Dzūkų žinios

A. Margelis: galėjome būti Žaliųjų savivaldybių reitingo prizininkai

Dalintis:

Dabartinė rajono valdžia laikosi labai juokingos taktikos: jei Lazdijai kurioje nors srityje atsiduria savivaldybių reitingų apačioje, tai valdžia dėl tokios situacijos kaltina buvusius savivaldybės vadovus, o jei pavyksta pakilti į reitingų viršų, visus nuopelnus prisiima sau, nors dažnai tai panašu į šildymąsi kitų sukurtos šlovės spinduliuose.

Tokia situacija neseniai vėl pasikartojo, kai Lazdijų pastangos kurti žalesnį ir tvaresnį rytojų buvo pastebėtos ir įvertintos. Aplenkęs 54 šalies savivaldybes, Lazdijų rajonas Žaliųjų savivaldybių reitinge užėmė 6 vietą.

Vertino pagal aštuonis kriterijus

Merė Ausma Miškinienė savivaldybės puslapyje labai džiaugėsi pasiektais rezultatais, tačiau panašu, kad tai ne šios kadencijos rajono vadovų darbų rezultatas, bet iki jų buvusių merų ir savivaldybės administracijų darbo vaisiai.

Šiame reitinge savivaldybės buvo vertinamos pagal aštuonis kriterijus: daugiabučių namų renovacijos rodiklis, biokuro dalis centriniame šildyme, tarša iš stacionarių objektų, elektra varomų automobilių skaičius (elektromobiliai ir hibridai), elektromobilių įkrovos stotelių skaičius, dviračių takų ilgis, surūšiuojamų atliekų kiekis ir elektrą gaminančių vartotojų skaičius savivaldybėse. 

Savivaldybės tarybos narys, buvęs meras Artūras Margelis įsitikinęs, jog dabartinė savivaldybės vadovybė ne plėtojo, bet stabdė „žaliojo kurso“ kryptį.

„Jei dabartinė valdžia būtų aktyviai tęsusi prieš dešimtmečius pradėtus „žaliuosius“ darbus, tai Lazdijai šiuo metu reitinge galėtų užimti ne šeštą, bet trečią vietą“, – sakė A. Margelis.

Sustojo namų renovacija

Jo nuomone, toks rezultatas Žaliųjų savivaldybių reitinge – daugelio metų aktyvaus darbo šioje srityje rezultatas.

„Daugiabučių namų renovaciją mes labai aktyviai vykdėme ne vienerius metus, renovavome beveik pusę rajono daugiabučių. Mano žiniomis, per pustrečių šios kadencijos metų nebuvo renovuotas nė vienas namas“, – sakė buvęs meras.

Per praėjusias savivaldybės tarybos ir mero kadencijas taip pat buvo renovuoti ir apšiltinti visų savivaldybės įstaigų pastatai, keliskart sumažintos energijos sąnaudos.

Lazdijai vieni iš pirmųjų tarp periferijos savivaldybių prieš 5 metus visas gatvių apšvietimo kaitrines lempas pakeitė į LED lempas, taip sumažindami elektros energijos sąnaudas iki 10 kartų.

Atsisakė elektrinio autobuso ir automobilio

„Atrodo, kad dabartinė mūsų valdžia elgėsi priešingai, nei reikalavo Žaliųjų savivaldybių reitingo nuostatos. Rajonas gavo projektinių lėšų elektriniam autobusui pirkti, buvo planuojama, kad šis ekologiškas autobusas vežios mūsų rajono jaunuosius sportininkus į treniruotes sporto centre. Tačiau rajono valdžia, imitavusi rajono gyventojų apklausą, nusprendė atsisakyti elektrinio autobuso ir jį perdavė Druskininkams, kurie mielai tuo pasinaudojo“, – kalbėjo A. Margelis.

Taip pat buvo numatytas pirkti elektrinis automobilis vaikų globos namams, tačiau dabartinė rajono valdžia ir jo atsisakė. Tiesa, dabar yra pateikta paraiška trims elektriniams automobiliams įsigyti.

A. Margelio vadovavimo rajonui laikotarpiu buvo aktyviai kovojama už tai, kad Lazdijuose atsirastų elektrinių automobilių įkrovimo aikštelė. Pavyko pasiekti, kad ją įrengė verslas už savo pinigus, savivaldybei tai nieko nekainavo.

„Iš projektinių pinigų mes nutiesėme daug dviračių takų – ir Lazdijuose, ir Veisiejuose, sujungėme miestą su Baltajo ežeru. Nežinau, ar per šią kadenciją buvo nutiestas bent vienas dviračių takas“, – svarstė buvęs meras.

Biokuro panaudojimu šilumos gamyboje pasirūpino buvęs meras J. Matulevičius, kai buvo pertvarkyta „Lazdijų šilumos“ katilinė. O buvusioji rajono valdžia pasirūpino, kad būtų pertvarkytos mokyklų šildymo sistemos šildymui granuliniu kuru arba malkomis.

„Smagu, kad Lazdijai buvo gerai įvertinti Žaliųjų savivaldybių reitinge, tik gaila, kad dabartinė valdžia kukliai prisidėjo prie tokio rezultato“, – kalbėjo A. Margelis.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: