Dzūkų žinios

Bendrovės „Lazdijų vanduo“ paradoksai: investicijų infrastruktūrai trūksta, bet direktorius dešimtis tūkstančių švaisto neteisėtai atleistų darbuotojų kompensacijoms

Dalintis:
Lazdijų vanduo
UAB „Lazdijų vanduo“ laukia naujų vadovų.

Kai kurie Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nariai aktyviai domisi savivaldybės valdomų bendrovių veikla ir principingai reaguoja į nustatytus jų vadovų pažeidimus.

Tarybos narys Albinas Žymančius, vadovaujantis Antkorupcijos komisijai, pateikė informacijos apie, jo nuomone, ydingą bendrovės „Lazdijų vanduo“ vadovo veiklą.

Ketina kreiptis į prokurorus

„Naujausias faktas, kuris privertė suklusti buvo tai, kad bendrovės direktorius Eimantas Zaburas, nesilaikydamas įstatymų, iš darbo atleido ilgametį bendrovės darbuotoją. Kai darbuotojas kreipėsi į Darbo ginčų komisiją, ši nustatė, jog jis atleistas neteisėtai ir nurodė bendrovei jam išmokėti šešių atlyginimų dydžio kompensaciją. Nepatiko direktoriui, atleido, išmokėjo šešias išeitines, bet išmokėjo ne iš savo kišenės, o padarė nuostolį bendrovei. Tai jau ne pirmas toks atvejis, prieš dvejus metus buvo analogiška situacija, tada ši direktoriaus užgaida bendrovei kainavo net 12 tūkst. eurų“,– sakė A. Žymančius.

Nors bendrovės valdyboje kalbama, jog E. Zaburas nesusitvarko su pareigomis, kad buvo pripažintas pažeidęs Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymą, tačiau bendrovės valdyba šią vasarą jį paskyrė dar penkerius metus vadovauti bendrovei.

A. Žymančių stebina rajono valdančiųjų dvigubi standartai savivaldybės bendrovių vadovų atžvilgiu.

„Nors Taryba patvirtino bendrovės „Lazdijų šiluma“ veiklos ataskaitą ir pripažino, jog bendrovė pirmą kartą po daugelio metų pertraukos dirbo pelningai, tačiau valdyba skubiai atleido bendrovės vadovą Remigijų Viniarską iš direktoriaus pareigų. O „Lazdijų vanduo“ vadovui buvo leista toliau dirbti. Kas galėtų paneigti, jog taip atsitiko todėl, jog E. Zaburas yra merės partijos narys?“, – svarstė A. Žymančius.

Jis teigė, jog jo turimomis žiniomis, bendrovėje „Lazdijų vanduo“ darbuotojams nekeliami atlyginimai, lazdijiečiai nuolat skundžiasi vandens kokybe, seniai nekeisti vandens filtrai, labai didelė personalo kaita, trūksta kvalifikuotų specialistų.

„Dėl to, kad švaistomos bendrovės lėšos, išmokant kompensacijas už neteisėtus darbuotojų atleidimus, mes ketiname kreiptis į Prokuratūrą dėl viešo intereso gynimo, sieksime, kad bent dalį iššvaistytų pinigų direktorius padengtų iš savo kišenės.

Turimomis žiniomis, bendrovėje „Lazdijų vanduo“ darbuotojams nekeliami atlyginimai, lazdijiečiai nuolat skundžiasi vandens kokybe, seniai nekeisti vandens filtrai, labai didelė personalo kaita, trūksta kvalifikuotų specialistų.

Įvardijo bendrovės problemas

Dvidešimt septynerius metus bendrovėje „Lazdijų vanduo“ išdirbęs ir prieš tris mėnesius iš darbo neteisėtai atleistas Ramūnas (pavardė redakcijai žinoma) pripažino, jog bendrovėje „Lazdijų vanduo“ yra nemažai problemų.

„Per tuos beveik tris dešimtmečius man teko dirbti su visais direktoriais, tačiau galiu pasakyti, jog darbas su E. Zaburu yra labiausiai problematiškas. Darbuotojai iki galo nesupranta, ką turi daryti, vandens filtrams reikia aptarnavimo, bet nėra kvalifikuotų žmonių, bandoma vietoje juos apmokyti. Bendrovėje nėra profesionalų, net ilgalaikių darbuotojų nėra, tik penki žmonės ilgiau dirba, kiti – nauji“, – sakė Ramūnas.

Jis pasakojo, jog direktorius nevertina ir netausoja darbuotojų, mėgsta sakyti, jog už vartų laukia norinčiųjų įsidarbinti eilė.

„Yra problemų ir su vandens kokybe, ir nuotekų išvalymu. Progresas tik ant popieriaus, gelbsti projektiniai dalykai. Anksčiau darbuotojai būdavo siunčiami į kursus kelti kvalifikaciją, dabar to nėra“, – sakė Ramūnas.

Paklaustas, dėl kokios priežasties jis buvo atleistas iš darbo, Ramūnas sakė, jog tikrosios priežasties nežinąs.

„Nežinau, kodėl atleido, gal dėl direktoriaus ambicijų, nes jis viską pats geriausiai išmano, nori vienas viską daryti, netoleruoja kritikos“, – sakė Ramūnas.

Valdyba buvo nusprendusi direktorių atleisti

Kadangi bendrovėje nėra pasirašyta Kolektyvinė sutartis, tai direktorius gali savivaliauti, elgtis nebaudžiamas.

Redakcijos duomenimis, praėjusių metų gegužę vykusio „Lazdijų vanduo“ Valdybos posėdžio metu E. Zaburui buvo pranešta, jog Valdybos netenkina jo darbas. Jam buvo pasiūlyta parašyti prašymą dėl atleidimo iš pareigų, o jei jis to nepadarytų, Valdyba, pagal galiojančius įstatymus, atšauktų jį iš bendrovės vadovo pareigų.

Tačiau situacija pakrypo netikėta linkme. E. Zaburas prašymo atleisti iš pareigų nerašė, bet pasiėmė nedarbingumo pažymėjimą. O paskui įvyko stebuklas – jam buvo leista toliau vadovauti bendrovei.

Eimantas Zaburas
E. Zaburas prašymo atleisti iš pareigų nerašė, bet pasiėmė nedarbingumo pažymėjimą. O paskui įvyko stebuklas – jam buvo leista toliau vadovauti bendrovei.

Viskam trūksta pinigų

„Dzūkų žinios“ paprašė E. Zaburą pakomentuoti jo atžvilgiu išsakytas pastabas. Pateikiame jo atsakymus.

Iš darbo, nesilaikant įstatymų, buvo atleisti du darbuotojai. Pagal Darbo ginčų komisijos sprendimus, jiems teko išmokėti tūkstantines kompensacijas iš įmonės lėšų. Kodėl taip neracionaliai naudojate bendrovės lėšas? Kodėl nebuvo galima atleisti darbuotojų, išvengiant tokių didelių išlaidų?

– UAB „Lazdijų vanduo“ darbuotojai iki šiol iš darbo buvo atleisti savo noru arba buvo atleidžiami dėl atitinkamų darbo drausmės pažeidimų, įvykdžius tarnybinius pažeidimus. Natūralu, kad kai kuriems darbuotojams nėra priimtinas atleidimas konstatavus faktą, kad buvo pažeista darbo drausmė, įvykdyti tarnybiniai pažeidimai. Kiekvienas darbuotojas turi teisę skųsti priimtus sprendimus atitinkamoms jų interesus ginančioms institucijoms. Natūralu, kad Darbo ginčų inspekcija visuomet labiau palaiko darbuotojo poziciją, tačiau apmaudu, kad Darbo ginčų komisija nekelia klausimo, kodėl darbuotojas darbo metu nevykdo tiesioginių savo pareigų, kodėl savo elgesiu stengiasi sutrikdyti įmonės įrenginių veiklą ir taip sukelti grėsmę įmonės veiklai ir galiausiai gyventojų gerovei? Deja, bet ne visada darbdaviams pavyksta apginti savo poziciją dėl formalių dokumentų įforminimo procedūrų.

Ar tiesa, kad jau kelerius metus nedidinami darbuotojų atlyginimai?

– UAB „Lazdijų vanduo“ darbuotojų atlyginimai yra nustatomi, atsižvelgiant į finansines įmonės galimybes. Kaip vadovas, visada norėčiau, kad būtų galimybė atlyginimus padidinti, tačiau suprantu, kad didinant atlyginimus ir kitas išlaidas įmonėje, didėja ir vandens bei nuotekų tvarkymo kaina gyventojams, nes visos išlaidos įskaičiuojama į kainą, kurią reguliuoja ir nustato Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba.

Neišvengiamai darbuotojų atlyginimai didėja, didėjant minimaliai algai arba minimaliam valandiniam darbo užmokesčio įkainiui. 2023 metų sausį pagal pareigybių koeficientą darbuotojams buvo padidinti koeficientai. Be to, įmonėje taikoma ir darbuotojų paskatinimo sistema, kuomet už atitinkamus įmonei atliktus naudingus darbus yra skiriami priedai.

Ar tiesa, kad bendrovėje trūksta kvalifikuotų specialistų?

– UAB „Lazdijų vanduo“, kaip ir kitose Lazdijų savivaldybės įstaigose, nuolat trūksta kvalifikuotų darbuotojų, kadangi įmonės vykdoma veikla yra reglamentuojama griežtais teisės aktais, veiklos sritys gana plačios. Išmanančių vandentvarkos klausimus, nuotekų valymo įrenginių sistemas trūksta ne tik Lazdijų rajone, tačiau ir visoje Lietuvoje, todėl sakyti, kad kvalifikuotų darbuotojų netrūksta – negalėčiau. Džiaugiuosi, kad pavyksta atrasti specialistus į atsilaisvinusias darbo vietas, tačiau tai pavyksta ne iš karto.

Ar tiesa, kad darbuotojai nesiunčiami kelti kvalifikacijos?

– UAB „Lazdijų vanduo“ veikla, kaip minėjau, reglamentuojama teisės aktais, todėl dirbti neišklausius atitinkamų kvalifikacinių mokymų – negalėtų. Darbuotojai išklauso visus privalomus kvalifikacinius mokymus, taip užtikrinamas sklandus įmonės darbas.

Kokia yra Lazdijams tiekiamo vandens kokybė? Kaip dažnai atliekami vandens tyrimai?

– Lazdijų miestui tiekiamo vandens kokybė atitinka Lietuvos higienos normos HM 24:2023 reikalavimus. Tyrimai yra atliekami pagal nustatytą geriamojo vandens stebėsenos programą, kuri yra patvirtinta Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos.

Nepaisant to, šiuo metu ruošiame dokumentus dėl vandenvietės įrenginių rekonstrukcijos, kad tiekiamo vandens kokybė būtų dar pagerinta. Šiems darbams bus naudojamos ES lėšos. Tikimės, kad iki 2029 metų pavyks įgyvendinti šį svarbų projektą, ir taip dar labiau pagerinti tiekiamo vandens kokybę.

Deja, tačiau vien vandenvietę sutvarkyti neužteks. Dėl susidėvėjusių trasų dažnai įvyksta avarijos, neleistinai pasinaudojus mieste esančiais vandens hidrantais, senose trasose esančios nuosėdos sukeliamos, vanduo sudrumsčiamas, todėl vandens kokybė neretai suprastėja vien dėl pasenusių trasų. Tam reikalingos papildomos investicijos, kurių nebuvo skiriama dar prieš man pradedant dirbti šios įmonės vadovu, kai trasas galima buvo remontuoti ES lėšomis. Deja, šiuo metu ES lėšomis finansuoti Lazdijų mieste esančių trasų remonto nėra galimybių, todėl tikimės, kad šiems darbams atsiras lėšų Lazdijų rajono savivaldybės biudžete.

Kokios investicijos į paslaugų kokybę buvo atliktos per Jūsų vadovaujamą laikotarpį?

– Kasmet iš Lazdijų rajono savivaldybės biudžeto skiriamos lėšos viso rajono vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros remontui, naujai statybai ir priežiūrai. Deja, bet gaunamos pajamos už tiekiamą vandenį ir nuotekų tvarkymą neleidžia daryti didelių investicijų į minėtą infrastruktūrą. Skiriamomis biudžeto lėšomis stengiamasi pagerinti visame rajone eksploatuojamų vandenviečių, vandens tiekimo trasų, nuotekų valyklų ir nuotekų surinkimo tinkle būklę. Bendromis su Lazdijų rajono savivaldybe jėgomis vykdome ES projektus, tiesiame naujas trasas, įsigyjame techniką, reikalingą darbams atlikti.

Ar to pakanka? Tikrai ne, bet džiaugiamės kiekvieną kartą gavę ES finansavimą ar lėšas iš Lazdijų rajono savivaldybės biudžeto. Jaučiame gyventojų nusivylimą, neretai ir pyktį dėl neužtikrintos kokybės, tačiau investicijų reikia labai daug (skaičiuojame milijonais eurų), kad infrastruktūra būtų sukurta tinkama vandens tiekimui ir nuotekų surinkimui.

Indrė Adomynienė
„Lazdijų vanduo“ Valdybos pirmininkė Indrė Adomynienė.

Mes pasidomėjome, kaip situaciją bendrovėje „Lazdijų vanduo“ vertina Valdybos pirmininkė Indrė Adomynienė ir nusiuntėme jai klausimus, dabar pateikiame Valdybos pirmininkės atsakymus:

Esate bendrovės „Lazdijų vanduo“ valdybos pirmininkė, anksčiau buvote šios valdybos narė. Ar tiesa, kad valdyba 2023 metų gegužę pateikė bendrovės direktoriui Eimantui Zaburui ultimatumą dėl jo atstatydinimo iš vadovo pareigų dėl netinkamai atliekamo darbo?

– UAB „Lazdijų vanduo“ veiklos sritis yra gyvybiškai svarbi, sudėtinga ir reikalaujanti specifinių žinių. Per dešimtmečius netinkamai prižiūrėtos arba jau tiesiog nusidėvėjusios įmonės vandenvietės ir jose esantys įrengimai bei trasos didžiojoje daugumoje vietų buvo labai blogos būklės arba jų visai nebuvo. Tokį palikimą, įskaitant ne vienerius nuostolingai užbaigtus metus, rado jau pirmąją kadenciją pradėjęs dirbti vadovas.

Tačiau tiek aš, tiek kiti valdybos nariai, kiek dirbome minėtos bendrovės valdyboje, nesiėmėme vertinti kas, kada ir ko nepadarė, neguodėme ir neieškojome kaltų. Buvome reiklūs nuo pirmo iki paskutinio praeitos valdybos posėdžio, drąsiai reiškėme savo nuomonę, siūlymus, analizavome klaidas, diskutavome, girdėjome vadovo ir jo komandos argumentus. Buvo tikrai sudėtingų situacijų, nebuvo išvengta ir aštresnių diskusijų, bet šiandien galiu pasidžiaugti tuo, kad net sudėtingiausiomis situacijomis sugebėjome rasti, o vadovas su komanda įgyvendinti sprendimus, kurių dėka bendrovė pamažu tapo pelninga, įgyvendino svarbiausius projektus bei keltas užduotis.

Jei tai tiesa, tai kodėl Valdyba jo neatšaukė iš pareigų ar neatleido asmeniškai prašant, bet paliko dirbti direktoriaus pareigose? Kas privertė taip kardinaliai pakeisti Valdybos nuostatas? Ar Valdybai nebuvo daromas politinis spaudimas?

– UAB „Lazdijų vanduo“ valdybai niekada nebuvo daromas joks spaudimas. Kaip jau minėjau atsakydama į pirmą klausimą, UAB „Lazdijų vanduo“ valdybos tikslas – kad kuo greičiau ir iš esmės būtų sprendžiamos problemos vandentvarkos srityje. Siekėme, kad būtų užtikrintas kokybiško geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo paslaugų teikimas rajono gyventojams, įmonėms ir organizacijoms.

Atsižvelgiant į visas aplinkybes, bendrovės vadovui buvo suteikta galimybė pagerinti savo darbo rezultatus, pasiekti užsibrėžtus tikslus, sudaryti naujus planus. Ir jis tai padarė.

Kokių konkrečiai teigiamų rezultatų (prašome įvardinti faktais) „Lazdijų vandens“ vadovas pasiekė per metus, kad Jūsų vadovaujama Valdyba staiga pakeitė nuomonę apie jo darbą ir patvirtino jį vadovauti bendrovei dar vieną kadenciją?

– UAB „Lazdijų vanduo“ vadovo kadencijos pratęsimo klausimas buvo atsakingai svarstomas valdyboje. Bendru sutarimu nuspręsta pratęsti kadenciją, kadangi dabar svarbiausia yra užtikrinti įmonės veiklos ir projektų įgyvendinimo tęstinumą.

Per pastaruosius 4 metus nuveikta labai daug. Svarbių darbų yra daug, darbai, kurių gyventojai laukė labai seniai ir kuriuos norisi paminėti:

1. Pasiektas ES teisės aktuose keltas konkretus tikslas pasiekti, kad aglomeruotose vietovėse (miestuose) prie centralizuotų tinklų būtų prijungta ne mažiau kaip 98 procentai vartotojų prie centralizuotų tinklų;

2. Užbaigtas vandentiekio ir nuotekų surinkimo tinklų plėtros projektas dalyje Seirijų miestelio, prijungtos prie centralizuotų trasų esančios įstaigos – darželis, ambulatorija, priešgaisrinės tarnybos patalpos Seirijuose bei to pageidavę gyventojai;

3. Įrengta paviršinio vandens surinkimo sistema Lazdijuose, Draugystės g.;

4. Įrengtos vandentiekio trasos Barčių k., Veisiejų sen., Mikniškių k., Šeštokų sen., Naujojoje g., Šeštokuose;

5. Įrengti vandentiekio įvadai ir nuotekų išvadai Vilniaus g. 22, Seinų g. 36, Vytauto g. 57, Vytauto g. 8, Kalnų g. 1, 4, 5, Lazdijuose, taip pat Kauno g. gale, gyventojams, gyvenantiems šalia kapinių;

6. Įrengta buitinių nuotekų surinkimo sistema Kauno g. 64 (2, 3 butai), Šaulių g. 20, Seinų g. 25, Lazdijuose;

7. Įrengta būtiniausia dalis vandentiekio ir nuotekų tinklų Veisiejų miesto parke Veisiejuose;

8. Atnaujinti vandens gerinimo įrenginiai Krosnos miestelyje ir suremontuotos vandens tiekimo trasos Barčiuose, Šventežerio sen.;

9. Prieš naujai įrengiant automobilių stovėjimo aikštelę, esančią adresu: Kauno g. 13, Lazdijai, suremontuoti vandentiekio ir nuotekų tinklai;

10. Įrengta vandentiekio trasa Seirijų, Rudaminos ir Krikštonių kapinėse.

Žvelgdami į ateitį, įvertinome ir tai, kad prasidėjus naujam ES finansavimo laikotarpiui, UAB „Lazdijų vanduo“, bendradarbiaudama su savivaldybe, turės įgyvendinti didelės apimties vandens tiekimo ir nuotekų surinkimo infrastruktūros plėtros ir (ar) gerinimo projektus Lazdijų ir Veisiejų miestuose, Seirijų miestelyje, Šeštokuose, Viktarinoje, Verstaminuose ir kt.

Tikime, kad įmonės vadovo per pirmąją kadenciją sukaupta patirtis, projektinės veiklos teigiami rezultatai padės sklandžiai įgyvendinti visus jau suplanuotus ir planuojamus projektus.

Ar Jums žinomas faktas, jog Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino jį supainiojus viešuosius ir privačius interesus, kai jo namuose savaitgalį dirbo bendrovės technika ir žmonės? Ar šis faktas neturėjo įtakos priimant sprendimą dėl jo tolesnio darbo bendrovės vadovo poste?

– Prieš skiriant Eimantą Zaburą UAB „Lazdijų vanduo“ direktoriumi antrai kadencijai, kreipėmės į atsakingas institucijas ir prašėme pateikti informaciją apie Eimantą Zaburą, kaip galimą UAB „Lazdijų vanduo“ direktorių, kaip tai numato teisės aktai. Buvo gautas raštas, kuriame nėra nurodyta pažeidimų, kurie galėtų trukdyti eiti nurodytas pareigas.

Ar tvirtinant vadovą dar vienai kadencijai Jūs, kaip Valdybos pirmininkė, prisiimate atsakomybę už bendrovės rezultatus?

– UAB „Lazdijų vanduo“ valdyba nėra vienasmenis valdymo organas, todėl atsakingi esame visi valdybos nariai, taip pat pagrindinis akcininkas Lazdijų rajono savivaldybė. Įmonės vadovui ir visiems darbuotojams keliame labai aiškius ir konkrečius tikslus – geriamo vandens kokybė turi gerėti visame rajone, kur jis tiekiamas centralizuotai, toliau sparčiai turi būti sprendžiama nuotekų surinkimo ir išvežimo problema, įmonės veiklos efektyvumas ir pelningumas turi didėti. Tai suteiks galimybes didinti investicijas, sprendžiant mano paminėtas problemas ar naujai kilusius iššūkius.

P. S. Dėkojame gerb. Indrei, sugebėjusiai išsisukti nuo tiesių atsakymų į jai pateiktus klausimus.

Dalintis:

1 komentaras apie “Bendrovės „Lazdijų vanduo“ paradoksai: investicijų infrastruktūrai trūksta, bet direktorius dešimtis tūkstančių švaisto neteisėtai atleistų darbuotojų kompensacijoms”

  1. Graudu skaityti….niekas nesugeba tiesiog atleisti direktorių iš kolūkio laikų…. Ar įmonėj yra nors vienas žmogus susijęs su vandentvarka? Visus išsivaikė,nes kritikos nesugeba priimti,valdymo metodai apgailėtini. Viską žino jis pats geriausiai…..

    Atsakyti

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: