Dzūkų žinios

Už geresnį vandenį – mokesčio lengvata

Dalintis:
UAB „Lazdijų vanduo“.

Ne pačius geriausius laikus išgyvenančiai bendrovei „Lazdijų vanduo“ rajono valdžia vėl tiesia pagalbos ranką. Artimiausiame rajono tarybos posėdyje politikams bus siūloma atleisti šią bendrovę nuo žemės mokesčio. Priėmus tokį sprendimą, savivaldybės biudžetas neteks apie 25 tūkst. eurų pajamų, tačiau gal pagerės rajono gyventojams tiekiamo vandens kokybė ir nuo pražūties bus išgelbėta strateginė Lazdijų bendrovė. Tokia praktika taikoma ne vienerius metus.
Šį sprendimo projektą paprašėme pakomentuoti merę Ausmą Miškinienę.
– Tarybos sprendimo projekte numatyta atleisti UAB „Lazdijų vanduo“ nuo žemės mokesčio. Kokiu pagrindu siūloma priimti tokį sprendimą? Kodėl vienai bendrovei suteikiamos išskirtinės sąlygos? Kodėl savivaldybė nusprendė prarasti beveik 25 tūkst. eurų?
– Esame nusprendę šiuo metu didžiausią dėmesį ir finansinius išteklius skirti įsisenėjusių problemų sprendimui. Nuolat sulaukiame gyventojų nusiskundimų dėl geriamojo vandens kokybės. Tenka pripažinti, kad nusiskundimai dažniausiai pagrįsti. Į vandens kokybės gerinimą jau kurį laiką nebuvo investuojamos tam būtinos lėšos, tad nemanome, kad suteikiame įmonei išskirtines sąlygas. Suteikiame galimybę įmonės lėšas investuoti į vandens kokybės gerinimą. Taip pat pabrėžiame, kad ankstesnė Lazdijų rajono savivaldybės taryba 2018 m. balandį taip pat atleido UAB „Lazdijų vanduo“ nuo nekilnojamojo turto mokesčio už 2017 ir 2018 metus.

– Ar visos bendrovės gali tikėtis tokios lengvatos? Kodėl kitos bendrovės neatleidžiamos nuo mokesčio?
– Sprendimo projektas parengtas gavus UAB „Lazdijų vanduo“ prašymą dėl atleidimo nuo nekilnojamojo turto mokesčio. Daugiau tokių prašymų nebuvo, jei būtų buvę, jie taip pat būtų kruopščiai išnagrinėti, o sprendimas priimtas atsižvelgus į įmonės veiklos sritį bei finansinę padėtį.

– Ar nemanote, jog tokį projektą turėtų išanalizuoti Antikorupcijos komisija? Ar toks pasiūlymas neiškreipia rinkos konkurencijai?
– Nemanome, kad taip iškreipiama konkurencija, nes tokių paslaugų Lazdijų rajone neteikia jokia kita įmonė. Atkreipiame dėmesį, kad, pagal galiojančius teisės aktus, savivaldybei šiuo atveju suteikta teisė priimti sprendimą dėl nekilnojamojo turto mokesčio sumažinimo ar atleidimo nuo nekilnojamojo turto mokesčio. Savivaldybė šia teise ir naudojasi.

Buvęs Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis patvirtino, jog tokia praktika – atleisti UAB „Lazdijų vanduo“ nuo žemės mokesčio – buvo taikoma ne vienerius metus.
„Kai į šią bendrovę projektų forma ateina didelės Europos Sąjungos fondų lėšos, tai bendrovės turto kaina išauga tokia suma, kokia yra parama. Dėl šios priežasties labai išauga turto mokesčio suma. „Lazdijų vanduo“ tikrai sunkiai gyvena, todėl tokia lengvata jiems būtina“, – sakė A. Margelis.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: