Dzūkų žinios

Ar modernus ir europietiškas Veisiejų turgus liks tik architektų vizijose?

Dalintis:
Pirmoje vizijoje „Aikštė“ lengvos konstrukcijos prekybinės stoginės išdėstytos įdauboje ant suprojektuotos medinės (ar kitos medžiagos) platformos, aplinkui ją paliekant vietos natūraliems vandens telkinukams ir augalijai.

Akivaizdu, jog jau 500 metų gyvuojantis Veisiejų turgus seniai subrendo pokyčiams, tačiau jų vis nėra. Į populiariausių Lietuvos dvidešimtuką patenkantis Veisiejų turgus yra neatsiejama miesto dalis tiek kultūrine, tiek prekybine prasme. Nors ketvirtadieniais dėl turgaus miestas pagyvėja, bet kartu tai didelė problema tiek pravažiuojantiems, tiek iš automobilių prekiaujantiems ar pirkti atvykusiems gyventojams. O ir pati prekyba turguje chaotiška, netvarkinga ir nepatogi, nė iš tolo neprimenanti civilizuoto 21-ojo amžiaus turgaus.

Pasiūlė dvi vizijas

Prieš daugiau nei dvejus metus atsirado viltis, jog legendinis Veisiejų turgus keisis, taps modernesnis ir jaukesnis. Vilniaus Gedimino technikos universiteto Architektūros katedros komanda pasiūlė dvi idėjas naujai Veisiejų turgaus vizijai.

Pirmoje vizijoje „Aikštė“ lengvos konstrukcijos prekybinės stoginės išdėstytos įdauboje ant suprojektuotos medinės (ar kitos medžiagos) platformos, aplinkui ją paliekant vietos natūraliems vandens telkinukams ir augalijai. Plane taip pat yra numatyti platūs laiptai į erdvę prekybai iš automobilio, atstojantys amfiteatrą, nedidelė scena, kurioje galėtų vykti smulki prekyba, taip pat rengiamos įvairios teminės dienos bei mugės, vieta kavinukei.

Antrojoje vizijoje „Labirintas“ numatytas tautinių ornamentų motyvu vingiuojantis lengvos konstrukcijos takas žemumoje. Ant labirintą primenančių pakeltų plačių takų būtų išdėstytos prekybinės stoginės, šalia kurių tyvuliuotų natūralūs vandens telkiniai. Projekte taip pat numatyta vieta kavinukei ir infocentrui, kurie atstotų savotiškus „vartus“ į turgavietės erdvę. Erdvę dar pagyvintų šalia takų palikti šiuo metu sklype augantys medeliai.

Šalia aprašymų buvo pateiktos ir idėjų vizualizacijos, kurios atrodė labai patraukliai. Tačiau praėjo dveji metai, bet Veisiejų turgaus prekeiviai ir lankytojai jokių permainų nepastebėjo. Panašu, jog rajono valdžia visas lėšas skiria Sporto centrui, o kitų projektų nusprendė nefinansuoti.

Šiemet turgavietei lėšų neskirta

Zenonas Sabaliauskas
Veisiejų seniūnas Zenonas Sabaliauskas sakė, jog miestelio bendruomenė labai laukia investicijų į turgavietę.

Veisiejų seniūnas Zenonas Sabaliauskas sakė, jog miestelio bendruomenė labai laukia investicijų į turgavietę.

„Viskas suplanuota, ką turime padaryti, tik reikia lėšų. Mūsų lūkesčiai yra dideli, bet reiktų bent minimaliai ją sutvarkyti. Yra paskelbtos vizijos, bet joms įgyvendinti reikia lėšų. Norėtųsi, kad tos permainos įvyktų greičiau, bet šiais metais turgavietės įrengimui lėšų neskirta“, – sakė seniūnas.

Jo teigimu, naujasis turgus turėtų būti įrengtas šalia dabar veikiančio, kitoje gatvės pusėje, kur yra valstybinė žemė, ten dabar prekiauja ūkininkai.

„Ateičiai turgus galėtų skirtis į dvi dalis: sendaikčiais, maisto, ūkinėmis prekėmis turėtų būti prekiaujama privataus sektoriaus zonoje, o ūkininkai galėtų prekiauti kitoje pusėje. Valdiškos žemės pusėje turėtų būti sureguliuota automobilių eismo ir parkavimo sistema, nes dabar tai didelė problema“, – kalbėjo seniūnas.

Jis įsitikinęs, jog, kai projektas bus įgyvendintas, bus geresnės sąlygos ir prekiautojams, ir pirkėjams. Seniūno duomenimis, ketvirtadieniais į turgų susirenka iki pusės tūkstančio prekeivių ir pirkėjų.

Norėtų įveiklinti ir turgavietės aplinką

Valstybinėje žemėje prekiaujantys ūkininkai dabar moka ne turgaus mokestį, bet už prekybą viešoje vietoje pagal Tarybos patvirtintus įkainius.

„Visas inovacijų veiksmas bus valstybinėje žemėje. Kai bus gerai įrengta turgavietė valdiškoje žemėje, tai ir privatininkas turės pasistengti sudaryti geresnes sąlygas savo pusėje. O dabar konkurencijos nėra, tai jie ir nesistengia. Tiesiog susirenka mokesčius iš prekiautojų ir į turgavietę neinvestuoja“, – kalbėjo Z. Sabaliauskas.

Valstybinėje žemėje prekiaujantys ūkininkai dabar moka ne turgaus mokestį, bet už prekybą viešoje vietoje pagal Tarybos patvirtintus įkainius.

„Pagal mūsų vizijas, reiktų labai daug pinigų, jei norėtume padaryti ne tik turgavietę, bet ir įveiklinti aplinką. Žinoma, galima padaryti kuklesnį variantą ir už mažesnes lėšas – su aikštelėmis, apšvietimu, sanitariniais mazgais“, – sakė seniūnas.

Jis pastebėjo, jog vyksta Veisiejų turizmo trasų projektavimo darbai. Buvo bandoma ir turgavietės įrengimą prijungti prie šio projekto, bet tai neatitiko reikalavimų.

„Savivaldybė daug dėmesio skiria rekreacinių vietų sutvarkymui, paplūdimiams ir kitiems su turizmu susijusiems projektams įgyvendinti. Veisiejams labai reikia investicijų, kadangi mūsų lūkesčiai turgavietei yra labai dideli, todėl tenka laukti, bet tikiu, kad mes ją sutvarkysime“, – sakė seniūnas.

Medus ir sūriai šalia moteriškų apatinių, naudota buitinė technika šalia lašinių ir dešrų, baisios automobilių grūstys aplink turgų ir sovietmečio laikus primenanti tupykla pačiame prekybos šurmulio viduryje – tokia dabar legendinio ir visų gausiai lankomo Veisiejų turgaus realybė. Kas galėtų paneigti, jog tai labai svarbus turistinis Lazdijų rajono objektas, bet jo šviesi ateitis – dar tik vizijose. Įdomu, kiek ilgai?

Dalintis:

1 komentaras apie “Ar modernus ir europietiškas Veisiejų turgus liks tik architektų vizijose?”

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: