Dzūkų žinios

Artojai Veisiejuose atrakino žemę

Dalintis:
Šventėje sutiktas Petras iš Raseinių rajono sakė, kad jaunystėje daug arė, suarė ne vieną arklą. „Per dieną tekdavo išarti apie 80–90 arų. Artojo darbas sunkus. Grįžęs iš laukų iškinkydavau arklius ir tiesiai į lovą. Per metus sunešiodavau ne vieną porą „Inkaro“ sportbačių“, – kalbėjo Petras.

Dvidešimtą kartą Veisiejuose, Lazdijų rajone, vyko Pirmosios vagos šventė. Pagal senuosius papročius žemę atrakinti ir pirmąją vagą išarti reikia balandžio 23 d., per Jurgines.

Šventėje prisimintos senosios apeigos, skirtos maldos ir dainos, kad derlius būtų skalsus. Šventės organizatoriai pakvietė Jurgį, kuris simboliškai aplink laukus apnešė duonos kepalą. Po apeigų artojai pradėjo varžytis, kuris pirmesnis tiesesnę vagą išars.

Šventėje sutikome Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narį Artūrą Margelį, kuriam parodomosiose varžybose teko ne kartą dalyvauti. „Man žemės ūkio darbai pažįstami. Jaunystėje bulves su arkliu sodinau, ariau. Nors dabar su arkliais jau niekas nearia, bet džiugu, kad į šventę atvyksta ne tik artojai, bet ir dalyviai iš įvairių Lietuvos vietų pasižiūrėti, kaip reikia arti“, – kalbėjo A. Margelis.

Šventėje sutiktas Petras iš Raseinių rajono sakė, kad jaunystėje daug arė, suarė ne vieną arklą. „Per dieną tekdavo išarti apie 80–90 arų. Artojo darbas sunkus. Grįžęs iš laukų iškinkydavau arklius ir tiesiai į lovą. Per metus sunešiodavau ne vieną porą „Inkaro“ sportbačių“, – kalbėjo Petras. Jam antrino Romas iš Marijampolės. Vyras prisiminė, kad ir jam teko žemę arkliu arti, tad tokiose varžybose įdomu ne tik pažiūrėti į artojus, bet ir pabendrauti.

Nuolatinis varžybų dalyvis Albinas prisipažino, kad arti šiais metais jam sekėsi neblogai, o varžybose dalyvauja jau 20 metų. Nors savo vagos tiesumą vyras įvertimo su humoru „kaip girto“, bet šypsodamasis greitai pasitaisė – „normali vaga“. Albinui svarbiau ne laimėti, bet dalyvauti ir perduoti arimo tradicijas jaunajai kartai. Vyras savo ūkyje laiko arklį ir su juo aria žemę.

Vagos tiesumą išbandė svečias iš Punsko Bogan. „Daug kartų šiose varžybose teko dalyvauti. Namuose auginame 10 arklių, su kuriais žemę ariame“, – kalbėjo svečias.

Varžybų teisėjas Rimas pažymėjo, kad tiesiausios vagos artoją išrikti nesunku. Viskas puikiai matyti.

Arimo arkliais vienkinkių varžybų  pirmosios vietos laimėtoju tapo Bernardas Blažauskas, antrasis – Valdas Kaminskas, trečias – Vytautas Sadauskas. Arimo arkliais dvikinkių varžybų nugalėtoju tapo Ramūnas Kliokys.

Po varžybų renginys persikėlė į Veisiejų miesto parką, kuriame šurmuliavo amatininkų, ūkininkų ir prekybininkų turgus, vyko policijos kinologų su augintiniais pasirodymas, Automobilių kelių direkcijos avarijos imitavimo įrenginių pristatymas bei grupės „Lietuvaičiai“ koncertas.

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: