypatingai – inžinierių bei ilgus administracinius procesus, su kuriais tenka susidurti verslams, norintiems prisidėti prie šalies ekonominio augimo ir plėtros.

„Norime, kad Lietuva augtų ir vystytųsi žymiai greičiau ir jei ne barjerai, su kuriais tenka susidurti – įvairios dokumentacijos, ilgai trunkantys procesai, mėnesių mėnesius siekiantys terminai, verslas tai galėtų daryti kartais ar net dešimtimis kartų greičiau: statyti naujus objektus, vystyti gamyklas, fabrikus, elektrines. Lietuva yra maža valstybė, todėl, rodos, ir visi procesai čia turėtų vykti daug sparčiau“, – teigia J. Vilpišauskas.

Atsakingas požiūris į vykdomą veiklą

Paklaustas, kokia, jo nuomone, yra įmonės sėkmės paslaptis, padedanti jau daugiau nei 10 metų sėkmingai laikytis rinkoje, verslininkas išskiria itin atsakingą visų įmonės darbuotojų požiūrį į vykdomą veiklą ir vartotojams teikiamas paslaugas.

„Kadangi didžiąją dalį laiko dirbame su įvairiais įrenginiais, atsakingai juos prižiūrime, laiku atliekame aptarnavimo darbus, todėl retai tenka susidurti su netikėtais gedimais ar dar blogiau – darbų stojimais, dėl kurių tektų patirti nemažus nuostolius. Tad laiku identifikuojame kylančias problemas ir jas iškart sprendžiame – galime pasidžiaugti, kad praėjusį šildymo sezoną mūsų katilinė veikė visu 100 procentų ir nekart nebuvo net ir trumpam sustojusi dėl nenumatyto gedimo – to nebūtų įmanoma padaryti be įmonėje dirbančių savo srities profesionalų“, – pasakoja įmonės direktorius.

Inovacijų agentūros informacija

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: