Dzūkų žinios

Švento Mato atlaidai Krosnoje: kraštiečių dvasinės ir kultūrinės bendrystės šventė

Dalintis:

Mūsų krašto kaimai ir miesteliai pelnytai gali pasigirti ir didžiuotis puoselėjamomis tradicijomis.

„Po Šv. Mataušo ir žemė ataušo“ – didžiausia Krosnos miestelio šventė, švenčiama kiekvienais metais. Praėjusį sekmadienį ši šventė subūrė dar daugiau žmonių, stipriau suvienijo ir sujungė bendruomenę, sukvietė pabendrauti su bičiuliu ar kaimynu, seniai matytu giminaičiu, praturtėti dvasiškai.

Šventę vedė Krosnos kultūros namų kultūrinių renginių organizatorė Alina Norkūnienė bei grupės „Tenoras“ vokalistas Andrius Vyšniauskas iš Marijampolės.

Šventė prasidėjo šv. Mišiomis Krosnos Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje. Klebonas Valdemaras Smulskis bei Bartninkų ir Alksninės parapijų klebonas Alvydas Dvareckas draugiškai visus parapijiečius bei svečius sutiko šv. Mišių aukoje.

Pasakojo apie parapijos globėją

Krosnos Šv. Mato parapijos klebonas V. Smulskis pasakojo, jog sekmadienį vyko svarbiausieji parapijos metų atlaidai. Buvo pakviestas svečias – kunigas A. Dvareckas, šv. Mišiose dalyvavo daug žmonių iš Krosnos ir kitų Lietuvos vietų.

„Apaštalas evangelistas Šv. Matas yra mūsų parapijos globėjas. Jis buvo pakviestas skelbti Jėzaus Kristaus žodį, buvo muitininkas, rinko muitą. Toje kultūroje muitininkai nebuvo labai gerbiami žmonės, tai jis buvo kaip raštininkas, kuris viską registruodavo. Šv. Matas yra vaizduojamas su rašikliu, plunksna, laukiantis muitų. Buvo aukšto reitingo žmogus: išsilavinęs, mokėjo skaičiuoti, skaityti, rašyti“, – apie Krosnos globėją pasakojo klebonas.

Per šv. Mišias pamokslavęs kunigas A. Dvareckas taip pat susirinkusiems kalbėjo apie Šv. Matą, apie auką, jos vaidmenį visuomenėje, kvietė suvokti aukos prasmę savo gyvenime.

Atlaidai yra jau ketvirti šioje parapijoje klebonaujančiam V. Smulskiui. Jis džiaugėsi, kad žmonės lankosi bažnyčioje, domisi tuo, kas čia vyksta.

„Norisi suburti kuo daugiau žmonių. Man smagu matyti daug žmonių, jie ateina į bažnyčią, nes viskas remiasi į Dievą“, – kalbėjo klebonas V. Smulskis.

Skambėjo daug sveikinimų

Kaip „Dzūkų žinioms“ pasakojo viena iš šventės organizatorių A. Norkūnienė, pradžioje buvo sugiedotas Krosnos miestelio himnas bei nešama Krosnos miestelio vėliava.

Vėliau šventės vedėjai pakvietė visus prie bendrystės vaišių stalo, pasigrožėti Reginos Tamašauskienės tapybos darbų paroda, pasukti Krosnos bibliotekos „Laimės ratą“.

Krosnos seniūnė Valda Žukauskienė pasveikino susirinkusius, palinkėjusi gražios šventės bei stiprios bendrystės nuostabią rudens dieną. Sveikinimo žodį tarė Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys Artūras Margelis. Buvo pakviesti visi norintys pasakyti gražų žodį, sveikinimą.

Muzikinę šventės dalį pradėjo šeimininkai – Lazdijų kultūros centro Krosnos kultūros namų mišrus vokalinis ansamblis „Sodžius“, vadovaujamas Gintauto Česnulio. Juos pakeitė Alytaus miesto ansamblis „Dzūkijos aidas“ (vadovė Regina Tamašauskienė) bei kapela „Kaimynai“ iš Alytaus rajono Kumečių kaimo (vadovė Audronė Granskienė).

Savo pasirodymą dovanojo žinoma atlikėja Giulija. Ji pakvietė ir dukrą Moniką kartu padainuoti dainą „Skinsiu raudoną rožę“, o renginio vedėjas Andrius Vyšniauskas paprašė Giulijos kartu atlikti dainą iš lietuviško televizijos serialo „Giminės“.

Kviečia aplankyti instaliacijas

Koncerto programą tęsė pasaulio Gineso rekordininkas Marius Praniauskas. Įspūdingais triukais, meniniu atlikimu jis pristatė naują reginį „Šiuolaikinio meno žiedas“.

„Krosnos seniūnijoje, keturiose vietose yra „Šiuolaikinio meno žiedo“ meninės instaliacijos: Saltininkuose – „Gandriuko Joniuko sodyba“, Birsčiuose – „Gėlių mozaika“, Krosnoje – „Vandens spalvos“, Krosnos kultūros namų balkone – „Vienybės ąžuolai“. Visą šią savaitę, iki rugsėjo 30 d., šias menines instaliacijas kviečiama aplankyti nuo 20 val., nes jų grožis atsiskleidžia tamsiu paros metu. Labai džiaugiuosi, kad kultūra bei renginiai ar reginiai mus visus sujungia ir vienija“, – pasakojo A. Norkūnienė.

Už įspūdingą šventę organizatoriai dėkoja rėmėjams Valdui Sujetai, Almai ir Gintui Vaišniams, savanoriams, bendruomenei, visiems, kurie prisidėjo prie šventės organizavimo.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: