Dzūkų žinios

Vasarą atsikvepia lengviau: elektros energijos sunaudoja mažiau

Dalintis:

Dineta Babarskienė

Ar elektros vasarą sunaudojame mažiau nei žiemą? Atlikti tyrimai rodo, kad maždaug pusė Lietuvos gyventojų elektros energijos vasarą sunaudoja mažiau nei šaltuoju metų laiku. Ką apie tai mano Lazdijų rajono žmonės?

Senjorams vasarą lengviau

Lazdijų Nepriklausomybės aikštėje ant suolelio besiilsinčios senjorės teigia, kad už elektrą vasarą sumoka žymiai mažiau nei rudenį ar žiemą. Tačiau, anot jų, tai normalu, taip ir turi būti. „Aš elektros dabar, galima sakyti, visai nejungiu. Šviesu ilgai. Juk dienos ilgos. O paskui einu gulti. Televizoriaus net nejungiu. Laiko neturiu, yra visokių darbų vasarą, tai kiemelyje, tai darže, jei laiko turiu – į parką nueinu, pasėdžiu, pasidairau, o visokius pasaulio ir rajono įvykius man kaimynės papasakoja“, – sako viena iš senjorių pulkelio. Jai antrina draugė, sakydama, kad bute į šviestuvus vaikai įsuko energiją tausojančias lemputes, taigi ir žiemą ji elektros nedaug sunaudoja, tačiau vasarą – mažiau. Žiemą jau 17 valandą, ar dar net anksčiau, tamsu, o vasarą jei ir įsijungia, tai tik apie 21 valandą, bet ir tai retai. „Pensininkai gali lengviau atsikvėpti: vasarą mažiau mokėti už elektrą tenka“, – patikina ji. Pakalbinta pažįstama senjorė sako, kad bute įrengta šildymo sistema oras – oras, tai žiemą už elektrą reikia pakloti apie 100 eurų, vasarą moka perpus mažiau. „Kondicionierių jungiu kai karšta, kad vėsiau būtų, nes neįmanoma, saulė prikaitina, bute negali išbūti, bet jis labai daug elektros neišnaudoja“, – pastebi ji. Priėjusi kaimynė pripažįsta, kad ji vandenį šildytuve – boileryje šildo, elektra – pastoviai įjungta. „Tai gal boileris daugiausia elektros ir sunaudoja. Šiaip tai elektros skaitiklis daug „neprisuka“, skalbti stengiuosi vėlai vakare, tada jungiu skalbimo mašiną, bet viena gyvenu, tai kiek ten to skalbimo“, – svarsto, koks prietaisas daugiausia sunaudoja elektros energijos.

Mažiau, bet ne tiek, kiek norėtųsi

Jaunesni gi sako, nors atostogauja, mažiau namie būna, bet vis tiek elektros sunaudoja daug. „Kai atostogauju, daug kepu, gaminu įvairesnio maisto, palepinu šeimyną pyragais, kartais net tortą iškepu. O ir pietums sriubą verdu, kepsnius kepu, kartais vištą ar antį – viskam juk reikia elektros“,– sako man jauna mama. Penkiasdešimtmetė gi sulaukia atostogauti sugrįžtančių vaikų, šeimyna gerokai padidėja – tada ir vandens, ir elektros daugiau sunaudojama. „Aišku, savi, nieko neskaičiuoji, reikia – ir naudoji, bet kad paklausėte, tai ir sakau, kaip yra“, – teisinasi ji. Sako, kai dviese lieka, visko mažiau sunaudoja, bet vaikų pasiilgsta, pasidžiaugia, kad jiems patinka namo sugrįžti. Be to, daug konservuoja, marinuoja, o viryklė – ne dujinė, todėl elektros energijos nemažai sunaudoja. Tiesa, beveik nelygina, lygintuvą išsitraukia retai, tik arbatinuką elektrinį nuolat naudoja. Aišku, šaldytuvas, šaldiklis – daug gėrybių užšaldo žiemai. Dar atkreipia dėmesį, jei sugalvoja atostogų metu remontą pasidaryti, elektros sąnaudos dar labiau išauga. Stengiasi taupyti, bet daug nepritaupysi, nes be elektros gyvenimas – neįsivaizduojamas. „Kai pasižiūriu į elektros skaitiklį mėnesio gale, tai kartais pagalvoju, kad elektrą kas nors vagia iš mūsų“, – juokiasi.

Yra paskaičiuota, kad 14–15 proc. elektros namų ūkiuose suvartoja skalbimo mašinos, indaplovės ir skalbinių džiovyklės. Šaldytuvų ir šaldiklių elektros sąnaudos sudaro apie 13 proc., nes šie įrenginiai turi būti nuolat įjungti.

Tad ir senjorai, ir jaunesni prisipažįsta, jog taupo elektros energiją ir jau elektros lemputės nepalieka įjungtos, jei kambaryje nieko nėra. Taupo ir išjungdami įvairius elektros prietaisus, jei šie nenaudojami. „Ne tie laikai, kai visuose kambariuose plieskė įjungta elektra“, – teigia.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: