Dzūkų žinios

Bagažinių turgelis Stebuliuose kviečia gyventi tvariau

Dalintis:

Mes pagavome „cinkelį“ – uždirbti pinigus yra puiku: atsisakyti to, kas pačiam jau nereikalinga, bet dar turi vertę, yra labai smagu, bendrystė – smagu, sutikti naujus žmones – smagu, dainuoti visiems kartu – smagu, gryname ore pabūti – smagu, karšta kava jau rudeniniame fone – irgi smagu. Ir įspūdžių bei džiaugsmo iki begalybės!“ – džiaugiasi Rita Sabestinienė, Stebulių ateities bendruomenės narė.

Žinia, kad vienas iš būdų nebenaudojamiems, pabodusiems ar tiesiog jau išaugtiems rūbams suteikti antrą gyvenimą – tiesiog perleisti kitiems. Vieni dovanoja pažįstamiems, kiti neša į „Caritas“ organizacijos būstines, treti už simbolinę kainą parduoda. Tarptautinis „DPD“ „E. barometro“ tyrimas rodo, kad savo drabužius kitiems parduoda 38 proc. lietuvių: tokie rezultatai teigiami, tačiau vis dar yra mažesni nei Europos vidurkis.

Štai neseniai pradėtas organizuoti Stebulių ateities bendruomenės Bagažinių turgelis – puikus pavyzdys, kaip galima apsikeisti tuo, ko tau jau gal ir nereikia, tačiau kitam tai gali būti tiesiog lobis. Stebuliuose šurmuliavęs išskirtinis turgelis kviečia gyventi tvariau: nebenešiojamiems rūbams, kitiems, jau naudotiems, bet dar geriems daiktams, suteikti antrą gyvenimą. Čia, Stebulių turgelyje, prekeiviai už simbolinę kainą pardavinėjo padėvėtus rūbus, batus, kurie net su parduotuvių kainomis dar buvo, nė karto nenešioti, tik spintoje vietą užėmę. Vieni drabužiais matavosi, kiti į batus dairėsi, skrybėles apžiūrinėjo. Drabužių net po vieną eurą buvo galima įsigyti. Jaunos mamos siūlė vaikiškų rūbelių, kuriuos jų vaikučiai išaugo ir jų tiesiog nebereikia, tačiau būklė – gera, tad puikiai tiks kitiems. Viena mama sakė, kad atvežė tai, ką jos dukrytė išaugo, o už simbolinę kainą gal dar kam prireiks kokio drabužėlio. Juolab, kad drabužiai kokybiški, tad jų mažoji nespėjo sudėvėti, greitai ūgtelėjo ir jau kitų reikia – didesnių. „Mums jau nebereikia, išaugome, bet gal kam dar visai tiktų“, – sako jauna mama.

Tiesa, reikia pasakyti, kad jau antrą kartą organizuotame turgelyje Stebuliuose buvo galima daug ko įsigyti. Nedidelis turgelis, tačiau prekių asortimentas – ganėtinai platus. Ir turgų lanko ne tik mūsų rajono žmonės, bet ir iš aplinkinių savivaldybių. Prekiauta čia vištiena, kaimiškais kiaušiniais. Atvežė prekeiviai ir triušienos, lašinių, jautienos gaminių. Labiausia išalkusiems siūlyta kepta duonukė, arbata. Turguje daug augalų, kuriais dalijosi vietos ir atvykę gėlininkai, daržininkai. Vienus nusiperka, kitus išsimaino, trečius dovanų gauna – tikras senoviškas turgus. Netoli Simno, Atesninkų I kaime, įvairias daržoves, vaisius, graikinius riešutus, vynuoges ir kitokius augalus auginanti Nijolė Venskūnaitė dalijosi įvairiais patarimais. O patarti moteris gali, nes daug ką augina. Štai pamoko, kaip teisingai graikinius riešutus suskaldyti, kad jie nesusitrintų, o paskui atkreipia dėmesį, kad juos būtina pamerkti į vandenį bent 4 valandoms (ji pati mirko net 24 valandas), tada jie būna skanūs, atrodo šviežutėliai. Pasiūlo paragauti bazilikų arbatos. Pataria gerti prieskonių arbatėles, nes prieskonių žmogaus organizmas gauna mažai, o jų labai reikia. Pavaišina aktinidijomis, lietuviškais kiviais: moteris juos augina, skina ir džiaugiasi geru skoniu. „Saldūs, skanūs“, – giria ragavusieji. Pavaišina ir džiovintomis vynuogėmis. Sako, tik ką nuskynusi paskutines, spaudusi sultis. Jos vynuogyne 100 vienetų vynuogių. Yra ką veikti? „Na, neguliu nuėjusi, reikia padirbėti“, – juokiasi ji.

O svarbiausia turguje – graži bendrystė ir pasibuvimas. Kadangi tą pačią dieną į Stebulių ateities bendruomenės patalpas atvyko ir veterinaras, mat jo laukė net 35 keturkojai pacientai, tai atvykę su augintiniais jų šeimininkai neatsispyrė pagundai ir į turgelį užsuko. Rita gi skuba veterinarui ir jo komandai padėkoti: „Nuoširdžiai dėkojame Veterinarijos klinikai „Dalmatinas“, gydytojui Dariui Andziuliui ir jo komandai bei visiems žmonėms, kurie atsakingai rūpinasi savo gyvūnais. Šį rudenį paslaugų sulaukė beveik 80 gyvūnų, tai tikrai nemažas skaičius. Juolab, kad per ketverius metus organizuota po 4 tokias akcijas per metus, pasirūpinta jau šimtais gyvūnų. Kitas kartas jau suplanuotas kitais metais – vasario mėnesį.“

Turgelyje susitinka ir kaimynai, giminaičiai, draugai, stabteli, pasikalba, aptaria naujienas. Neslepia, kad taip laiko tikrai nerastų, o čia ir apsiperka, ir pasikalbėti jau gali sau leisti ilgėliau. „Pasiteisinimą turiu: gi į turgų išlėkiau“, – kvatoja moteris. Vietos dainininkės tuoj apie Ritą Sabestinienę susibūrė ir dainą užtraukė, kitos dar ir pašoko. Ir jau diena kitokia: gražesnė, linksmesnė. Kalbų turguje netrūksta: nuo rinkimų aktualijų iki kasdienių rūpesčių ir džiaugsmų. Rita Sabestinienė kviečia visus dar pajudėti iki naujųjų metų: laukia ne vienas renginys, kurį organizuos Stebulių ateities bendruomenė. Jau spalio 19 dieną 14 valandą bendruomenės namuose vyks kopūstų raugimas „Kopūstai maistas ir vaistas“. „Tiesa, 14 valandą sodinsime eglutę, kurią auginsime ir puošime šventėms“, – atkreipia dėmesį Rita. O paskui bus ir rimtesnių darbų: vyriškiai kas krienų šaknis, moterys turi būti susiruošę kopūstų dėjimui: atsinešti kopūstų galvų, prieskonių, indus kopūstams, peilius, lenteles pjaustymui. „O pasigamintus produktus iš kopūstų dalinsimės, dėsime į maisto banką, parduosime, dovanosime“, – tokį užmanymą puoselėja Rita.

Artimiausias Bagažinių turgus Stebuliuose – lapkričio mėnesį. Jei oras bus ne koks, organizatoriai žada karšta arbata vaišinti, pakviesti pašokti, mat Rita Sabestinienė be akordeono į turgų neina: pagros ir padainuos. „Tik kurią dieną tiksliai vyks turgelis, dar nežinome. Žiūrėsime, kad jis nesutaptų su Alytaus, Makniūnų bei Druskininkų Bagažinių turgeliais ir, žinoma, nekviesime sekmadienį, mat visi įpratę važiuoti į Kalvarijos turgų“, – sako Stebulių ateities bendruomenės pirmininkas Mantas Jančiukas. Kvies kažkurį lapkričio mėnesio šeštadienį, darbo dienos tam – netinkamos. Juk Stebuliai – ideali vieta turgui. „Stebuliai – labai tinkama vieta turgui, nes patogu atvykti žmonėms ir nuo Simno, Krosnos, Šeštokų pusės, ir nuo Lazdijų“, – pastebi M. Jančiukas.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: