Dzūkų žinios

Kodėl ir kas stumia Veisiejų technologijos ir verslo mokyklą į užribį?

Dalintis:

DŽ redakcijos nuomonė

Panašu, jog buvusios rajono valdžios norai išsaugoti rajone bent vieną profesinio rengimo įstaigą baigsis nesėkme. Dar daugiau, gali atsitikti taip, kad Veisiejų technologijos ir verslo mokykla apskritai išnyks iš mokyklų žemėlapio, kaip tai atsitiko ne su viena panašia įstaiga.
Po trumpos pertraukos vėl prasidėjo kai kurių rajono politikų kalbos, jog būtina atimti iš šios mokyklos savarankiškumą ir prijungti ją prie Žirmūnų profesinio rengimo centro Druskininkų filialo, kitaip tariant, paversti šios sostinėje veikiančios ir Druskininkuose savo filialą turinčios įstaigos padaliniu. Kas tokiu atveju lauktų Veisiejų profesinio rengimo įstaigos?
Pirmiausia, ji jau nebebūtų Lazdijų rajono įtakos sferoje, pinigai įvairiomis mokesčių formomis nebeliktų Lazdijų rajone, akivaizdžiai sumažėtų moksleivių, galimai mokykla visai sunyktų, kaip tai atsitiko su seniau gerą vardą turėjusia ir Lietuvoje garsėjusia Pakruojo rajono Žeimelio verslo ir technologijų mokykla.
Žeimelio verslo ir technologijų mokykla, kurioje mokėsi 84 moksleiviai, buvo prijungta prie Joniškio žemės ūkio mokyklos ir tapo šios mokyklos filialu. Pernai rudenį, po prijungimo, įsigyti specialybės Žeimelio filiale nepanoro nė vienas moksleivis. Antrame kurse dar mokosi 10 moksleivių – penki būsimi automobilių mechanikai ir penki pardavėjai, kurie kartu baigs ir dvyliktą klasę, o trečiame kurse tik profesijos mokosi dvylika moksleivių – penki būsimi automobilių mechanikai ir septyni virėjai.
Dalis Žeimelio filialo moksleivių jau mokosi Joniškio žemės ūkio mokyklos patalpose, o likusius numatyta prijungti prie Joniškio žemės ūkio mokyklos II bei III kurso grupių, ir visai grupei tęsti mokymąsi Joniškio žemės ūkio mokyklos patalpose. Moksleiviai iš Žeimelio atvežami geltonuoju autobusu, kas norėjo, galėjo apsigyventi Joniškio žemės ūkio mokyklos bendrabutyje.
Veisiejų mokyklą bandoma įstumti į analogišką situaciją. O jos likimas galėjo būti visai kitoks. Pagal buvusios rajono valdžios planą, buvo rengiama dirva sujungti Veisiejų technologijų ir verslo mokyklą su Veisiejų Sigito Gedos gimnazija. Gimnazija buvo reorganizuota iš biudžetinės įstaigos į viešąją įstaigą, nes dviejų įstaigų sujungimas galimas tik tada, kai jos abi turi vienodą juridinį statusą.
Prieš daugiau nei dvejus metus tuometinė Švietimo ir mokslo ministerija Lazdijų rajono savivaldybę informavo, jog būtina spręsti Veisiejų TVM likimą. Buvo pasakyta, jog ją išlaikyti kaip savarankišką mokymo įstaigą nėra galimybių, ir siūlė savivaldybei ieškoti sprendimų. Tuometinė rajono valdžia nusprendė, jog viena iš galimų šios mokyklos išlikimo galimybių – jos prijungimas prie Veisiejų Sigito Gedos gimnazijos.
Žinoma, šių dviejų mokymo įstaigų sujungimas suteiktų tam tikro diskomforto – tektų mažinti valdymo aparatą, atsisakyti kai kurių darbuotojų, tačiau rajonas būtų išsaugojęs Veisiejų TVM, kartu ir moksleivius bei pedagogus. Būtų visai logiška, jog dalis Veisiejų moksleivių būtų mokęsi vietinėje technologijų ir verslo mokykloje. Naudinga ir perspektyvu.
Prijungus ją prie Žirmūnų mokymo centro Druskininkų filialo, mokykla visiškai prarastų savo savarankiškumą, netektų moksleivių, o Lazdijų rajono biudžetas – pajamų. Po šio sujungimo galimas ir dar liūdnesnis scenarijus – mokykla gali tiesiog išnykti.
Merė Ausma Miškinienė kreipėsi į ministeriją dėl šios mokyklos savarankiškumo išsaugojimo, tačiau apie konkretų atsakymą nebuvo pranešta.
Atrodė, jog šios mokyklos problema buvo užmiršta, tačiau visai neseniai į areną su Veisiejų mokyklos klausimu vėl išėjo vicemeras A. Klėjus, kuris siūlo perduoti ją Žirmūnų profesinio rengimo centro Druskininkų filialui. Ko gero, vicemeras, jausdamas savo bendrapartietės ministrės užnugarį, nusprendė sutvarkyti šios mokyklos „reikalą“. Kas galėtų paneigti, jog tai bus kai kam labai naudingas sprendimas.
Grįžtant prie analogiškos Veisiejams Žeimelio technologijų ir verslo mokyklos situacijos, reikia pastebėti, jog šios mokyklos patalpose įsikūrė trikotažo įmonė. Įdomu, ką šio scenarijaus rengėjai planuoja įkurti Veisiejų mokyklos patalpose, kurios neapšiltintos ir nesuremontuotos? Gal senelių namus? Dabar Lazdijų rajone tai pats populiariausias verslas. Kodėl iš Dumblio buvo nuspręsta išstumti normaliai veikusį verslą? Panašu, jog tam, kad ten būtų atidaryti senelių globos namai. O gal tai naujas rajono valdžios planas pritraukti investicijas į rajoną? O gal siekiama, kad Lazdijų rajonas išgarsėtų Lietuvoje kaip „Senelių namų“ verslo inkubatorius?

REDAKCINIS STRAIPSNIS (vedamasis) – redakcijos nuostatas atspindintis, jos vardu parašytas, neretai nenurodant konkretaus autoriaus, rašinys, dažnai atsiliepiantis į kokius nors įvykius, paaiškėjusius faktus, tendencijas. Būdinga nedidelė, neretai vienoda visiems leidinio redakciniams straipsniams apimtis, glaustas minčių dėstymas, tezių pobūdžio argumentacija, naudojami publicistinės retorikos elementai. Įprasta pateikti išvadas, apibendrinimus, atspindinčius redakcijos nuostatas. / Žurnalistikos enciklopedija /

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: