Dzūkų žinios

Merė nežino, kas vyksta savivaldybėj ir šalia jos?

Dalintis:

Vairuotojai klausia savivaldybės vadovybės: „Ar Lazdijuose dar liko vietos jaunimui?“

„Palaikau jus ir patvirtinu, kad atsiradę draudžiamieji ženklai yra ne mano ar mano komandos iniciatyva, jaunimas aikštelėje greta savivaldybės man niekada netrukdė, skundų dėl jų buvimo niekada nebuvo.“ Ar tikrai? Skaitykite straipsnį, pamatysite, kad merė sako netiesą.

Pastatę ženklą papiktino jaunimą
Gerai neapgalvoti, neišdiskutuoti, neparuošti, bet skubotai priimti sprendimai sukelia visuomenėje pasipiktinimo reakciją.
Tokią audrą antradienį vakare Lazdijų jaunimas sukėlė dėl pastatytų kelio ženklų, draudžiančių motorinių transporto priemonių eismą nuo 23 iki 5 valandos ryto už rajono savivaldybės pastato esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje. Jauni žmonės, manydami, kad pažeidžiami jų interesai, pradėjo protestuoti ir viešame laiške feisbuke išdėstę savo poziciją kreipėsi į rajono merę Ausmą Miškinienę ir lazdijiečius.
„Gerbiama mere ir visi lazdijiečiai.
Rašome šį pranešimą daugumos Lazdijų miestelio jaunimo vardu. Lazdijų rajono savivaldybės stovėjimo aikštelėje pastebėjome uždėtą naują kelio ženklą, kuris draudžia stovėti automobiliams nuo 23:00 val. iki 5:00 val. ryto ir tai iš tiesų mus supykdė. Visiems žinoma, kad ši aikštelė buvo pagrindinė jaunimo
susibūrimo vieta tiek savaitgaliais, tiek darbo dienomis ir jeigu jau daromi tokie sprendimai, tuomet norėtume pakalbėti apie pagrindinę mus neraminančią temą – jaunimo užimtumo politiką mūsų rajone. Jaunimas visiškai neturi ką veikti Lazdijuose ir aplink – nevyksta jokie renginiai, kurie galėtų suburti, sudominti jaunus žmones. Ši aikštelė buvo vienintelė vieta, kur visas jaunimas rinkosi ir daug metų tai niekam netrukdė, tačiau dabar, kaip suprantame, kažkam pradėjo trukdyti. Mums kyla paprastas klausimas – kodėl? Jeigu jaunimas palikdavo nesutvarkytą aikštelę, galbūt tai buvo galima spręsti kitaip – tiesiog pastatant šiukšlines? Jeigu kažkas skundžiasi triukšmu, tai kodėl policijos pareigūnai, kurie nuolat mus stebi, nieko apie tai nesako? Viešumoje dažnai deklaruojama, kad „Jaunimas – mūsų ateitis, kuria turime rūpintis ir suteikti jiems visas įmanomas sąlygas tobulėti ir kurti“. Mes patikėjome gerbiama mere Ausma Miškiniene, kai ji tai sakė, tačiau dabar matome, kad sugrįžę į gimtąjį miestą jauni žmonės prarado vienintelę vietą, kurioje galėjo bendrauti su savo draugais saugiai – apšviestoje, saugioje aikštelėje. Tad klausimas – ar Lazdijuose dar liko vietos jaunimui? Jeigu jums vis dar įdomi Lazdijų krašto jaunimo nuomonė, tuomet leiskite jiems bendrauti, dalintis patirtimi sutvarkytoje, saugioje aikštelėje, įrenkite ten šiukšlines ir stebėkite, kaip keičiasi situacija. Juk pirmiausiai reikia bandyti spręsti problemą, o ne vengti jos tiesiog eiliniu draudimu. Labai tikimės, kad Jūs mus išgirsite ir suprasite. Su visa pagarba, Lazdijų jaunimas“, – taip jaunuoliai išdėstė savo poziciją dėl minėtų kelio ženklų.

Merė gynėsi, kad pastatyti ženklai – ne jos iniciatyva
Rajono valdžios reakcija buvo žaibiška. Merė Ausma Miškinienė labai greitai atsakė jaunimui.
„Ačiū Lazdijų jaunimui už išdėstytą poziciją. Nustebsite, palaikau Jus ir patvirtinu, kad atsiradę draudžiamieji ženklai yra ne mano ar mano komandos iniciatyva. Jaunimas aikštelėje greta savivaldybės man niekada netrukdė, skundų dėl jų buvimo niekada negavau. Dėl to nesusipratimu galiu pavadinti tai, kad lapkričio 18 d. protokolu, kaip matau, be realių argumentų vienbalsiai savivaldybės Saugaus eismo komisija priėmė sprendimą drausti jaunimui rinktis greta savivaldybės. Gaila, kad nė vienas iš savivaldybės vadovų nesame šios komisijos nariai ir laiku už jaunimą negalėjome pakovoti, tačiau dar ne vėlu. Jaunimo argumentai yra pakankamas pagrindas minėtai komisijai nedelsiant susirinkti dar kartą ir klausimą svarstyti iš naujo. Tai ir bus padaryta. Ačiū, kad esate“, – užbaigė dėstyti savo poziciją merė.
Taigi, merė paaiškina, kad ji ir jos komanda čia „ne prie ko“, tie ženklai pastatyti ne jų iniciatyva. Linksma ir truputį juokinga. Po tokio merės paaiškinimo peršasi nuomonė, kad kairė nežino, ką daro dešinė, o tai jau spragos rajono valdyme ir nesusikalbėjimo padarinys. Merė visgi pažadėjo atsižvelgti į jaunimo nuomonę.
Kadangi kilo didelės diskusijos dėl šių ženklų pastatymo, „Dzūkų žinios“ visgi pabandė išsiaiškinti detaliau, kaip ir kieno iniciatyva priimtas toks sprendimas.

Jaunimą papiktino Saugaus eismo komisijos sprendimas
Dabar apie rajono savivaldybėje veikiančią Saugaus eismo komisiją, kuri ir nusprendžia, kur, kada ir kaip pastatyti tokius kelio ženklus. Šios komisijos pirmininkas yra Virginijus Blažauskas, dirbantis savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vyresniuoju specialistu, pirmininko pavaduotojo pareigas užima rajono policijos komisariato Reagavimo skyriaus vyriausiasis tyrėjas Eugenijus Sušinskas. Komisijos nariai yra rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyresnysis tyrėjas Virginijus Pileckas bei du Vietinio ūkio skyriaus vyriausieji specialistai – Arūnas Griškevičius (komisijos sekretorius) ir Vitas Merkininkas. Taigi, tokios sudėties komisija į posėdį buvo susirinkusi lapkričio 18 dieną ir tarp kitų klausimų apsvarsčiusi vienbalsiai nusprendė automobilių stovėjimo aikštelėje, esančioje už savivaldybės pastato, įrengti tuos jau anksčiau minėtus kelio ženklus, kurių pastatymu pasipiktino Lazdijų jaunimas.

Elektromobilių įkrovimo stotelė turi dirbti 24 val. per parą, dabar dirbs tik 18 val. per parą? Nuo 23 iki 5 val. nebus galima privažiuoti prie stotelės, nes tokiu metu mechaninių transporto priemonių eismas yra jau draudžiamas.

Ženklai atsirado policijos iniciatyva
Dabar įdomu, kas gi kreipėsi į Saugaus eismo komisiją ir pateikė prašymą priimti sprendimą už savivaldybės pastato pastatyti ženklus, kurie nuo 23 valandos nakties iki 5 valandos ryto draustų motorinių transporto priemonių eismą. Vakar kalbintas rajono policijos komisariato viršininkas Vidmantas Kondrackis pripažino, kad policijos komisariatas kreipėsi dėl ženklų pastatymo prie minėtos aikštelės. „Tai padaryta mūsų iniciatyva. Jau kelerius metus ta automobilių stovėjimo aikštelė yra karštas taškas, nes čia savaitgaliais, ypač šiltuoju metų laiku, mėgsta su automobiliais rinktis jaunimas, čia švęsti, leisti garsiai muziką iš atsivežtų garso kolonėlių, palikti daug šiukšlių ir t. t. Dėl triukšmo, sklindančio iš šios aikštelės, garsios muzikos gaudavome ir gauname daug telefoninių pranešimų iš Lazdijų ligoninėje besigydančių pacientų, kurie teigia, kad dėl triukšmo negali užmigti. Aišku, mūsų patruliai reaguoja, perspėja triukšmadarius, liepia nurimti, netrikdyti ramybės, su kitais pasikalba ir griežčiau, jeigu nepaiso teisėtų pareigūnų nurodymų. Todėl pagalvojome, kad tokie pastatyti ženklai, draudžiantys eismą šioje aikštelėje tamsiu paros metu, sudrausmins jaunimą, atsiras šiek tiek daugiau tvarkos, bent jau jauni eismo dalyviai supras, kad reikia elgtis pagarbiai, nepažeidinėti viešosios tvarkos ir Kelių eismo taisyklių“, – sakė viršininkas. Beje, šioje aikštelėje stovi daug automobilių, kuriais atvykę medikai į pamaininį darbą Lazdijų ligoninėje. Jie keičiasi pamainomis vidurnakčiais, atvažiuoja ir išvažiuoja, taip pat čia stato automobilius rajono gyventojai, kurie atvyksta aplankyti savo giminių, pažįstamų, besigydančių ligoninėje, čia veikia elektrinių automobilių baterijų įkrovimo kolonėlė ir dar šalia šios aikštelės yra Lazdijų gyventojų garažai, į kuriuos patekti galima tik pervažiavus per šią automobilių stovėjimo aikštelę. Todėl rajono policijos komisariato viršininko paklausėme, kaipgi policijos pareigūnai elgsis su tais, kuriems visgi verkiant reikės pastatyti automobilį toje aikštelėje ir važiuos nepaisydami ženklo, nes turės apsilankyti skubiai ligoninėje po 23 valandos ar norės savo elektromobiliui įkrauti kolonėlėje baterijas. „Manau, kad policijos pareigūnai visų pirma turės išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių jie įvažiavo į šią aikštelę, nepuls gi bausti kiekvieno. Svarbiausia pasiekti, kad ten, beveik po ligoninės langais, nesirinktų jaunimas, netriukšmautų ir leistų ramiai ilsėtis ligoninės pacientams“, – sakė viršininkas.
Vakar komentarą apie pastatytus kelio ženklus atsiuntė ir rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vedėja Indrė Adomynienė. „Minėti kelio ženklai įrengti siekiant sukurti saugią ir ramią aplinką Lazdijų miesto gyventojams, ypač ligoniams, besigydantiems greta aikštelės esančioje ligoninėje. Sprendimą priėmė Saugaus eismo komisija, atsižvelgusi į Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Lazdijų rajono policijos siūlymus bei gyventojų, miesto seniūnijos seniūnės, ligoninės darbuotojų ir pacientų pranešimus dėl daromų viešosios tvarkos pažeidimų. Policijos patruliai periodiškai drausmindavo triukšmadarius, tačiau nuolatos būti greta minėtos stovėjimo aikštelės jie neturi galimybių. Vis dėlto pažymime, kad atsižvelgiant į jaunimo argumentus, klausimas dėl galimybės stovėti minėtoje komisijoje bus svarstomas artimiausiame komisijos posėdyje, bus išklausyti argumentai ir, esant sutarimui, sprendimas gali būti keičiamas“, – rašo vedėja.
Taigi, tas sovietinis noras uždrausti, apriboti, neleisti, nepasitikėti, kontroliuoti mūsuose yra labai giliai įsišaknijęs. O kodėl nebandyti išsiaiškinti, kalbėtis ir susikalbėti. Ar ne dėl nesusikalbėjimo mūsų jaunimui nėra vietos ir jis vejamas iš miesto centro, apšviestos aikštelės į kažkokius užkaborius, užkampius. Šįkart jaunimas tarė drąsiai savo žodį ir nori būti išgirstas. Ar tinkamai bus atsiliepta į jų balsą, parodys savivaldybės vadovų veiksmai.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: