Dzūkų žinios

Lietuvoje nustatytas pirmasis b raupų atvejis šiais metais

Dalintis:

Lietuvoje patvirtintas pirmasis b raupų atvejis šiemet, trečiadienį pranešė Nacionalinis visuomenės ir sveikatos centras (NVSC).

Kaip nurodo NVSC, susirgęs asmuo yra ne Lietuvos pilietis.

Ligos atvejis nustytas jam prieš kelias dienas kreipusis į infekcinių ligų specialistus. Pranešama, kad šį asmenį išbėrė, jis pradėjo karščiuoti.

Pranešama, kad šiuo metu jis gydosi ambulatoriškai, turi galimybę izoliuotis.

NVSC pradėjo epidemiologinį tyrimą, siekdamas išsiaiškinti artimus kontaktus ir kitą su galimu ligos plitimu susijusią informaciją siekiant užkirsti kelią ligos plitimui.

ELTA primena, kad beždžionių raupus sukelia iš gyvūnų žmonėms perduodamas virusas, tačiau liga gali plisti tarp žmonių per artimą fizinį kontaktą.

Ligos požymiai – karščiavimas, raumenų skausmai ir bėrimas.

Anksčiau Pasaulio sveiaktos organizacija (PSO) yra paskelbusi pasaulinę ekstremalią visuomenės sveikatai situaciją dėl greito I tipo („Clade 1b“) beždžionių raupų viruso plitimo.

Tai padaryta po to, kai pavojingesnio tipo virusas ėmė plisti iš Kongo Demokratinės Respublikos į kitas Afrikos valstybes.

PSO taip pat paragino gaminti daugiau vakcinų nuo šios ligos, o valstybes turinčias vakcinų atsargų pasidalinti jomis su šalimis, kur užfiksuotas ligos protrūkis.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: