Dzūkų žinios

Punsko bažnyčioje ir per karantiną vyksta Mišios

Dalintis:
Sigitas Birgelis. (Vlado Braziūno nuotr.)

Visą pasaulį apėmęs klastingasis COVID-19 ne tik įkalino mus savo namuose, taip pat atskyrė Lietuvą nuo likusio pasaulio, kaip sovietmečiu, užvėrė geležinę sieną. Kai kurie Lazdijų krašto žmonės, iki karantino kas antrą dieną važiuodavę apsipirkti į Suvalkų prekybos centrus ar Seinų, Suvalkų turgus, pasisvečiuoti pas gimines ir draugus į Punską, dabar turi likti namuose. Ir pas mus, ir pas mūsų kaimynus Lenkijoje siautėja koronavirusas.
„Dzūkų žinios“ domėjosi, kaip karantino laikotarpiu gyvena mūsų kaimynai Lenkijoje, prie Lietuvos sienos. Apie tai kalbamės su Punsko šviesuoliu Sigitu Bigeliu.

– Kokios Punsko krašto žmonių nuotaikos šiuo laikotarpiu? Ar jaučiama baimė ir nerimas?
– Nuotaikos kaip ir visame pasaulyje, žmonės jaučia didelį nerimą, žmonių gatvėse labai mažai, vieną kitą sutiksi praeinantį. Parduotuvės tuščios, kur anksčiau žmonės su šeimomis ateidavo apsipirkti drauge, dabar eina po vieną kartą ar kelis per savaitę. Parduotuvėse produktų yra, žmonės perka reikalingiausius.

– Ar daug žmonių Jūsų krašte serga COVID-19?
– Atvejų sparčiai daugėja. Mūsų vaivadijoje mažiausiai susirgimų, jų yra 28. Apie 90 procentų atvejų yra atvežtiniai.

– Kokių apsaugos priemonių imatės?
– Kiekvienoje parduotuvėje būtina dezinfekuoti rankas, viešose erdvėse dėvėti apsaugines kaukes, kur liečiami daiktai, dėvėti apsaugines pirštines, vengti susibūrimų.

– Ar jaučiamas atvažiuojančiųjų iš Lietuvos trūkumas? Kaip tai gali atsiliepti Jūsų krašto ekonomikai?
– Atvažiuojančių iš Lietuvos nėra, tik prekybinis transportas. Leidykla išgyvena sunkų periodą, kadangi dauguma klientų yra iš Lietuvos, mes negalime pristatyti jiems produkcijos. Ūkininkai iš Lietuvos negali atvažiuoti pirkti mūsų prekybininkų parduodamos produkcijos. Ekonomika dėl to tikrai patirs nuostolių.

– Ar vyksta garsieji Seinų turgūs?
– Visi turgūs – tiek Seinų, tiek Suvalkų – yra uždaryti. Prekybą turguose valdžia uždraudė pirmiausia. Uždaryti visi pramogų kompleksai, tokie kaip Suvalkų „Plaza“, kur lietuviai mėgdavo lankytis.

– Ar žmonės užsidarę savo namuose?
– Žmonės stengiasi kuo mažiau išeiti iš namų, ypač senesnio amžiaus, kurie papuola į rizikos grupę.

– Žiūrite ir Lenkijos, ir Lietuvos televizijas. Kokie informacijos pateikimo skirtumai ir panašumai?
– Panašumas – temos, kurioms skiriamas didelis dėmesys žiniose, apie 60–80 procentų turinio sudaro naujienos apie virusą COVID-19. Kitas turinys apie artėjančius prezidento rinkimus, kurie įvyks gegužės 10 dieną. Valdžia siekia, kad rinkimai įvyktų.

– Ar vyksta Mišios Punsko bažnyčioje?
– Mišios vyksta įprastu grafiku, Mišiose negali būti daugiau kaip penki asmenys. Antai kažkur Lenkijoje sekmadienį vykusiose Mišiose susirinko apie 20 žmonių grupė, teko įsiterpti policijai, žmonės buvo perspėti.

– Ar vaikai mokosi nuotoliniu būdu, kaip ir Lietuvoje?
– Nuo kovo 23 d. Lenkijoje bandomas įvesti nuotolinis mokymas. Ne visi mokiniai turi tam galimybes, neturi interneto, kompiuterių, bet blogiau ar geriau tai vyksta.

– Ar veikia parduotuvės Jūsų krašte?
– Parduotuvės veikia, prekių netrūksta, bet žmonės renkasi tik pačias reikalingiausias prekes. Apsipirkinėjama vieną ar du kartus per savaitę. Žmonės apsipirkti eina po vieną, ne taip kaip anksčiau su šeimomis.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: