Dzūkų žinios

Sodo ir daržo atliekos – į komposto dėžę

Dalintis:

Soduose sunokę obuoliai, daržuose užderėjusios daržovės keliauja į rūsius ir lentynas, o supuvę vaisiai ir nudžiūvę daržovių stiebai ar kiti likučiai, pvz. morkų, burokėlių, pupelių lapai – į kompostavimo dėžę. Nedidelį kiekį galima mesti į maisto atliekų konteinerį.

Primename, kad visos žaliosios atliekos turi būti renkamos atskirai. Jų negalima maišyti su jokiomis kitomis atliekomis, mesti į kitų atliekų konteinerius, palikti prie konteinerių. Geriausias sprendimas – žaliąsias atliekas kompostuoti namų valdose, specialiai tam įrengtose dėžėse ar kompostavimui atitvertose vietose.

Lazdijų rajono savivaldybė yra numačiusi mokestines lengvatas kompostuojantiems gyventojams. Norintys jomis pasinaudoti turi užpildyti prašymą patikslinti vietinės rinkliavos pastoviąją dedamąją dėl kompostuojamų biologinių atliekų jų susidarymo vietoje. Prašymo forma skelbiama Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro svetainėje https://www.aratc.lt/teises-aktai-dokumentai-vietine-rinkliava/.

Užpildytą prašymą kartu su kompostavimo faktą įrodančia nuotrauka (užtenka vienos nuotraukos) atsiųsite elektroniniu paštu info@alytausratc.lt

Neturint galimybės kompostuoti namų valdoje, žaliąsias atliekas vežkite į rūšiavimo centrą (didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę). Visuose ARATC rūšiavimo centruose (didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse) jos iš gyventojų priimamos nemokamai. Didesnius kiekius žaliųjų atliekų vežkite į kompostavimo aikšteles. Jų adresus rasite https://www.aratc.lt/kompostavimo-aiksteles/.

Atliekos į aikšteles turi būti atvežamos be priemaišų ir kitų atliekų, pavyzdžiui be plastiko ir plastiko pakuočių, gyvūninės kilmės atliekų (mėsos, žuvies, kaulų, riebalų, pieno produktų, gyvūnų išmatų), kitų mišrių bei pavojingųjų atliekų (tepalų, užterštos pakuotės) ir kt.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro inf.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: