Dzūkų žinios

Didžiausiose dugninių meškerių varžybose – gausus Dzūkijos žvejų desantas

Dalintis:

Galime pasidžiaugti, jog dugninių meškerių varžybos tampa vis populiaresnės, o dzūkai jose aktyviai dalyvauja“, – sakė vienas iš svarbiausių Baltijos šalyse varžybų „Tandemas – Starfish“ organizatorius alytiškis Andrius Šerpenskas.

Rugpjūčio pabaigoje jis jau dešimtą kartą su kolegomis iš „Fiderio“ klubo Skirvytės upėje surengė dugninių meškerių varžybas. Šiemet jos vadinosi „Tandemas – Starfish 2024 Drennan taurei laimėti“.

Andriaus teigimu, tai laukiamiausios ir didžiausios varžybos Lietuvoje, Baltijos šalyse, jos kasmet vyksta Rusnėje, Skirvytės upėje. Varžybos vyksta antroje ir trečioje betoninėse krantinėse, šiemet jose dalyvavo 91 komanda, iš viso 182 žmonės.

Paklaustas apie varžybų dalyvių geografiją, Andrius sakė, jog šiemet varžybose dalyvavo 13 komandų iš Latvijos, buvo užsiregistravusios dvi estų komandos, bet jie neatvyko. Visos kitos komandos buvo iš Lietuvos.

„Daug pažįstamų, daug ir naujų žmonių, viena komanda buvo paprastų žvejų, kurie atvažiavo pažvejoti į Skirvytę, apie varžybas net nežinojo, bet mes juos prikalbinome dalyvauti“, – pasakojo Andrius.

Paprašytas priminti šių varžybų taisykles, Andrius sakė, jog čia yra žvejų tandemas, nes komandą sudaro du nariai, abu komandos dalyviai „fideriu“ žvejoja vienas šalia kito, tarpas tarp jų – tik metras.

„Fideris – šiuolaikinė dugninė meškerė. Yra reikalavimai, kad pavadėlis būtų ne trumpesnis nei 50 cm. Yra privalomas „bėgantis fideris“, kurio esmė tokia, kad atitrūkusi žuvis nesinešiotų su savimi gaudymo sistemos. Šėrykla nukrenta, žuvis lieka su kabliuku, kuris vėliau iškrenta, taip nežalojama žuvis“, – pasakojo Andrius.

Varžybas laimi ta komanda, kuri daugiausiai pagauna. Šiose varžybose yra baudos taškų sistema. Savo zonoje daugiausiai žuvies sugavusieji gauna vieną baudos tašką, o mažiausiai sugavusieji – tiek baudos taškų, kiek toje zonoje yra komandų.

„Antrą dieną, jei sugauni daugiausiai žuvies, tai nebūtinai reiškia, kad laimėsi, nes jei bus komandų, surinkusių tiek pat taškų, tai bus vertinamas abiejų dienų rezultatas, nes varžybos vyksta dvi dienas“, – pasakojo Andrius.

Šių metų varžybų prizines vietas laimėjo lietuvių komandos, o pirmoji vieta atiteko komandai „Pūgžlioji“ iš klubo „Žvejo tribūna“.

Šis klubas nuo šiol rengs šias varžybas, perims jų organizavimą iš dešimt metų jas organizavusio „Fiderio“ klubo.

„Žvejo tribūna“ vienija žvejus iš Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio.

Dzūkijai šiose varžybose buvo gausiai atstovaujama, Alytaus „Dainavos“ klubas nusiuntė prie Skirvytės 8 komandas.

Paklaustas, ar varžybose nėra Lazdijų krašto atstovų, Andrius sakė, kad lazdijiečiai komandų nesudaro, tačiau varžybose dalyvauja Kaune gyvenanti išeivis iš Lazdijų.

Paklaustas, kokios žuvys dažniausiai užkibo varžybų dalyviams, Andrius sakė, jog vyrauja karšiai, paprastieji karpai, vadinamieji sazanai, bet šiemet buvo sugauta ir retesnių žuvų – ožkų, kurios panašios į dideles aukšles.

„Didžiausia varžybų dalyvių pagauta žuvis buvo karšis, kuris svėrė per 3,7 kg. Žuvies buvo nemažai, bet ji buvo kaprizinga, kas su žuvimis susikalbėjo, tas laimėjo“, – juokavo Andrius.

Jis sakė, jog „Fideris“, dešimt metų rengęs šias varžybas, perduoda jų organizavimo estafetę „Žvejo tribūnai“.

„Dešimt metų varžybas organizavo mūsų klubas, mes negalėjome patys žvejoti, nes dirbome organizacinį darbą, tai dabar norime patys ramiai pažvejoti“, – sakė Andrius.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: