Dzūkų žinios

Mažiesiems lazdijiečiams į pagalbą skuba gydytoja odontologė Agnė Orentaitė

Dalintis:
Gydytoja odontologė Agnė Orentaitė ne tik atlieka profilaktinį vaikų dantų būklės tikrinimą, konsultuoja, bet ir pataria mažiausiems pacientams burnos higienos klausimais.

Lazdijų rajono savivaldybės sveikatos centro Pirminės sveikatos priežiūros skyriuje labai daug dėmesio skiriama vaikų sveikatai, ne išimtis ir mažųjų dantų būklė. Čia dirba gydytoja odontologė Agnė Orentaitė, kuri ne tik atlieka profilaktinį vaikų dantų būklės tikrinimą, konsultuoja, bet ir pataria mažiausiems pacientams burnos higienos klausimais.

Apie vaikų dantų ir burnos problemas, pieninių dantų priežiūrą, silantavimą kalbamės su odontologe A. Orentaite.

Kur prasideda kelias, norintiems turėti sveikus ir gražius dantis?

– Kelias norintiems turėti sveikus ir gražius dantis prasideda namuose, kruopščiai valant dantukus. Tačiau vien priežiūros namuose neužtenka, norint palaikyti gerą burnos būklę ir teisingai ją įvertinti. Taip pat labai svarbūs yra ir apsilankymai pas gydytoją odontologą. Suaugusiems apsilankyti profilaktiškai pas gydytoją odontologą rekomenduojama bent kartą metuose, o vaikams – du kartus metuose, jei kitaip nenurodė gydantis gydytojas.

Su kokiomis dantų problemomis dažniausiai susiduria mažieji?

– Nors ir liūdna, tačiau vaikų, turinčių karieso pažeistų dantų, skaičius mūsų šalyje išlieka labai didelis, ir tai yra pagrindinė problema. Taip pat opi problema yra ir gingivitas (dantenų uždegimas), kuris formuojasi dėl nenuvalyto bakterinio dantų apnašo prie dantenų. Dar viena dažna problema yra ir sąkandžio patologijos, kurios formuojasi dėl įvairių priežasčių.

Nuo kokio amžiaus vaikams reikia lankytis pas odontologą?

– Pirmą kartą su vaiku apsilankyti pas gydytoją odontologą rekomenduojama išdygus pirmajam pieniniam dantukui. Šio vizito metu apžiūrimas išdygęs dantukas, vertinama jo būklė. Suteikiama informacija tėvams apie pieninių dantų priežiūrą bei valymą, rekomenduojamos burnos priežiūros priemonės, aptariama vaiko mityba.

Dažnai yra susiduriama su požiūriu, jog pieninių dantų gydyti nereikia, nes jie vis tiek iškris. Ar taip yra iš tiesų?

– Taip, vyrauja tokia nuomonė, tačiau taip galvoti yra klaidinga, nes šie dantys yra svarbūs kramtymui, žandikaulių augimui, nuolatinių dantų dygimui. Negydomi pieniai dantys gali sukelti skausmą, kurį lydi baimė ir neigiama vaiko reakciją į gydymą, kai vaikas nesileidžia gydomas ir tokiu atveju yra reikalingas gydymas su narkoze, o blogiausiu atveju – gali būti reikalingas ir dantų šalinimas. O dėl anksčiau laiko pašalinto dantuko gali formuotis rimtų sąkandžo problemų. Dėl to svarbu laiku atvesti mažylį apžiūrai ir gydymui bei pasinaudoti siūlamomis profilaktinėmis priemonėmis, padedančiomis ilgiau išsaugoti sveikus dantukus.

Viešojoje erdvėje kalbama apie vaikų dantų silantavimą. Kas tai yra, ar tai neskausminga?

– Silantavimas – tai visiškai neskausminga procedūra, kurios metu paruošiamas danties paviršius ir padengiamas tam skirta medžiaga, kuri sukietinama, naudojant specialią šviesą. Po procedūros silantai įsiskverbia į dantų vageles, jas izoliuoja ir tarp užkerta kelią tose srityse rinktis maisto dalelėms ir formuotis kariesui. Silantais dengiami tik sveiki dantys. Rekomenduojama silantais padengti vos tik išdygusius dantis, kol pastarieji dar nespėjo sugesti arba pasidengti pigmentu. Vaikų silantavimo prevencinė programa skirta vaikams nuo 6 iki 14 metų, ji atliekama nemokamai gydymo įstaigose, sudariusiose sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis dėl šių paslaugų teikimo. Taip pat atliekama profesionali burnos higiena ir dantų fluoravimas laku pagal indikacijas, siekiant palaikyti sveikus dantis.

Kaip vaikai galėtų pas Jus patekti konsultacijoms?

Reikia skambinti šiuo telefonu +370 318 43 616 arba atvykti registruotis adresu: Lazdijai, Kauno g. 8.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: