Dzūkų žinios

Diena, kai Lietuvos kultūra buvo palikta už durų (beje, ir Lazdijuose)

Dalintis:
Adomo Žilinsko piešinys.

Praėjusią savaitę Prezidentūroje ypač Lietuvos kultūrai nusipelniusiems menininkams buvo įteiktos Nacionalinės kultūros ir meno premijos. Atrodo, dar viena puiki proga ne tik prisiminti ir paminėti geriausius mūsų šalies kultūros žmones, bet ir gražiai jiems padėkoti. Viskas būtų buvę puiku, bet tą dieną sugadino faktas, kad viena garsiausių šalies aktorių V. Kuodytė nebuvo įleista į Prezidentūrą dėl kažkokio eilinio Kultūros ministerijos biurokrato klaidos. Na, aktorė tiesiog buvo neįtraukta į sąrašą. Techninė klaida ir tiek, kam nepasitaiko… Juk yra sakoma, kad tas neklysta, kas nedirba. Bet vėlgi tuos premijos laureatus buvo galima suskaičiuoti ant dviejų rankų pirštų, be to, tokias įžymybes turi atpažinti iš veido, net jiems per klaidą nepatekus į sąrašus. Valstybės apsaugos departamento vyrams gal ir nėra būtina žinoti visus Lietuvos valstybei nusipelniusius kultūros žmones, bet Prezidentūra šią klaidą turėjo ištaisyti tą pačią dieną. Prezidentas pats turėjo paskambinti į Prezidentūrą neįleistai V. Kuodytei ir paprašyti asmeniškai jos sugrįžti atgal.
Bet ne visai čia esmė. Klaida buvo atitaisyta, o šį pirmadienį Prezidentas G. Nausėda Prezidentūroje asmeniškai įteikė V. Kuodytei Nacionalinę kultūros ir meno premiją ir aktorės atsiprašė. Vis dėlto šis aktorės neįleidimas į Prezidentūroje vykusią ceremoniją puikiai parodo, kurioje vietoje mūsų valstybėje yra kultūra ir kaip įvairaus rango valdininkams į ją yra nuoširdžiai nusispjaut. Jeigu vietoj V. Kuodytės į Prezidentūrą būtų atėjusi N. Bunkė, O. Pikul ar K. Krysko, galima net neabejoti, kad apsauginiai jas tikrai būtų pažinę. Šiuolaikinės informacinės technologijos ir visokie socialiniai tinklai taip iškreipė mūsų vertybių sistemą, kad didžiausiomis įžymybėmis tapo visiškai to nevertos asmenybės, o tikri menininkai liko žinomumo ir populiarumo paraštėse.
Kodėl taip atsitiko? Juk tai įvyko ne konkrečią dieną, kai į Prezidentūrą nebuvo įleista V. Kuodytė. Tai, kad meno žmonės ir pati kultūra iš didžiosios raidės yra palikta užribyje, byloja įvairūs faktai. Apie pastovų kultūros finansavimo mažėjimą nėra ko ir kalbėti. Biurokratams ir valdininkams kultūros žmonės nereikalingi, o jų prireikia tik tuomet, kai šalia jų galima pasipuikuoti. Kad ir, pavyzdžiui, sublizgėjus kur nors užsienyje ar pelnius prestižinį apdovanojimą.
Kokią vietą Lietuvos kultūra ir jos žmonės užima paprastų žmonių gyvenime, gerai atspindi ir prieš kelias dienas gyvųjų pasaulį palikęs pasaulinio lygio poetas Kęstutis Navakas. Baisiai liūdna ir kraupu buvo skaityti straipsnio apie jo mirtį komentarus. Kažkokie tipai rašė, kad jis buvo turbūt žinomas savam rate, vietinio lygio menininkas. Taip kalbama apie pasaulinio lygio talentą, kurį tokiu galima vadinti visiškai to neperdedant.
Gal kuo nors, sakysite, išsiskiria Lazdijų rajonas? Gal čia tikri menininkai, o ne tokiais save įsivaizduojantys ar norintys tokiais būti, yra žinomi ir įvertinti. Nieko panašaus. Štai pernai Veisiejai buvo paskelbti Lietuvos mažąją kultūros sostine. Na, mielieji, ar buvo tinkamesnė vieta ir laikas prisiminti tikrus savo meno žmones, kurie yra Lietuvos kūrybinių sąjungų nariai, o ne kokie nors vietinio lygio rašeivos ar savo kalbose su nostalgija sovietines šventes prisimenantys veikėjai, kurie Vasario 16-sios proga iš tribūnų liaupsina išdavikę S. Nėrį ir piktinasi tuo, kad dabar norint gauti darbą reikia mokėti anglų kalbą. Na, atrodytų, kodėl pernai Veisiejuose negalima buvo surengti literatūrinės diskusijos ir į ją pakviesti du veisiejiečius, kurie yra Lietuvos rašytojų sąjungos nariai. Negi toks renginys būtų buvęs per prastas tokia proga? Apskritai, neįmanoma nustoti stebėtis, kodėl šiuo metu vienas geriausių ir produktyviausiai rašantis iš Veisiejų kilęs Lietuvos rašytojas G. Bleizgys dar nėra tinkamai įvertintas aukščiausiu lygiu savo gimtajame miestelyje ir Lazdijų rajone?! Gal netinka jaunas amžius ir reikia laukti pensijos??? Toks įspūdis, kad susibūrusi vietinė kompanija pati save vertina ir apdovanoja, kitų lyg tyčia nė nepastebėdama. O gal čia tinka I. Krylovo pasakėčios pavyzdys, kai jos herojus, apsilankęs parduotuvėje, stebisi: kiek daug ten smeigtukų, adatų, blizgučių… Jo paklausė: „O kaip tau patiko dramblys?“ „Atleiskit, dramblio nepastebėjau“, – atsakė jis.
Pabaigai pats šviežiausias pavyzdys, kaip į aukšto lygio kultūrą ir jos atstovus žvelgiama Lazdijuose. Šiandien Vilniuje prasideda tarptautinė knygų mugė, kurioje dalyvaus ir Lazdijų kultūros centras. Lyg ir viskas čia tvarkoj. Ar tikrai? Tik kažkodėl atrodo, kad Lazdijų kultūros centras galėjo bent pasiūlyti šiame renginyje kartu dalyvauti pripažintiems respublikiniu mastu menininkams, gyvenantiems ar kilusiems iš Lazdijų rajono. Galėjo, bet to nepadarė. Eilinį kartą tikroji aukšto lygio kultūra ir jos atstovai liko už durų. O gal Lazdijų kultūros centro darbuotojai net nežino, kokie iš Lazdijų rajono kilę ar jame gyvenantys asmenys priklauso Lietuvos rašytojų sąjungai? Bent knygų mugės proga galėjo tuo pasidomėti.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: