Dzūkų žinios

Vežėjo norui gauti didesnę kainą už atliekų surinkimą – griežtas teismo „ne”

Dalintis:
Vežamos atliekos.

Zina Juozaitė

Kainą už mišrių komunalinių ir maisto atliekų surinkimą bei išvežimą padidinti bent 40 procentų. Tokį reikalavimą kėlė bendrovė „Ecoservice“, iki šių metų pradžios vežusi atliekas Lazdijų rajone.

Pasibaigus sutarčiai dėl mišrių komunalinių ir maisto atliekų vežimo, bendrovė pasiūlė toliau paslaugą teikti už gerokai didesnę, nei buvo apskaičiuota maksimali, paslaugos kainą, o Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrui su tuo nesutikus, konkurso sąlygas apskundė teismui.

Lietuvos apeliacinis teismas vežėjo reikalavimą ženkliai padidinti paslaugos kainą pripažino nepagrįstu ir jį atmetė.

„Džiaugiamės šiuo teismo sprendimu pirmiausia dėl to, kad jis leidžia išvengti drastiško vietinės rinkliavos didinimo Lazdijų rajono gyventojams. Kita vertus, tai yra ir ženklas rinkos dalyviams pasverti savo įgeidžius, kuriuos siekiama tenkinti gyventojų sąskaita“, – sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) direktorius Algirdas Reipas.

Atliekų surinkimo ir vežimo kainai apskaičiuoti Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras buvo pasitelkęs nepriklausomus specialistus, kurie atliko objektyvius skaičiavimus, įvertindami paslaugos teikimui sugaištą laiką, konteinerių aptarnavimo dažnumą, sunkiai privažiuojamose teritorijose esančių konteinerių kiekį bei remdamiesi Viešųjų pirkimo tarnybos patvirtinta metodika.

Tačiau objektyviai apskaičiuota kaina bendrovei „Ecoservice“ pasirodė per maža ir ji pradėjo bylinėjimosi procesą. Dėl to šių metų pradžioje kilusi grėsmė, kad Lazdijų rajone nebus kam surinkti ir išvežti mišrių komunalinių bei maisto atliekų.

Susidarius tokiai situacijai, šias atliekas Lazdijų rajone ėmėsi rinkti ir vežti Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras. Alytaus regiono plėtros taryba yra nusprendusi, kad tais atvejais, kai mišrių komunalinių ir maisto atliekų surinkimo ir vežimo paslaugų nenuperkama viešojo pirkimo būdu paslaugų teikėjams pasiūlius pirkimo sutarties maksimalią vertę viršijančias kainas, mišrių komunalinių ir maisto atliekų surinkimą ir vežimą vykdo ARATC.

Tai padaryta siekiant užtikrinti, kad atliekos būtų surenkamos ir vežamos nepertraukiamai, kad gyventojai nepartirtų nepatogumų, kurie neišvengiamai kiltų, sutrikus atliekų vežimui. „Esame septynių savivaldybių įsteigta įmonė ir mūsų prioritetas yra atsakomybė už įsipareigojimus savivaldybėms bei gyventojams“, – kalbėjo A Reipas.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras mišrių ir maisto atliekų surinkimo ir vežimo paslaugą Lazdijų rajone teikia laikinai, kol pasibaigs bylinėjimasis su didesnės kainos reikalavusiu vežėju, bus paskelbtas konkursas ir su jį laimėjusiu paslaugos teikėju pasirašyta sutartis.

Kada tai įvyks, sunku prognozuoti, o laikinumas apsunkina kai kuriuos sprendimus bei veiksmus. Pavyzdžiui, ant mišrių ir maisto atliekų konteinerių tebėra nurodyti buvusio vežėjo kontaktai. Juos pakeisti ant visų Lazdijų rajone naudojamų konteinerių kainuotų keliasdešimt tūkstančių eurų ir užimtų nemažai laiko, per kurį gali būti surastas naujas paslaugos teikėjas ir informaciją ant konteinerių reiktų vėl keisti.

Tenka spręsti ir privažiavimo prie sunkiai pasiekiamų teritorijų problemas, apsirūpinti techniniais pajėgumais kokybiškai paslaugai teikti – kas ir yra padaryta. Išgyvendinama praktika, kai į maršrutą įtraukiami objektai, prie kurių neįmanoma privažiuoti ir realiai nebuvo važiuojama, ieškoma vieningų sprendimų, kad visiems būtų aišku, kur atliekas surenkantis automobilis atvažiuoja ir kur konteinerį su atliekomis reikia ištraukti.

Atliekų surinkimo ir išvežimo grafikai yra siunčiami kartu su mokėjimo pranešimais ir skelbiami https://www.aratc.lt/atlieku-surinkimo-grafikai/.

Pakuočių ir stiklo atliekas Lazdijų rajone, kaip ir anksčiau, surenka ir veža bendrovė „Ecoservice projektai“.

Gyventojai, neturintys rūšiavimo konteinerių, norintys mažesnės talpos konteinerį pasikeisti didesniu ar gauti naują konteinerį vietoj seno ir jau netinkamo naudoti, turi kreiptis į Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrą, kuris nuoširdžiai rūpinasi atliekų išvežimo kokybe ir tolesniu jų tvarkymu.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: