Dzūkų žinios

5 patarimai, kaip padėti vaikui susikoncentruoti pamokose

Dalintis:

Prasidėjus rudeniui, vaikai pasiruošę keliauti į mokyklą. Šis etapas būna įtemptas ne tik vaikams, bet ir jų tėveliams, nes nauja klasė – nauji iššūkiai. Ypatingai šis laikas sudėtingas, nes kaip po daugiau nei metų vaikai vėl sugrįžo į tiesioginį mokymą, o tai sukelia papildomą stresą. Namuose trukdžių buvo daug, todėl mokymosi kokybė išties suprastėjo. Tačiau, ką daryti, kai vaikai grįžo atgal į mokyklas, tu trukdžių kaip ir nebėra, bet koncentracija taip pat išnyko?

Mitas ar ne – vaikas nemoka susikaupti, reiškia nemokės nieko?

Vaikui sukaupti ir išlaikyti dėmesį yra vienas iš sudėtingiausių procesų bei gebėjimų, be kurio bus sunku išmokti naujų dalykų. Geras vaiko dėmesys yra tada, kai vaikui nesiseka išmokti, bet jis ir toliau klauso mokytojo, kad suprastų, ką jis aiškina ir dėsto. Žinoma, tai yra labai lengva pasakyti, bet realybėje būna sudėtingiau. Ypač sunku suvaldyti vaikus tada, kai jie grįžta po ilgos pertraukos į mokyklą ir nori dalintis įspūdžiais su savo draugais. Tiesa, reikia ir pasikalbėjimų, ir pasidalinimų, bet turi būti laikas ir mokslams. Tam, kad vaikas gebėtų ne tik klausyti, bet ir išgirsti, kas yra sakoma reikėtų pamėginti pasinaudoti keliais praktiniais būdais. Daugumai vaikų patinka žaidimai. Jie daug dalykų įsisąmonina per žaidimų prizmę, taigi kodėl nepabandžius ir šį kartą? Little Dutch Lietuva siūlo platų lavinamųjų žaislų asortimentą, kurie padės jūsų vaikui mokytis išlaikyti dėmesį. Taip pat tai bus puiki galimybė praleisti laisvą laiką kartu visai šeimai!

Labai svarbu, kad metams bėgant, vaikas gebėtų kuo ilgiau išlaikyti savo dėmesį. Apleidus šį procesą, ateityje bus tik sunkiau, o įsisąmoninti teikiamą informaciją bus beveik neįmanoma. Tam, kad taip nenutiktų, nepamirškite skirti laiko ir po pamokų. Nors ir mokytojai yra „mažieji“ psichologai, jie turėdami visą krūva mokinių, gali tiesiog fiziškai nesuspėti. Žaiskite namuose vaidmenų žaidimus – leiskite vaikams pabūti mokytojų vietoje vien tam, kad jie suprastų, kaip yra sunku sugauti kiekvieno asmens akis ir sudominti jį savo kalba.

Hiperaktyvumas

„Kaip smagu, kad tavo vaikas toks judrus ir aktyvus“, šį sakinį galima girdėti iš tėvelių, kurių vaikai yra linkę būti sėslesni ir ramesni. Deja, kartais tas aktyvumas gali pakenkti norint susikoncentruoti. Vaikui vis norisi judėti, spurdėti, bėgti ir neklausyti, ką jam sako aplinkiniai. Labai svarbu atrasti tinkamus metodus, kurie padėtų šį hiperaktyvumą sumažinti. Tėveliai norint nuraminti vaiką yra įpratę duoti išmanųjį įrenginį. Nors ir žino, kad šis variantas nėra teisingas, tačiau vis tiek atėjus tai stresiniai minutei, supanikuojama ir įteikiamas telefonas. Atrodo, kad šis dalykas daugiau niekada nepasikartos, bet atėjus vėl šiam momentui – padaroma lygiai taip pat. Tam, kad vaikas gebėtų savo energiją panaudoti teigiama linkme ir gebėtų mokykloje visu pajėgumu įsitraukti į pamokas, svarbu atsižvelgti į jo norus. Paklauskite vaiko, kokia veikla jį „veža“ ir ką jis norėtų veikti po pamokų? Savaitgaliais? Sužinojus vaiko veiklos silpnybes, bus ir lengviau su juo susitvarkyti. Vienas iš geriausių sprendimų yra aktyvus laisvalaikis ir sportas. Fizinė veikla yra visada siejama su protine, todėl suradus tarp šių dviejų dalykų balansas, pasidarys „lengviau kvėpuoti“ tiek vaikui, tiek jums. Raskite vaikui tokią aktyvią veiklą, kurią galėtų užsiimti kas antrą (būnant itin hiperaktyviam – kiekvieną) dieną. Pasitarkite su veiklos vadovu ir paaiškinkite, kad jūsų vaikui reikalingas maksimalus išsikrovimas. Taip pat nepatingėkite ir savaitgaliais – išeikite visa šeima kartu pabėgioti, pažaisti futbolą, krepšinį, nueikite paplaukioti į baseiną, pasileiskite į dienos kelionę, kurioje reikės nuolat vaikščioti ir pan. Aktyvus gyvenimas suteiks gerovės visai šeimai, o būtent jūsų vaikui, kuris gebės sukoncentruoti savo dėmesį pamokų metu. 

Dėmesio sutrikimas priklauso ir nuo patiriamo nerimo

Vaikai pastebi labai daug, o pergyvena žymiai labiau nei suaugę žmones. Nerimo paveikti vaikai dažniausiai gyvena tokiose šeimose, kuriose tėvai nuolat pykstasi, žemina vienas kita bei ruošiamasi sudėtingam skyrybų procesui. Nors ir tai yra dviejų žmonių santykiai, vaikas yra bendras, todėl jis į visą šitą yra įtraukiamas. Galbūt jūs nematote ir manote, kad jūsų vaikas nieko negirdi ir nemato, tačiau jis gali slaptai, vienas išgyventi viską viduje. Esant sudėtingose tėvų santykiuose, rekomenduojama su vaiku šnekėtis ir leisti jam atsiverti. Jis turi iš jūsų išgirsti, kad viskas bus gerai ir, kad abu tėvai iš jo gyvenimo niekur nedings. Šis procesas yra labai svarbus, nes vaikas gali pasinerti į didžiulį stresą bei nerimą, kuris kenks jo gyvenimui, o tai reiškia, kad jis negebės nieko daryti. 

Vaiko sunkias dienas labai lengvai pastebi mokytojai, nes jam tampa vis sunkiau sukoncentruoti dėmesį ties sakomais dalykais. Yra atvejų, kad vaikas užsidaro savyje arba pradeda žodžiais arba darbais smurtauti prieš kitus savo bendraklasius (taip stengiamasi įveikti savo skausmą, kuris yra viduje). Tam, kad šis dalykas nebūtų propaguojamas, nuolat kalbėkitės su savo vaiku ir praneškite klasės auklėtojai apie esamą situaciją. Taip pat labai svarbu, kad namuose jam leistumėte susikurti savo saugią aplinką. Jis turi žinoti, kad namuose yra saugus kampelis, kuriame jis gali išsilieti ir būti tikruoju savimi. 

Kūrybiškumas išlaisvina!

Nors ir dauguma žmonių skeptiškai žiūri į menininkus, tačiau kūryba turi savo laisvės „skonį“. Kūrybiškumo reikia visiems vaikams, bet ypač tiems, kurie nesugeba sukoncentruoti savo dėmesio. Tiesa, mokyklose yra dailės, muzikos, teatro ir šokių pamokų, kurių metu vaikai gali išskleisti savo fantaziją, tačiau to gali neužtekti. Kūryba gali padėti pastebėti įvairiausias smulkmenas ir įsiklausyti į sakomus žodžius. Jeigu jūsų vaikas yra išsiblaškęs, bet žinote, kad jam itin patinka viskas, kas susiję su kūrybiškumu, įsigykite kaladėlių arba dėlionių rinkinį. Nors ir atrodo, kad tai yra visiškai nuvalkiotas dalykas, tačiau jis puikiai veikia! Gausybę kitų rinkinių galite rasti Little Dutch skiltyje lavinamieji žaislai, kurie garantuoja ne kiekybę, o kokybę!

Taip pat sukurkite vaikui jo kūrybiškumo kampelį, kuriame jis galės daryti viską, kiek jam leidžia jo vaizduotė. Jeigu vaikas yra linkęs į piešimą arba tapimą – įsigykite priemonių, kurios skirtos būtent šiai veiklai. Galbūt vaikas norės pamėginti „kitokio“ stiliaus meną t.y. dažų bombų mėtymas į sienas arba ant didelio lapo. Šia veiklą galėtumėte užsiimti bendrai kartu su savo vaiku ir sukurti išties unikalų meno paveikslą! Taip pat tai padės išlieti neigiamas emocijas ir susikaupusią įtampą dienos metu. Na, o jeigu vaikas labiau linkęs į šokius arba muziką, tai organizuokite pasirodymus. Leiskite vaikui suorganizuoti savo koncertą bei sukviesti šio įsimintino vakaro svečius. 

Visos šios kūrybiškos veiklos atsilieps jo gebėjime išgirsti, susitelkti į pateiktą veiklą ir gebėti ne tik išsėdėti mokyklos suole, bet ir aktyviai dalyvauti mokytojos paskirtose pamokose.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: