Dzūkų žinios

L. Kasčiūnas Alytaus aerodrome mato dronų pilotų mokymo centrą ir šaudyklą

Dalintis:

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas apsilankęs Dzūkijos sostinėje pranešė, kad Alytaus aerodrome mato dronų pilotų mokymo centrą ir iki 800 metrų šaudyklą. Vizitui ministras buvo pasiruošęs – kartu atsivežė objekto vizualizacijas. Alytaus miesto vadovai norėtų, kad kariniai objektai labiau nutoltų nuo miesto centro, ir bandys ieškoti kitos vietos dronų mokymo centrui. Alternatyvią vietą sutiktų apsvarstyti ir LR krašto apsaugos ministras.

Netoli Alytaus aerodromo gyvenantys Pirmojo Alytaus gyventojai greitai gali išgirsti ore sukančių bepiločių orlaivių ir kulkų garsus. LR krašto apsaugos ministerija nori įrengti šaudyklą ir bepiločių orlaivių pilotų mokymo centrą. Aerodromo žemės sklypas (iš viso 120 ha) priklauso valstybei, trys pastatai – Alytaus miesto savivaldybei. Jeigu būtų statomas centras ir šaudykla, LR krašto apsaugos ministerija sutiktų perimti statinius ir juos renovuoti. Tiesa, tam dar turėtų pritarti Alytaus miesto politikai.

Alytaus miesto savivaldybės vadovai, išgirdę apie LR krašto apsaugos ministerijos planus 15–20 ha plotą užstatyti, mano, kad likęs sklypas praras patrauklumą.

„Dešimt ar penkiolika hektarų paėmus ir toliau ten niekas negalės vykti… Mums svarbiau, kad ten kurtųsi darbo vietos. Šioje situacijoje turime svarstyti alternatyvas, nes tik šiandien išgirdome LR krašto apsaugos ministerijos planus. Iki tol nebuvo jokios diskusijos apie dronų centrą. Šaulių vadas prieš dvi savaites sužinojo, kad jam reikės jungtis prie planuojamo bepiločių orlaivių centro ir šaudyklos. Mes klausėme ministerijos, ar yra alternatyvų, kur 10 hektarų žemės būtų galima nupirkti gal miškingose teritorijose, ten pastatyti modulinius namelius ir mokinti pilotus. Ministerija žadėjo, kad  projektas „buldozeriu“ nebus stumiamas“, – žurnalistams situaciją komentavo Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

Alytaus miesto merą Nerijų Cesiulį neramina ir ministerijos noras Dzūkijoje įrenti karinį poligoną. Tiesa, dar neaišku, kur jis galėtų būti. Informacijos neteikia ir LR krašto apsaugos ministerija. Alytaus miesto meras mano, jog tai nepopuliarus klausimas, ypač prieš artėjančius LR Seimo rinkimus.

Kitą savaitę ministerijos ir savivaldybės atstovai vėl susitiks. Bus ieškoma galimybės Alytaus pramonės įmonėms gauti užsakymų iš LR krašto apsaugos ministerijos. Alytaus miesto savivaldybės vadovai bandys rasti kitą vietą dronų pilotų mokymo centrui ir šaudyklai. 

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: