Dzūkų žinios

Lazdijų specialistai sensta. Ar bus kam juos pakeisti?

Dalintis:
Savivaldybės gydytoja Lina Džiaukštienė.

Pesimistinius statistikos duomenis, kad Lietuva sensta, žinome visi. Pastebėta, jog vis daugiau vyresnio amžiaus žmonių dirba ypač atsakingose – sveikatos apsaugos ir švietimo – sistemose.
Tai, kad vyresnio amžiaus žmonėms sunku susirasti darbą, taip pat faktas, o per karantiną paaiškėjo, jog vyresnio amžiaus žmonėms keliama daugiau apribojimų nei kitiems žmonėms, jie buvo įrašyti į rizikos grupę. Karantino sąlygomis rizikos grupės asmenims buvo įvesta daugiau draudimų. Tai sukėlė dviprasmišką visuomenės reakciją ir buvo prabilta apie vyresnio amžiaus žmonių diskriminaciją.
Ką daryti 60 metų sulaukusiam chirurgui, jei jam nerekomenduojama atlikti operacijos? Kaip jaustis 60 metų sulaukusiai klasės vadovei, jei jai siūloma neateiti į savo auklėtinių paskutinį skambutį? Ką daryti vyresnio amžiaus bendrovės darbuotojui, kai darbdavys nepageidauja, jog šis sugrįžtų į darbą?
„Dzūkų žinios“ domėjosi, ar mūsų rajono gydymo ir švietimo įstaigose kyla problemų, susijusių su specialistų amžiumi. Kokios jaunų specialistų pritraukimo į Lazdijus galimybės? Šiomis ir kitomis temomis kalbėjomės su savivaldybės gydytoja Lina Džiaukštiene bei Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėju Daliumi Mockevičiumi.

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Dalius Mockevičius.

Dėl medikų amžiaus problemų nekilo
– Koks yra Lazdijų medikų, sulaukusių per 60 metų, skaičius?
– VšĮ Lazdijų ligoninėje dirba 16 gydytojų ir 6 slaugytojos, kurie yra vyresni nei 60 metų.

– Ar tai, jog A. Veryga tokio amžiaus žmones priskiria rizikos grupei, nekelia problemų Lazdijų sveikatos priežiūros sistemos funkcionavimui?
– Problemų nekelia, nes visi darbuotojai nuo karantino pradžios yra aprūpinti asmens apsaugos priemonėmis. Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad lemiamas veiksnys – žmogaus imuninė sistema, kuri silpna gali būti ir jauno žmogaus. Taip pat norime priminti, kad ne sveikatos apsaugos ministras skirsto asmenis į rizikos grupes. Tai daro imunologijos ir epidemiologijos mokslas, įvertinus ne tik asmens amžių, bet ir sunkias lėtines, autoimunines, onkologines ligas.

– Ar tiesa, kad ligoninėje daug chirurgų yra rizikos amžiaus grupės?
– Jūsų turima informacija klaidinga – VšĮ Lazdijų ligoninėje dirba 10 chirurgų, iš jų 2 yra vyresnio amžiaus.

– Kiek medikų atvažiuoja į Lazdijus konsultuoti iš kitų šalies ligoninių?
– Į VšĮ Lazdijų ligoninę atvažiuoja konsultuoti 31 gydytojas.

– Ar buvęs ligoninės vadovas V. Šimkonis ir jo žmona dar dirba Lazdijų ligoninėje?
– Buvęs VšĮ Lazdijų ligoninės vadovas šiuo metu dirba ligoninėje chirurgu. Jo žmona dirba gydytoja neurologe.

– Ar per praėjusius dvejus metus į Lazdijus atvyko nuolatiniam darbui nors vienas jaunas medikas (slaugytojas, gydytojas)?
– Taip, nuo 2018 metų dirba šeimos gydytojas K. Juška.

– Kaip pritraukti jaunus medikus atvykti dirbti į Lazdijus? Ar nenumatoma jiems skirti butus ar patrauklius atlyginimus?
– Šiuo metu jau yra paruoštos dvi gydytojų pritraukimo į Lazdijų rajono gydymo įstaigas programos. Jas artimiausiu metu planuojama teikti svarstyti tarybos komitetams ir tarybai.

Mokyklose dirba nedaug senjorų
– Koks yra Lazdijų pedagogų, sulaukusių per 60 metų, skaičius? Kiek procentų tai sudaro visų rajono pedagogų kontekste?
– Lazdijų rajono savivaldybės švietimo įstaigose dirba apie 40 pedagogų, kurių amžius yra 60 metų ir daugiau. Tai sudaro apie 14 proc. visų pedagoginių darbuotojų.

– Ar tai, jog A. Veryga tokio amžiaus žmones priskiria rizikos grupei, nekelia problemų Lazdijų ugdymo sistemos funkcionavimui? Ar susidūrėte su problema, kai vyresnio amžiaus pedagogai negali dalyvauti tam tikruose viešuose renginiuose?
– Kadangi Lazdijų rajono savivaldybės mokyklose ugdymas vykdomas ir šiais mokslo metais bus užbaigtas nuotoliniu būdu, problemų dėl vyresnio amžiaus pedagogų nekilo. Jie, kaip ir kiti pedagogai, sėkmingai dalyvauja ugdymo procese. Renginiai, laikantis karantino metu nustatytų draudimų, nebuvo organizuojami.

– Kaip manote, ar rekomendacijos vyresnio amžiaus žmonėms vengti viešų renginių paskatins kai kurių pedagogų išėjimą į pensiją?
– Manau, kad pedagogų išėjimas į pensiją, kaip ir dalyvavimas renginiuose, yra kiekvieno žmogaus asmeninis apsisprendimas. Mano nuomone, saugoti savo bei aplinkinių žmonių sveikatą vienodai svarbu visų amžiaus grupių pedagogams bei visiems gyventojams.

– Ar nemanote, jog tokios rekomendacijos – vyresnio amžiaus žmonėms ypač vengti viešų kontaktų – diskriminuoja juos?
– Riboti viešuosius kontaktus karantino laikotarpiu, mano turimomis žiniomis, rekomenduojama visiems žmonėms, nepriklausomai nuo jų amžiaus. Žinoma, ypatingą dėmesį tam rekomenduojama skirti vyresnio amžiaus asmenims, asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis ir pan.

– Ar per praėjusius dvejus metus į Lazdijus atvyko nuolatiniam darbui nors vienas jaunas pedagogas?
– Taip, per pastaruosius metus buvo keletas naujai priimtų pedagogų.

– Nors dėl mokyklų tinklo optimizavimo sumažės pedagogų, tačiau, ko gero, pedagogų bendruomenė neatjaunės. Kaip pritraukti jaunus pedagogus atvykti dirbti į Lazdijus? Ar nenumatoma jiems skirti butus ar patrauklius atlyginimus?
– Atlyginimai pedagogams nustatomi vadovaujantis valstybės lygmens teisės aktais. Reikėtų prisiminti, kad atlyginimai pedagogams auga, numatomas pakėlimas ir nuo šių metų rugsėjo. Džiaugiuosi tuo. Taip pat noriu priminti, kad vienas iš savivaldybėje vykdomos mokyklų tinklo pertvarkos tikslų yra švietimo reikmėms skiriamų lėšų efektyvesnis panaudojimas, o tai apima ir pedagogų darbo užmokestį. Atkreipiu dėmesį, kad Lazdijų rajono savivaldybės administracija, tarybos sprendimu, patvirtino Lazdijų rajono savivaldybės studijų rėmimo tvarkos aprašą, įgyvendina studijų rėmimo priemonę, pagal kurią iš biudžeto lėšų dalinai finansuojamos studijos pagal trūkstamų specialybių studijų programas. Finansuojamų specialybių sąraše yra nemažai ir pedagoginių specialybių, tad tai puiki galimybė jauniems žmonėms, norintiems tapti pedagogais.

– Dėkojame pašnekovams už atsakymus.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: