Dzūkų žinios

A. Miškinienė: „Emocijoms atslūgus laikas įsivardinti, kas įvyko“

Dalintis:
Lazdijų rajono savivaldybės merė Ausma Miškinienė.

Prieš tris savaites vyko Lazdijų rajono savivaldybės tarybos posėdis. Eilinis vertinant darbotvarkę, tačiau neeilinis vertinant opozicinių frakcijų tarybos narių sprendimus, pasisakymus ir iki šiol netylančias diskusijas spaudoje.
Šiandien A. Margelio ir A. Klėjaus bendražygių džiugesys dėl to, kaip „susivienijusi opozicija blokavo tris rajono merei A. Miškinienei svarbius sprendimus“, pritilo. Pritilo ir „kovotojai“ už rajono gyventojų gerovę, ir „nuskriaustieji“, ir „nieko nežinantys, nes jiems niekas nieko nepaaiškino“. Nurimus emocijomis pats laikas įsivardinti, kas iš tiesų prieš tris savaites įvyko. Turintys kantrybės ir noro pasidaryti savo išvadas visada gali perklausyti lapkričio 26 d. tarybos posėdžio įrašą. O aš, jausdama pareigą mūsų krašto žmonėms, noriu į pateikti atsakymus į kelis pagrindinius klausimus.

Kodėl gyventojams svarbūs sprendimai nesulaukė opozicijos palaikymo?

Visų pirma noriu priminti, kad TS-LKD frakcijos atstovams pasirinkus opozicinių kritikų, o ne dirbančių kartu poziciją, pozicijoje likome 12 tarybos narių. Tai reiškia, kad sprendimui priimti yra būtinas bent vieno opozicijoje dirbančio tarybos nario palaikymas.

Minėtame tarybos posėdyje svarstyti 27 klausimai. Daugumai klausimų pritarta balsų dauguma. Tačiau trys klausimai daugumos pritarimo nesulaukė. Apie juos ir noriu pakalbėti.

Pirmiausia apie bendruomeninių finansavimo tvarką. TS-LKD ir A. Margelio frakcijos nariams susilaikius arba balsavus prieš aprašas nepatvirtintas. Naivu buvo tikėtis, kad kolegos pritars sprendimams, kurie eliminuoja galimybes skirti lėšas bendruomenėms ne pagal per ilgus metus nusistovėjusius „geras-negeras“ arba „dėkokite man, aš jums skyriau“ įpročius, o pagal aiškiai nustatytus objektyvius kriterijus.

Antra, nepritarta ir siūlymui rengti specialųjį planą, kuris suteiktų galimybes planuoti investicijas ir saulės šviesos jėgainių statybą mūsų krašte.

Trečia, nepritarta dėl COVID-19 pandemijos nuostolių patyrusios UAB „Lazdijų autobusų parkas“ prašymui atleisti nuo žemės nuomos mokesčio.

Na, ir svarbiausia ir keisčiausia – emocinės, nekonstruktyvios diskusijos dėl biudžeto pakeitimo projekto, kurio patvirtinimas buvo pakibęs ant plauko. Kodėl keisčiausia, ogi todėl, kad rajono biudžeto pajamas ir asignavimus buvo siūloma padidinti 324,1 tūkst. eurų.

Asmenines ambicijas nugalėjo ne visi

Kad ir kaip ten bebūtų, dėkoju A. Margeliui ir jo bendražygiams už tai, kad už jų asmenines ambicijas visgi buvo svarbiau biudžetas, pozityviai buvo įvertintas ir jo didėjimas, ir parama religinėms bendruomenėms.

To apie Lazdijų savivaldybės tarybos TS-LKD frakciją, deja, pasakyti negaliu. Jų balsavimas ir argumentai neturėjo nieko bendro nei su garsiai deklaruotu „išeiname, bet palaikysime rajono gyventojams naudingus sprendimus“, nei su jų pačių LR Vyriausybės veikla ar siekiu įgyvendinti jos programą. Jie „SUSILAIKĖ“, kai buvo balsuojama dėl didėjančio biudžeto. „SUSILAIKĖ“ ir dėl LR Vyriausybės atstovo siūlymo patvirtinti skaidrią lėšų bendruomenėms skyrimo tvarką, „SUSILAIKĖ“ ir dėl vieno pagrindinių LR Vyriausybės siekių sudaryti sąlygas plėtoti žaliąją energetiką ir išnaudoti atsinaujinančius energetikos šaltinius.

Ką šie akibrokštai pačių konservatorių Vyriausybei ir rajono gyventojams reiškia ir kodėl taip buvo pasielgta, atsakyti gali tik A. Klėjus ir jo komanda taryboje. Šiuo atveju deklaracijos „atstovaujame gyventojų interesams“ ir realūs veiksmai nieko bendro neturi.

Kas toliau?

Manau, kad situacija gali ir gerėti, ir blogėti. Artėjantys savivaldybių tarybų ir merų rinkimai akivaizdžiai veikia darbo taryboje konstruktyvumą. Bekompromisė kova dėl valdžios prasidėjo. Kai kurių politikų asmeniniai ir politiniai interesai vis dažniau tampa svarbesni už rajono gyventojų interesus ar net pačių konservatorių vadovaujamos LR Vyriausybės pozityvius sprendimus.

Taip, tam kad darbas savivaldybės taryboje vyktų sklandžiai, turime suformuoti skaitlingą ir konstruktyviai dirbančią valdančiąją daugumą. Tą padaryti turime visas galimybes. Kalbuosi ir artimiausiu metu kalbėsiuosi tiek su opozicinių frakcijų lyderiais, tiek su atskirais tarybos nariais.

Posėdžio pabaigoje matytas nuoširdus daugelio tarybos narių susirūpinimas dėl to, kas įvyko, suteikia vilties, kad rajono labui dirbti nusiteikusių tarybos narių ir šiuo metu yra gerokai daugiau nei 12. Tikiu, kad jie bus drąsūs ir pasirengę dirbti kartu vadovaudamiesi savo įsitikinimas ir atstovaudami mūsų krašto žmonių interesams.

Ramaus visiems švenčių laukimo ir bendrystės.

Lazdijų rajono savivaldybės informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: