
Planuojamas cukraus mokestis. Prieš kelias savaites Seime oficialiai užregistruotas įstatymo projektas, kuriuo Lietuvoje siūloma įvesti vadinamąjį cukraus mokestį. Jau dabar pabrangę ir sviestas, ir aliejus, ir kiaušiniai. Ar saldžios dar bus šios Velykos?
Daiva Kudzmanienė iš Šventežerio, kepyklėlės „Saldus amatas“ savininkė, jau iš anksto pateikė meniu Velykų stalui. Jau pildo užsakymus, pirmiausia kepa tai, kas gali ilgiau išsilaikyti. O tortų, šimtalapių užsakymų jau net nepriima. Jei liks smulkių saldumynų, kurių ji kepa visad daugiau, kita vertus, juk tiksliai ir neiškepsi, pasiūlys ir parduos ir tiems, kas nesuskubo ir iš anksto neužsisakė. „Geriau daugiau, kad nepritrūktų“, – sako ji. Savaitės pabaigoje viską susiskaičiuos, kiek ir ko ji prikepusi. Daugiausiai jos saldumynų užsisako mūsų rajono žmonės. „Tačiau žmonės dabar labai migruoja, užsisako vietinis, o veža į kitą miestą, vaikai sugrįžta pas tėvus į kaimus Velykoms. Jaunos šeimos savo mažuosius smaližius palepina“, – dėsto moteris. Velykų meniu skiriasi nuo kalėdinio. „Eklerų vyniotinį siūlau. Tai naujiena. Amerikietiškus sausainius kepiau Kalėdoms, manau, tiks ir Velykoms“, – vardija. Sako, kad jai ir pačiai įdomu išbandyti kažką naujo: naujus gaminius siūlo ir klientams.
Kepyklėlės šeimininkė įsitikinusi, kad šiemet Velykos tikrai bus saldžios. „Per šventes žmonės visada daugiau sau leidžia. Kad ir kokį mažmožį, bet vis tiek užsisako, nusiperka, kad ir kanelių dėžutę ar kelis sausainius“, – iš patirties žino Daiva. Kaip bus ateityje, ji ir pati nežino. „Jei bus taip, kad neapsimokės daryti, tai kam tada daryti“, – svarsto ji.








O dabar moteris intensyviai darbuojasi savo kepyklėlėje, nes reikia pagaminti visus užsakymus. Keliasi šeštą valandą ryto ir iš kepyklėlės į namus pareina apie vienuoliktą vakaro, o kartais dar ir ilgiau panaktinėja.
Kai kurios šeimininkės kepa pačios, taip nori, taip įpratusios, tačiau kiti gi nori ir kitokių skonių paragauti. „Reikia stengtis, kad jaustųsi žmonėms šventė, tą ir darau“, – šypsosi kalbėdama Daiva. O štai savo šeimai nieko specialiai nekepa, nebent koks sausainėlis sutrūksta ar Daivos akis „sako“, jog šimtalapis ne toks tobulas, nelabai gražiai atrodo, tada sau pasilieka. „Lieka ir mums“, – tarsteli. Ji pati labiausiai pasiilgsta vaikystės skonių. „Aš labai džiaugiuosi, kad mama pagamina tinginio, trupininį pyragą iškepa ar sausainių „per mašinką“ prigamina ir prikepa“, – juokdamasi prisipažįsta meistrė D. Kudzmanienė.
Paklausta, ar nejaučia vis didėjančios konkurencijos, Lazdijuose štai atsidarė nauja krautuvėlė, kuri taip pat prekiauja įvairiais saldumynais, sako: „Man atrodo, kad darbo visiems užteks. Verkti, skųstis, kad neturiu darbo, tikrai negaliu.“ Nelinki sau ligų, o darbo tikrai yra, mat sako, kad šitame darbe geros sveikatos tikrai reikia. „Reikia ir naktimis padirbėti, o prieš šventes ir savaitgaliais dirbu, ne tik darbo dienomis. Iš anksto kepu dekoracijas, kepu macarons sausainėlius“, – pastebi.
O štai neseniai duris atvėrusios krautuvėlės „Saldus mandarinas“ šeimininkai surengė Lazdijuose nematytą neregėtą akciją: neišparduotas bandeles tiesiog dovanoja. Tai žada daryti ir ateityje.
„Kainos kyla, o žmonės kaip valgė, taip ir valgys“, – įsitikinusi Daiva Kudzmanienė.