Dzūkų žinios

Klausimas dėl Lazdijų sovietinių balvonų bus svarstomas po mėnesio

Dalintis:
Be departamento sprendimo savivaldybės negali demontuoti sovietinių memorialų.

Rusijos agresija Ukrainoje paskatino Lietuvos visuomenę kritiškai įvertinti mūsų miestuose ir rajonuose esančius sovietmečio memorialus.

Kultūros ministrui liberalizavus taisykles, leidžiančias lengviau spręsti dėl tokių paminklų išbraukimo iš Nekilnojamųjų kultūros vertybių registro, Kultūros paveldo departamentą užplūdo savivaldybių prašymai leisti nukelti sovietmečio memorialus. Lazdijų rajono savivaldybė taip pat kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą dėl sovietinių karių atminimo vietų ir jiems skirtų paminklų teisinės apsaugos panaikinimo ir išbraukimo iš Kultūros vertybių registro.

Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas D. Mockevičius sakė, jog kai tik bus gautas atsakymas iš Kultūros paveldo departamento, savivaldybė inicijuos Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietų Lazdijų mieste, Vilniaus gatvėje, Kapčiamiestyje, Kapčiamiesčio seniūnijos Stalų kaime, Būdviečio seniūnijos Filicijanavo kaime, Rudaminoje, Verstaminų senųjų kapinių ir abiejų pasaulinių karų karių kapų komplekso Verstaminų kaime paminklų arba sovietinės simbolikos, esančios ant jų, demontavimą.

Šiose vietose savivaldybė planuoja pateikti istorinę tiesą atitinkančią informaciją specialiai parengtuose informaciniuose stenduose.

Kultūros paveldo departamento (KPD) atstovė Jūratė Mičiulienė „Dzūkų žinioms“ patvirtino, jog departamentas yra gavęs Lazdijų rajono savivaldybės prašymą dėl paminklų teisinės apsaugos panaikinimo.

Lazdijų rajonas kreipėsi su antrąja savivaldybių banga, todėl jų prašymas bus nagrinėjamas vėliau. Departamentas yra gavęs per 80 prašymų, posėdžiai vyksta du kartus per mėnesį. Manau, kad Lazdijų prašymas bus svarstomas liepą“, – sakė KPD atstovė.

Ji pastebėjo, jog be departamento sprendimo savivaldybės negali demontuoti sovietinių memorialų.

Taigi, oficialaus balvonų nukėlimo teks dar palaukti. Galima tikėtis, kad „liaudies keršytojai“ pakentės dar mėnesį ir patys nesiims drastiškų priemonių, kaip tai darė Vilniaus gatvės karių kapinėse ir sovietinių pasieniečių kapinėse.

„Dzūkų žinių” informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: