Dzūkų žinios

Savivaldybių aplinkosaugos reitinge Lazdijai šiemet pasirodė geriau nei pernai

Dalintis:

Praėjusią savaitę Aplinkos ministerija  paskelbė Lietuvos savivaldybių aplinkosaugos reitingo 2023 metų rezultatus.  Jame Lazdijų rajono savivaldybė pasirodė geriau nei pernai, surinkusi 33,49 balo iš 100 galimų, užėmė 35-ąją vietą tarp 60-ies savivaldybių. Iš Alytaus apskrities savivaldybių už Lazdijus blogiau įvertintas tik Alytaus rajonas. Pernai tame pačiame reitinge Lazdijai buvo 43-ioje vietoje su 28,4 balo.

Šio reitingo kriterijus kūrė Aplinkos ministerijos specialistai, išorinių konsultantų komanda ir nepriklausoma, iš skirtingų sektorių atstovų sudaryta ir aplinkos ministro įsakymu patvirtinta ekspertų komisija.

Buvo vertinami ne vien savivaldybių aplinkosauginiai duomenys, tačiau ir energetika, statyba ir teritorijų planavimas, susisiekimas, klimato kaitos valdymas, aplinkos ir vandens kokybė, biologinė įvairovė, aplinkosauginis sąmoningumas. Didelė duomenų dalis, atspindinti savivaldybių parengtas strategijas, taikomas praktikas ir iniciatyvas, buvo surinkta apklausus savivaldybes. Likusi dalis duomenų, susijusių su konkrečiais rezultatais, buvo surinkta iš valstybinių įstaigų ir įmonių.

Aplinkosaugos reitingas sudarytas iš 48 vertinimo kriterijų, kurie suskirstyti į devynias grupes.

Savivaldybės buvo vertinamos devyniose grupėse: atliekų ir žiediškumo, energetikos, statybos ir teritorijų planavimo, susisiekimo, klimato kaitos valdymo ir politikos, aplinkos kokybės, vandens kokybės, biologinės įvairovės ir kraštovaizdžio, aplinkosauginio sąmoningumo.

Absoliučiu reitingo lyderiu pripažintas Utenos rajonas.

Iš Alytaus apskrities savivaldybių geriausią rezultatą parodė Druskininkai, užėmę ketvirtą vietą, Alytaus miestas – 6-oje vietoje, Varėna – 27-oje, Lazdijai – 35-oje, Alytaus rajonas – 52-oje vietoje.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: