Dzūkų žinios

Lietuvos pažinimo ralis Būdvietyje: ko ieškojo ir ką surado

Dalintis:

2024 metais Būdvietį aplankė tradicinis ir didžiausias Lietuvos ralis – „Ryterna Modul Mototourizm Rally 2024“ – atvyko 200 intelektualių keliautojų, aplankiusių svarbiausias 2024 metais Lietuvai vietas. Viena iš užduočių – susipažinti su kunigo, rašytojo Liongino Kunevičiaus gyvenimu ir veikla, ruošiant ir spausdinant pogrindinį „Aušros“ leidinį. Keliautojai taip pat aplankė ir knygnešio Jono Kaluškevičiaus Atminimo kambarį bei paminklą Būdviečio krašto žmonėms, nukentėjusiems per Lietuvos okupaciją.

Ralio dalyviai susipažino su pogrindinio „Aušros“ leidinio sudarytojų bei leidėjų kunigų S. Tamkevičiaus ir L. Kunevičiaus veikla. Pagerbiant jų nuopelnus, Būdvietyje pastatytas kuklus paminklas su atminimo lenta.

Ralio dalyviai stebėjosi, kodėl paminklas su atminimo lenta pastatytas ne prie klebonijos ar bažnyčios šventoriuje. O vietiniai kraštotyrininkai aiškino jiems, esą tai buvo tokia dabartinio klebono valia. Klausimas apie atminimo lentos „Aušros“ leidiniui pagaminimą buvo pateiktas svarstyti Lazdijų rajono savivaldybės tarybai, įtraukiant į posėdžio darbotvarkę. Tačiau nebuvo patvirtinta. Tam prieštaravo ir į posėdį pakviesti Lazdijų rajono dvasininkai.

Vis dėlto ralio dalyviai atsisakė apžiūrėti Būdviečio dvaro sodybos fragmentus, net ir įtrauktus į Lietuvos kultūros paveldo registrą – svirno, parko koplyčios, rūsio-maisto sandėlio, dvaro parko.

Kokia to atsisakymo priežastis? Pasirodo, jau buvo išsiaiškinę, kad šie dvaro pastatai suniokoti ir ne visi prieinami lankytojams apžiūrėti.

Dėl tos priežasties buvau rašęs „Būdviečio dvaro parko istorijos: dabartis ir vizija“ (2023-08-04 „Dzūkų žinios“). Be to, apie dvaro parko atkūrimą esu kalbėjęs su Lazdijų rajono savivaldybės vyr. specialistu Gediminu Giedraičiu. G. Giedraitis teigė, kad projektas yra įveiklintas savivaldybės planuose ir numatyta pradėti darbus jau 2024 metais.

Antanas Staškevičius žurnalistas

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: