Dzūkų žinios

Pavojingi manevrai su Vaikų ligų skyriais ligoninėms gali brangiai kainuoti

Dalintis:
(G. Šiupario asociatyvi nuotr.)

Ligoninių reorganizavimo procese kai kurių ligoninių Vaikų ligų skyrių išsaugojimas gali išgelbėti gydymo įstaigą nuo prijungimo prie regioninės ligoninės ir išsaugoti jos savarankiškumą.
Tokia kova jau ne vieneri metai vyksta Lazdijų ligoninėje, su panašia situacija susidūrė ir Radviliškio savivaldybė, kuriai vadovaujantis mūsų žemietis Antanas Čepononis, kaip ir buvęs Lazdijų meras Artūras Margelis, siekia išsaugoti rajono ligoninės Vaikų ligų skyrių.
Ministerija skyriaus atkurti neleido
Kaip rašo „Lietuvos rytas“, Radviliškio ligoninė siekė atidaryti Vaikų ligų skyrių, suremontavo patalpas, gavo leidimus, bet tam pasipriešino Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).
Iš SAM gautame rašte pažymima, kad Šiaulių teritorinės ligonių kasos (TLK) veiklos zonoje tokių paslaugų poreikio nėra, todėl leidimas teikti stacionarias vaikų ligų antrojo lygio paslaugas nesuteikiamas.
„Esame priblokšti, nes poreikis yra didžiulis. Apskaičiavome, kad pernai į Šiaulių ir kitų miestų ligonines buvo išvežta gydyti daugiau kaip 1000 vaikų. Apmaudu, kad rūpinamasi ne ligoniais, o ligoninių konkurencija“, – sakė Radviliškio ligoninės direktorius Vaidas Smalinskas.
Pateko į uždaromų sąrašą
Radviliškio ligoninė anksčiau turėjo Vaikų ligų skyrių, bet prieš trejus metus jis buvo uždarytas. Tuometė gydymo įstaigos vadovė apskaičiavo, jog veikla nuostolinga, todėl įtikino vietos politikus, kad kito kelio net nėra.
Radviliškio rajono savivaldybei pavaldžios gydymo įstaigos vadovo konkursą laimėjus V. Smalinskui, buvo susizgribta, kad ligoninei iškilo uždarymo grėsmė. Mat gydymo įstaigų darbą organizuojantys SAM valdininkai į uždaromų sąrašą įtraukė ligonines, kurios stacionariai teikia mažiau kaip tris iš penkių paslaugų – terapijos, chirurgijos, akušerijos, psichiatrijos ir pediatrijos.
Radviliškio ligoninė buvo priversta atsisakyti akušerijos, nes gimdymų skaičius buvo mažesnis nei SAM nurodyta kvota. Pediatrijos ir psichiatrijos paslaugų atsisakyta, nes ligoninė buvo įklimpusi į skolas ir jai grėsė bankrotas.
Vis dėlto pasikeitus įstaigos vadovui buvo atlikti nauji skaičiavimai. Atlikus auditą paaiškėjo, kad Vaikų ligų skyriaus veikla būtų pelninga, todėl nuspręsta jį atkurti. Kartu būtų buvusi sugrąžinta trečioji gyventojams teikiama paslauga ir išnyktų uždarymo grėsmė.
Pripažinęs, kad uždaryti šį skyrių buvo klaida, Radviliškio rajono meras Antanas Čepononis akcentavo, jog ministerijos atsakymas sunkiai suprantamas, nes gydymo įstaiga neprašė pinigų: „Labai keistas požiūris į žmogų, kai nuolat kalbama, kad būtina mažinti socialinę atskirtį.“
Meras sakė, kad rankų nuleisti neketina. Į Vilnių nuvažiavęs politikas prašysis priėmimo pas ministrą ir asmeniškai ketina paklausti, kodėl neleidžiama Radviliškyje atkurti Vaikų ligų skyriaus.
Svečiams iš sostinės – slaptas protokolas
Labai panaši situacija buvo susiklosčiusi Lazdijuose. Lazdijų ligoninė teikia 3 minimas paslaugas – chirurgijos, terapijos ir pediatrijos. Tačiau visai nedaug trūko, jog, pagal kai kurių vietos politikų kaprizus, vienos iš šių paslaugų būtų atsisakyta.
Tada ir Lazdijų ligoninė būtų patekusi į tų pasmerktųjų ligoninių sąrašą, kuriame yra Radviliškio ligoninė. Ir kas galėtų paneigti, jog kai kurie politikai, daugiausia konservatoriai, sąmoningai norėjo pakenkti Lazdijų krašto žmonėms?
Prieš metus, artėjant ministro A. Verygos ir keturių Seimo narių vizitui Lazdijų ligoninėje, grupė Lazdijų rajono tarybos Sveikatos apsaugos, šeimos ir socialinių reikalų komiteto narių sukurpė komiteto posėdžio protokolą, skirtą įteikti svečiams iš sostinės.
Protokole juodu ant balto, nors ir su gausybe rašybos bei skyrybos klaidų, buvo konstatuota, jog „būtina pertvarkyti vaikų ligų poskyrį į dienos stacionarą ir padidinti slaugos lovų skaičių“.
Paprastai ir aiškiai kalbant, komiteto nariai reikalavo mero (ir pataikavo A. Verygai), kad būtų panaikintas Vaikų ligų skyrius. Panaikinus skyrių, tolesnė įvykių seka tokia: Lazdijų ligoninė teikia tik 2 paslaugas – chirurgijos ir terapijos, todėl patenka į naikinamų ligoninių sąrašą. Paskui – prijungiama prie apskrities ligoninės.
Panašu, jog tokia kai kurių rajono politikų pozicija buvo labai priimtina ministrui, nes jis per susitikimą Lazdijų ligoninėje praėjusį lapkritį pareiškė, jog ligoninei reikia atsisakyti nereikalingų funkcijų, pvz., Vaikų ligų skyriaus, o mažuosius ligoniukus galima būtų pavėžėti į kitas ligonines.
A. Margelis: tai buvo spjūvis į veidą
Tuometinis Lazdijų meras A. Margelis minėtą Sveikatos apsaugos, šeimos ir socialinių reikalų komiteto protokolą pavadino „spjūviu į veidą visiems Lazdijų krašto gyventojams“.
„Dvejus metus įvairiais būdais su įvairiomis aukščiausiomis institucijomis kovoju už mūsų ligoninės išlikimą, o penki tarybos nariai savo neatsakinga rašliava ir nusikalstamais veiksmais stumia ligoninę į bedugnę“, – prieš metus kalbėjo A. Margelis.
Jis pripažino, jog šie „juodojo penketuko“ veiksmai neabejotinai buvo suderinti su ligoninės vadovu Vitu Šimkoniu.
„Dabar iš laiko perspektyvos akivaizdžiai matau – jei nebūčiau kovojęs dėl Vaikų ligų skyriaus, turėtume tokią pat situaciją, kurioje atsidūrė kolegos iš Radviliškio. Tegul mūsų politikai, kurie vis dar audžia mintį apie Vaikų poskyrio uždarymą, pažvelgia į Radviliškio situaciją“, – sakė A. Margelis.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: