Dzūkų žinios

Dalius Mockevičius: „Kiekvienas asmeniškai galime prisidėti prie greitesnio mokinių sugrįžimo į mokyklas“

Dalintis:
Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Dalius Mockevičius.

Pandemijos įšalas pamažu atsileidžia, nuo šios savaitės kontaktiniu būdu pradedamas priešmokyklinukų ir ikimokyklinukų ugdymas. Tai reiškia, kad prasiveria namų durys ir mūsų mažieji keliauja susitikti į ugdymo įstaigas su savo draugais ir pedagogais. Reikia tikėtis, jog po kurio laiko į klases galės sugrįžti ir vyresniųjų klasių moksleiviai, bet tai priklauso nuo bendros epidemiologinės situacijos ir mūsų visų pastangų.
Apie tai, kaip pasirengta šiam žingsniui, kaip vyks ugdymas, kokie iššūkiai laukia, kalbamės su Lazdijų rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėju Daliumi Mockevičiumi.

– Nuo kovo 8 d. prasideda ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo procesas kontaktiniu būdu. Kiek vaikų nuo kovo 8 d. sugrįš į kontaktinį ugdymą?
– 2021 m. kovo 8 d. duomenimis, kontaktiniu būdu ugdomi 194 (53,4 proc.) ikimokyklinukai ir 43 (38,4 proc.) priešmokyklinukai.

– Kaip pasirengta šiam procesui? Kiek pedagogų atliko COVID-19 testus? Kiek ir kokių grupių pedagogų pasiskiepijo nuo koronaviruso?
– Švietimo įstaigos pasirengusios priimti pagal ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas ugdomus vaikus, užtikrindamos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas. Visi darbuotojai, kurie dirbs su vaikais ir turės ilgesnį tiesioginį kontaktą, buvo testuojami, vėliau bus testuojami pakartotinai kas dešimt dienų.
Svarbu tai, kad iki šiol jau paskiepyta dauguma ikimokyklinio, priešmokyklinio bei pradinio ugdymo pedagogų, pagalbos specialistų.
Noriu atkreipti dėmesį, kad ir toliau tėvams, galintiems užtikrinti vaikų priežiūrą namuose, rekomenduojama karantino laikotarpiu nevesti vaikų į švietimo įstaigą.

– Kokių atsargumo priemonių ketinama imtis vykdant ugdymo procesą kontaktiniu būdu?
– Bus taikomos tos pačios priemonės, kaip ir ankstesniu laikotarpiu, kai ugdymas vyko įprastu kontaktiniu būdu. Turi būti maksimaliai laikomasi grupių izoliacijos principo: vengiama skirtingų grupių vaikų kontakto, ikimokyklinio ugdymo auklėtojai, priešmokyklinio ugdymo pedagogai tą pačią dieną gali dirbti tik vienoje grupėje, ribojami skirtingose grupėse dirbančių darbuotojų kontaktai, vėdinamos patalpos, dezinfekuojami paviršiai, stebima ugdytinių ir darbuotojų sveikatos būklė. Turi būti laikomasi visų valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytų asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitų būtinų visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygų.

– Ar savivaldybė pasirengė situacijai, jei būtų atlaisvintas draudimas vykdyti kontaktinį ugdymo procesą ir kitų amžiaus grupių ugdytiniams?
– Vadovaujamės LRV nutarimais ir valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo sprendimais, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos rekomendacijomis, kuriose yra apibrėžtos ugdymo sąlygos karantino laikotarpiu. Mokinių sugrįžimas į kontaktinį ugdymą priklausys nuo bendros epidemiologinės situacijos Lietuvoje ir konkrečiose savivaldybėse, kitaip tariant, nuo visų mūsų pasiruošimo, kaip mes saugomės patys ir saugome vieni kitus, kaip mes pasiruošę testuotis ir skiepytis. Kiekvienas asmeniškai galime prisidėti prie greitesnio mokinių sugrįžimo į mokyklas.

– Ar ugdymas nuotoliniu būdu vyksta be trukdžių? Ar jis leis abiturientams pasiekti laukiamų rezultatų finaliniame mokyklos baigimo etape?
– Nuotolinis mokymo būdas nėra pats geriausias mokiniams siekti aukščiausių ir geriausių rezultatų. Visi jau yra šiek tiek pavargę, nori greičiau sulaukti atlaisvinimų, nori sugrįžti į mokyklas, bendrauti, susitikinėti, vykdyti bendras veiklas.
Be abejo, abiturientams labai nelengvas metas, laukia baigiamieji egzaminai, todėl jiems reikalinga papildoma pagalba – tiek pedagoginė, tiek ir psichologinė. Taigi abiturientų mokslo metų užbaigimas ir pasiruošimas egzaminams yra vienas iš svarbiausių prioritetų. Abiturientams numatomos papildomos konsultacijos, tam papildomas lėšas skyrė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Bus sudaryti konsultacijų grafikai, numatyti konsultacijų skaičiai, patvirtinti pedagogų, kurie vykdys konsultacijas, sąrašai.
Praėjusieji metai mūsų abiturientams buvo pakankamai sėkmingi, turėjome rekordinį šimtukų skaičių, tikimės, kad ir šie metai bus ne mažiau sėkmingi.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: