Dzūkų žinios

Daugiabučių renovacijos srityje – mažai optimizmo

Dalintis:
Daugiabučių renovacija. Asociatyvi nuotr.

Kai kurie politikai ir specialistai įspėja, kad daugiabučių renovacija daugeliui žmonių taps nepasiekiama svajone, jeigu bus patvirtinta aplinkos ministro Simono Gentvilo parengta nauja finansavimo tvarka.

Aplinkos ministerijai siūlant drastiškai keisti daugiabučių renovacijos finansavimo tvarką, prognozuojama, kad dabartinio ministro siūlomomis sąlygomis vargu ar kas nors galės sau leisti renovuoti namą. 

Kadencijos pradžioje ministras žadėjo, kad kasmet bus atnaujinama 1000 daugiabučių, o kvietimai atlikti renovaciją bus skelbiami kas pusmetį.

 Kadencijai artėjant prie pabaigos, renovacijos procesas baigia išsikvėpti. 2024 m. įgyvendinami tik 40 projektų.

Ministras siūlo net trigubai sumažinti paramą. Ekspertai skambina pavojaus varpais: tai tiesus kelias į visišką renovacijos sustabdymą, nes galvodami apie renovaciją, žmonės atsakingai vertina savo finansines galimybes.

Anot ekspertų, didžiausią paklausą turintiems B energetinės klasės kvietimams numatytos mažiausios lėšos. Kartu labai stumiama ir remiama skydinė renovacija ir A energetinės klasės renovacija – tam numatytas didžiausias finansavimas.

Rugpjūčio pradžioje Aplinkos ministerija pateikė naują valstybės paramos daugiabučių namų atnaujinimui skyrimo tvarkos projektą, kuriame siūloma drastiškai mažinti valstybės paramą renovacijai, kai siekiama B energetinės klasės: vietoj 30 proc. energijos efektyvumą didinančioms priemonėms siūloma skirti vos 12 proc. ar net mažiau. Vietoj 200 Eur subsidijos vienam kvadratiniam metrui lieka tik 68 Eur. Taip pat drastiškai mažėja ir parama devynaukščiams namams.

Politikai pastebi, kad ministras nesidrovėdamas remia ir stumia skydinės renovacijos paslaugų teikėjus. Ši technologija yra daug brangesnė. Per metus nesulaukta nė vienos paraiškos tokiai renovacijai atlikti.

Kai kurių savivaldybių merai kritikuoja aplinkos ministrą dėl to, jog šis tyčia pasirinkęs fiksuoto įkainio metodą, kad nereikėtų atsižvelgti į infliaciją ir kitus veiksnius, dėl kurių viskas sparčiai brangsta.

„Jokia indeksacija nenumatyta. Renovacija užtrunka ne vienerius metus. Fiksuota parama trauksis, finansinė našta gyventojams didės. Žmonės pasijus įvaryti į spąstus“, – įspėja Vilniaus rajono meras R. Duchnevič.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: