Dzūkų žinios

Grėsmingoji tuberkuliozė: apie ją žinome, bet ar pažįstame?

Dalintis:

Nors šiandien gausu informacijos įvairiomis temomis, tačiau visuomenei vis dar trūksta žinių apie tuberkuliozę. Kas tai, kaip ja užsikrečiama, kokie šios ligos požymiai, ar ji išgydoma? Tai klausimai, kurie užduodami dažniausiai, tad šiame straipsnyje dar kartą norime priminti pagrindinius teiginius apie TUBERKULIOZĘ.
Kas yra tuberkuliozė, kitaip dar vadinama džiova?
Tuberkuliozė – tai oro lašiniu būdu plintanti užkrečiamoji liga, kurios metu gali būti pažeisti įvairūs žmogaus organai, tačiau dažniausiai – plaučiai. Šią ligą sukelia tuberkuliozės mikobakterijos, kurios yra atsparios aplinkos poveikiui – žemai temperatūrai, džiovinimui, rūgštims, šarmams, alkoholiui. Sukėlėjo gyvybingumas sumažėja saulės šviesoje (veikiant tiesioginiams saulės spinduliams žūva per 45–60 min.), virinimo temperatūroje (100°C ) mikobakterijos žūva per 5–10 minučių. Infekcijos rizika priklauso nuo ekspozicijos trukmės, ekspozicijos intensyvumo ir žmogaus imuninės sistemos būklės. Imuninė sistema iš karto išvalo daugiau kaip 80 proc. bakterijų, tačiau užsilikusios bakterijos gali sukelti šią ligą. Labiausiai užkrečiama tuberkuliozės forma yra plaučių tuberkuliozė. Tuberkuliozės gydymas vidutiniškai trunka 6–8 mėnesius.

Kokie požymiai leidžia įtarti tuberkuliozę?
Tuberkuliozės požymiai priklauso nuo to, kurioje kūno vietoje dauginasi ligos sukėlėjas. TM dažniausiai pažeidžia plaučius (plaučių tuberkuliozė). Plaučių TB pasireiškia šiais požymiais:
• dusulys, kosulys, skrepliavimas bei atsikosėjimas krauju;
• apetito stoka, svorio kritimas;
• karščiavimas, užsitęsusi temperatūra (iki 37,5º), drebulys;
• padidėjęs prakaitavimas, ypač naktimis;
skausmas krūtines srityje;
• greitesnis nuovargis,
• bendras organizmo silpnumas,
• nuotaikų kaita – apatija, liūdnumas;

Kaip plinta tuberkuliozė?
Tuberkuliozės plitimo schema yra ganėtinai paprasta. Kai žmogus, sergantis kvėpavimo takų tuberkulioze, nusičiaudi, drauge su lašeliais į orą patenka ir ligos sukėlėjai. Juos įkvėpęs kitas žmogus tokiu būdu gali užsikrėsti šia liga, tačiau dauguma išvengia susirgimo, nes:
• tam, kad užsikrėstum šia liga, reikia ilgą laiką praleisti prie sergančio asmens;
• daugumos žmonių imuninė sistema yra pakankamai stipri, kad sunaikintų į organizmą patekusias mikobakterijas;
• tuberkuliozė neperduodama prisilietimais, dalinantis stalo įrankiais, patalyne ar drabužiais.

Užsikrėtimo tuberkulioze rizikos veiksniai
Rizika susirgti tuberkulioze didėja asmenims, kurie:
• turi susilpnėjusią imuninę sistemą;
• yra užsikrėtę ŽIV ar serga AIDS;
• serga paskutinės stadijos inkstų liga, Krono liga, cukriniu diabetu;
• yra senyvo amžiaus;
• gydosi vėžį, pavyzdžiui, chemoterapija;
• naudoja vaistus, skirtus persodintų organų atmetimo profilaktikai.
Vaikams didesnė tikimybė susirgti kai:
• vaikas nebuvo paskiepytas nuo tuberkuliozės;
• silpnas organizmo imunitetas;
• bendrauja ar gyvena su sergančiuoju, kuriam bakteriologiškai patvirtinta plaučių tuberkulioze, ypač jeigu jis nesigydo ar nesilaiko gydytojų rekomendacijų;
• nusilpus nuo lėtinių ligų, nepakankamo fizinio ir psichinio vystymosi;
• nesilaikant asmens higienos;
• esant žalingiems tėvų įpročiams (rūkymas, alkoholizmas, narkomanija).

Tuberkuliozės profilaktika
Nors tuberkuliozė yra užkrečiama liga, tačiau yra daugybė profilaktinių priemonių, kurias pasitelkus galima išvengti susirgimo.
• Jei žmogus susirgo atvira plaučių tuberkulioze, jis ligos pradžioje (2–3 savaites) net ir pradėjus gydymą pavojingas aplinkiniams. Šeimos nariai bei kiti bendravusieji (pvz., bendradarbiai ir kt.) su sergančiuoju privalo pasitikrinti sveikatą. Suaugusieji tiriami rentgenologiškai (dviejų krypčių rentgenograma), o vaikams atliekamas tuberkulino mėginys. Visais šiais atvejais reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.
Tuberkulino mėginys (Mantu reakcija) – tai vienintelis ir nepakeičiamas diagnostinis testas, nes pagal odos reakciją į tuberkulino mėginį galime vertinti užsikrėtimą tuberkuliozės mikobakterijomis, prieštuberkuliozinių skiepų efektyvumą bei tuberkuliozės infekcijos paplitimą tarp gyventojų.
Skiepai nuo tuberkuliozės. Tuberkuliozės infekcija ypač grėsminga naujagimiams ir kūdikiams bei vaikams iki 5 metų dėl pilnai nesusiformavusio imuniteto. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja šalims, kuriose registruojamas didelis sergamumas TB, skiepyti BCG vakcina vaikus kaip galima greičiau po gimimo. Jeigu sąlytį turėję šeimos nariai nebuvo paskiepiję naujagimio BCG vakcina, kūdikį būtina paskiepyti nedelsiant. Lietuvoje nuo tuberkuliozės skiepijami naujagimiai 2–3 dieną po gimimo.
Asmeninė sergančiųjų higiena. Tuberkuliozės bakterijos platinimo tikimybė sumažėja, jeigu atvira plaučių tuberkulioze sergantis ligonis dėvi medicininę kaukę, kosėdamas vienkartine nosinaite prisidengia burną, nosį, nespjaudo ant grindų, dažnai plauna rankas ar naudoja rankų antiseptiką. Kaukės sulaiko sergančiųjų iškvepiamame ore esančius tuberkuliozės sukėlėjus.
Prevencijos ir saugumo priemonės sąlytį su ligoniu turėjusiems asmenims. Asmenims, turėjusiems sąlytį su ligoniu/sukėlėjo nešiotoju, kurio diagnozė patvirtinta medicinos įstaigoje, rekomenduojama vengti ilgalaikio buvimo su sergančiuoju uždaroje patalpoje; naudoti kvėpavimo takus apsaugančias medicinines kaukes; reguliariai ir kuo dažniau vėdinti visas patalpas užtikrinant veiksmingą oro ventiliaciją, naudoti ventiliatorius; kruopščiai valyti aplinkos paviršius; nesinaudoti ligonio daiktais; kruopščiai plauti rankas. Ilgalaikį sąlytį turėjusiems asmenims (šeimos, kolektyvo nariams) rekomenduojama profilaktiškai pasitikrinti sveikatą pagal gydytojo nurodymus; stiprinti imunitetą, valgyti pilnavertį maistą, nebadauti, dažniau ir ilgiau būti gryname ore; reguliariai profilaktiškai tikrintis sveikatą, tikrinti kūdikių ir vaikų sveikatą gydymo įstaigoje pagal gydytojo rekomendacijas.
Rekomendacijos keliautojams. Keliautojams, vykstantiems į didelio sergamumo TB šalis, rekomenduojama laikytis asmens higienos bei vartoti saugų maistą; vengti būti uždaroje patalpoje su sergančiais ar galimai sergančiais TB asmenimis (kosinčiais ir skrepliuojančiais) arba dėvėti kvėpavimo takus apsaugančias medicinines kaukes; po kelionės profilaktiškai pasitikrinti sveikatą.
Patalpų vėdinimas ir ventiliacija. Patalpų ventiliacijos tikslas – užtikrinti oro apykaitą bei kontroliuoti oro srovės kryptį, siekiant sumažinti susidūrimo su TB užkratu riziką žmonių susibūrimo vietose. Vėdinant patalpas ne tik sumažėja mikroorganizmų koncentracija ore, bet ir pagerėja bendra patalpų oro kokybė, sumažėja oro užterštumas ir kvapai. Ventiliacija gali būti natūrali, mechaninė ir mišri.
Vaikų sveikatos patikrinimai dėl TB ir profilaktika. Siekiant užtikrinti efektyvią tuberkuliozės profilaktiką ir kontrolę, mažinti tuberkuliozės plitimą bei kuo anksčiau išaiškinti užsikrėtusių vaikų skaičių ir pradėti gydymą, vadovaujantis 2013 m. gruodžio 27 d. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu Nr. V – 1249, kasmet Lietuvoje valstybės lėšomis turi būti atliekamas tuberkulino mėginys 7 metų amžiaus vaikams ir vaikams, priklausantiems rizikos grupėms.
Taip pat labai svarbu ir sveika bei pilnavertė mityba.

Parengta pagal Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro, Pasaulio sveikatos organizacijos, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informaciją.

Eglė Gurskytė,
Lazdijų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: