Dzūkų žinios

Ar Lazdijų savivaldybei reikia skubios psichologinės pagalbos?

Dalintis:
Merė Ausma Miškinienė, perskaičiusi vietinėje spaudoje prielaidų apie galimas mobingo apraiškas muziejuje, suskubo nuo pareigų nušalinti muziejaus direktorę Dainą Pledienę.

Praėjusios savaitės tragiškas įvykis, kai jaunas ir gabus žmogus savo noru atsisveikino su gyvenimu darbo vietoje savivaldybės įstaigoje privertė ieškoti tokio žingsnio priežasčių ir atidžiau bei plačiau pažvelgti į vadovų bei pavaldinių santykius savivaldybėje ir jos įstaigose, įtariant galimas mobingo* apraiškas. Yra vilties, kad dabar bus kitaip pažiūrėta į paskutiniu metu vykusį masinį savivaldybės ir jos įstaigų darbuotojų išėjimą ar išprašymą iš darbo. Ir gal paieškota tikrųjų šio proceso priežasčių bei padarytos tam tikros išvados: ar tikrai savivaldybėje viskas gerai su psichologiniu klimatu? O gal vertėjo, atliekant savivaldybės administracijos struktūros reorganizaciją, pasirūpinti psichologo etatu?
Po tragiško įvykio Lazdijų krašto muziejuje pasigirdo įvairių samprotavimų apie tai, kas galėtų būti kaltas dėl jauno žmogaus pasirinkimo. Atsirado kalbančiųjų, jog jaunas žmogus galimai tapo mobingo auka.
Merė Ausma Miškinienė, perskaičiusi vietinėje spaudoje prielaidų apie galimas mobingo apraiškas muziejuje, suskubo nuo pareigų nušalinti muziejaus direktorę D. Pledienę ir sudarė komisiją. Apie neeilinę situaciją kalbamės su mere A. Miškiniene.

– Jūs nuo pareigų nušalinote muziejaus direktorę D. Pledienę. Kodėl priėmėte tokį sprendimą?
– Sprendimas priimtas siekiant kuo greičiau išsiaiškinti, ar regioninėje žiniasklaidoje išdėstyti ir viešojoje erdvėje girdimi teiginiai apie Lazdijų krašto muziejuje galimai jau kelerius metus vyraujantį blogą mikroklimatą ir nesąžiningai skirstomą darbo krūvį yra pagrįsti. Situacija neeilinė: jaunas žmogus pasirinko vietą išeiti ne kur kitur, o Lazdijų laisvės kovų muziejuje. Gali būti, kad tai tik skaudi nelaimė, kurios nebuvo galima išvengti. Lazdijų krašto muziejaus direktorės veikla man iki šiol nekėlė jokių abejonių. Tačiau esant tokioms aplinkybėms, be jokio išankstinio nusistatymo, skubiai ir tiksliai turime išsiaiškinti situaciją ir, esant poreikiui, priimti aktualius sprendimus.

– Sakėte, jog bus sudaryta komisija situacijai muziejuje išaiškinti. Kas bus įtraukti į šią komisiją? Ar numatytas psichologo dalyvavimas komisijos darbe? Kokiu principu dirbs komisija? Kada ji turėtų pateikti išvadas?
– Komisiją sudaro keturi Lazdijų rajono savivaldybės darbuotojai. Išvados turi būti pateiktos iki gruodžio 3 dienos. Komisija dirbs griežtai laikydamasi tokio pobūdžio komisijoms suteiktų teisinių įgaliojimų. Sprendimai dėl išorės ekspertų dalyvavimo komisijos veikloje bus priimti komisijai jau pradėjus darbą, atsižvelgiant į poreikį.

– Kokie Jūsų veiksmai, kai bus pateiktos komisijos išvados?
– Deja, į šį klausimą šiandien atsakyti negaliu. Mano veiksmai priklausys nuo to, kokios bus komisijos išvados ir rekomendacijos.

– Ar muziejaus darbuotojams bus teikiamos psichologo konsultacijos?
– Muziejaus darbuotojams psichologo konsultacijos buvo teikiamos jau prieš savaitę. Konsultacijos bus tęsiamos, jeigu tik darbuotojai pageidaus. Šiuo metu psichologo pagalba, mano nuomone, yra ypatingai naudinga ir laiku.

– Ar neketinate kviesti psichologo, kad būtų įvertintas psichologinis klimatas savivaldybėje ir jai pavaldžiose įstaigose?
– Artimiausiu metu šį klausimą aptarsime su savivaldybės ir jai pavaldžių įstaigų vadovais. Mano nuomone, jau daugelį metų eilinių darbuotojų lūkesčiai yra neišgirsti, aktuali informacija jų nepasiekia, dėl tos priežasties atsiranda erdvės įvairioms interpretacijoms ir manipuliacijoms. To negali būti. Už žmogų ir jo gerovę nėra nieko svarbiau.

Pabandėme sužinoti, kaip šią situaciją vertina nuo pareigų nušalinta muziejaus direktorė D. Pledienė ir pateikėme jai tris klausimus.

  1. Kaip vertinate Jūsų nušalinimą nuo pareigų? Ar tai Jums buvo netikėta?
  2. Ką galite pasakyti apie psichologinį klimatą Jūsų vadovaujamoje įstaigoje?
  3. Ar matote galimybę toliau likti įstaigos vadove?
    Deja, D. Pledienės atsakymų nesulaukėme, ji taip pat neatsakinėjo mobiliuoju telefonu.
    Po dešimties dienų komisija pateiks tam tikras išvadas. Gal bus įrodytos mobingo apraiškos? O gal po šio įvykio kai kurie vadovai pabandys kitomis akimis pažvelgti į savo pavaldinius ir objektyviau įvertinti save?

Mobingas*
Darbe patiriamas psichologinis smurtas gali tapti tikra kančia, nes žmogus eidamas į darbą ima jausti nerimą ir baimę būti užgauliojamas ir nuvertinamas. Klinikinė psichologė Sophie Henshaw teigia, kad mobingas kitaip nei patyčios dažniausiai neapima fizinio smurto, nors grasinimų gali pasitaikyti. Mobingas, anot psichologės, yra ilgalaikis sistemingas psichologinis teroras, vykdomas vieno suaugusio asmens, bet dažniau grupės asmenų, prieš kitą suaugusį žmogų ir visa tai vyksta darbo aplinkoje. Tai priešiškas ir neetiškas elgesys, kuris vyksta dažnai, beveik kasdien, ir ilgą laikotarpį – bent pusę metų. Dėl dažnumo ir trukmės tai sukelia psichologinių, psichosomatinių ir socialinių problemų mobingo aukai. Mobingas gali pasireikšti pašaipiomis pastabomis, informacijos, reikalingos darbui, nesuteikimu, apkalbomis, viešu pažeminimu, nuomonės menkinimu, pernelyg sudėtingų arba menkų ir nereikšmingų užduočių skyrimu, pertraukų ribojimu, erzinimu. Ilgainiui prie žmogaus yra kabinėjamasi dėl visko, pradedant jo aprangos stiliumi, baigiant netinkamu darbo atlikimu.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: