Dzūkų žinios

Kunigų neatsargiai ištartos frazės kaitina tikinčiųjų galvas ir skatina interpretacijas

Dalintis:
Klebonas Valdemaras Smulskis: „Nesusipratimai vyksta, o žmonės komentuoja, nežinodami tiesos. Tai tokia problemėlė“.

Mūsų katalikiškame krašte bažnyčių kunigai laikomi moraliniais autoritetais. Jų per šv. Mišias pasakyti žodžiai tikinčiųjų atidžiai išklausomi, todėl neatsargiai ar tam tikra intonacija dvasininkų ištartos frazės gali sukelti įvairias interpretacijas ir sužadinti tikinčiųjų ir visuomenės diskusijas bei apkalbas.

Paskelbė įrašą socialiniuose tinkluose

Neseniai viešojoje erdvėje pasirodė informacija apie tai, kad vienos Šeštokų miestelio gatvės bendruomenės nariai surinko aukas bažnyčiai, kad būtų aukojamos šv. Mišios už jų gatvės gyventojus. Kaip teigė šią informaciją paviešinęs asmuo, surinkti pinigai – 350 eurų – buvo nunešti Šeštokų ir Krosnos parapijų klebonui Valdemarui Smulskiui.

Informacijos pateikėjas minėjo, kad klebonas pinigų nepaėmė, sakydamas, jog tai per maža suma. Tada pinigus nunešęs žmogus surinktus pinigus išdalijo juos davusiems aukotojams. Ši socialiniuose tinkluose paviešinta informacija sulaukė audringos internautų reakcijos ir netrukus iš feisbuko buvo pašalinta.

Kaip „Dzūkų žinioms“ teigė informaciją paviešinęs, Lazdijų influenceriu vadinamas Gintaras Gražulevičius, jam apie šią situaciją papasakojo patikimas žmogus, todėl jis nemato pagrindo ja netikėti. Kita vertus, Gintaras norėtų susitikti su klebonu ir išgirsti jo versiją.

Redakcija kreipėsi į kleboną V. Smulskį, prašydama pakomentuoti šią situaciją.

Interpretavo kunigo žodžius?

Klebonas pasakojo, jog prieš Šeštokų bažnyčios šimtmečio jubiliejų buvo daroma rinkliava šv. Mišioms už Šeštokų Naujosios gatvės gyventojus.

„Jie atnešė pinigus, o aš pasakiau, kad esu nevertas šios aukos. Paskui įsikišo Gintaras Gražulevičius, kurio nesu akyse matęs, ir čia išeina sviestas sviestuotas su koše. Taip išeina, kad kažkas kaltas, o kažkas nekaltas. Nesusipratimai vyksta, o žmonės komentuoja, nežinodami tiesos. Tai tokia problemėlė“, – kalbėjo klebonas.

Jis galvoja, jog žmonės ne taip suprato jo pasakytą frazę: „Aš nevertas tokios pinigų sumos“.

„Jie taip interpretuoja, šiais laikais labai mėgstama interpretuoti taip, kaip norisi. Pasakysi raidę a, tai jie pasakys b ir c, ir visą abėcėlę. Iš adatos priskaldo pilną vežimą malkų. Buvau sukvietęs tarybos narius, kitus žmones, parodžiau visas buhalterines knygas, kad žmonės matytų, kad žinotų, kur jų suaukoti pinigai keliauja, kokie yra mūsų mokesčiai. Viską mes darome skaidriai“,– sakė V. Smulskis.

Jis skundėsi, jog išgirsta apie save daug įvairių apkalbų, kalbama apie jo turtą, apie kleboniją, apie šunį ir mašiną.

„Dzūkų žinios“ ne kartą rašė apie įvairius klebono ir Šeštokų bei Krosnos bendruomenės narių konfliktus.

V. Smulskio teigimu, dabar su bendruomene viskas gerai.

„Šventėme Šeštokų bažnyčios šimtmetį, visi vieningai dirbome, tvarkėme bažnyčios aplinką, pynėme vainikus, buvo gera bendrystė, nes visi parapijai norėjome padaryti šventę. O po visko pasirodo šitas cirkas, ir parapijoje prasideda sumaištis. Nei man smagu, nei kitiems smagu“, – kalbėjo V. Smulskis.

Išgąsdino darbų kaina

Klebonas N. Žvirblys, šiuo metu gyvenantis bažnyčios remonto rūpesčiais, patvirtino, jog bažnyčios grindų klojimas granito plokštėmis yra didelis ir brangus darbas, tai kainuos 207 tūkst. eurų.

Kita frazė, sukėlusi įvairiais tikinčiųjų reakcijas, buvo pasakyta Lazdijų dekanato dekano, Lazdijų Šv. Onos bažnyčios klebono Nerijaus Žvirblio.

Jis per šv. Mišias pranešė tikintiesiems, jog bažnyčios grindų pakeitimas kainuos apie 200 tūkst. eurų. Ši suma nustebino tikinčiuosius, jie ėmė domėtis, iš kur bažnyčia gaus tokią didelę pinigų sumą. Tada klebonas pareiškė: „Pinigų yra. Jie – jūsų kišenėse“.

Ši frazė kai kam sukėlė šoką, žmonės suprato, jog bažnyčios grindims jiems teks paaukoti labai dideles pinigų sumas.

Klebonas N. Žvirblys, šiuo metu gyvenantis bažnyčios remonto rūpesčiais, patvirtino, jog bažnyčios grindų klojimas granito plokštėmis yra didelis ir brangus darbas, tai kainuos 207 tūkst. eurų.

„Pernai padarėme šildomas grindis, jas išbetonavome, o šiemet sudėsime granitą. Lėšų nepakanka, bet tikimės, kad surinksime, nemažą dalį gavome iš savivaldybės, kita dalis iš rėmėjų, geradarių“, – sakė N. Žvirblys.

Jis pripažino, jog per Velykų pamokslą tikrai yra pasakęs: „Yra pinigų, jie – jūsų kišenėse“, tačiau negalvojo, jog bus neteisingai suprastas.

„Tokia yra praktika, visos bažnyčios iš aukų gyvena, pinigų iš fondų neturime“, – sakė klebonas.

Jis kalbėjo, jog grindų klojimas pagrindinėse bažnyčios patalpose turėtų būti užbaigtas per dvi savaites. Lieka prieangiai, kurie, anot klebono, bus užbaigti per mėnesį.

Klebonas džiaugėsi gerai dirbančiais darbininkais, jis tikisi, jog po remonto darbų bažnyčioje bus jaukiau ir šilčiau, nes pernai sumontuoti šilumos siurbliai, uždengti granito plokštėmis, užtikrins kokybišką bažnyčios apšildymą šaltuoju metų laikotarpiu.

Dalintis:

1 komentaras apie “Kunigų neatsargiai ištartos frazės kaitina tikinčiųjų galvas ir skatina interpretacijas”

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: