Dzūkų žinios

Kuklių kaime įgyvendintas projektas prašosi „gaspadoriaus“ rankos

Dalintis:

Lazdijų rajone daugėja pilietiškai mąstančių ir negeroves pastebinčių bei jas viešinančių žmonių. Aplaidumą, netvarką pastebėję Lazdijų rajone, žmonės operatyviai apie tai skelbia socialiniuose tinkluose. Neseniai socialinėje erdvėje pasirodė informacija apie netinkamai tvarkomą sporto ir pramogų erdvę Kuklių kaime, kuri prieš aštuonerius metus buvo įrengta už projektines Europos Sąjungos lėšas.

Projektui – aštuoneri metai

Socialiniuose tinkluose publikuotose nuotraukose matyti Kukliuose žolėmis apaugusios aikštelės, aplūžę mediniai statiniai.

Toks dabar yra 2014 metais įgyvendinto projekto „Kuklių kaimo viešosios poilsinės, kultūrinės ir sportinės erdvės sutvarkymas“ vaizdelis.

Projekto aprašyme numatyti tokie tikslai: „Įrengti naujovišką, unikalų mūsų krašte, o gal ir
visoje apskrityje analogų neturinčią sporto aikštelę, skirtą net trims sporto šakoms, su sintetine danga <…>. Atnaujinti senus ir susidėvėjusius treniruoklius. Išnaikinti senus krūmus, sutvarkyti takus, veją, teritoriją“.

Prie projekto vykdymo prisidėjusi Dzūkijos vietos veiklos grupės (VVG) pirmininkė Edita Gudišauskienė teigė, jog šiam projektui buvo skirta 96 tūkst. eurų parama.

„Pagal teisinę bazę, yra kiekvieno projekto kontrolės laikotarpis, Kuklių projekto kontrolės laikotarpis buvo 5 metai, per kurį projekto pareiškėjas – Kuklių kaimo bendruomenės komitetas – buvo įpareigotas rūpintis tuo projektu. Tas laikotarpis jau baigėsi prieš trejus metus, bet tai, kad baigėsi kontrolės laikotarpis, nereiškia, kad viską reikia apleisti. Deja, jau nebegalima taikyti sankcijų“, – sakė E. Gudišauskienė.

Tiki, kad projektas atliks savo funkciją

Pašnekovė teigė, jog tai buvo Kuklių bendruomenės komiteto projektas, jis atsirado kaimo žmonių iniciatyva, buvo patikinta, jog jiems to reikia, kad jie tuo naudosis.

„Kiek žinau, tomis įrengtomis erdvėmis buvo ir naudojamasi, ten vykdavo įvairūs sportiniai užsiėmimai, laisvalaikio praleidimas. Gaila, kad dabar ten nelabai gera situacija. Bendruomenė nėra vienas žmogus, jei bendruomenei reikėjo, tai derėtų bent elementariai apsitvarkyti. Nemanau, kad ten esanti įranga yra sulūžusi, reikia elementaraus ūkiškumo – nusišienauti, prižiūrėti įrangą ir naudotis“, – sakė Dzūkijos VVG pirmininkė.

E. Gudišauskienės teigimu, Kuklių bendruomenė nedidelė, tačiau ten yra vaikų, šeimų, ir ši erdvė jiems reikalinga, gal jie dabar sukrus, kai viešumon išlindo šie nemalonūs faktai. Ji bandė susiskambinti su bendruomenės pirmininku ir išsiaiškinti problemos esmę, tačiau jo telefonas buvo išjungtas.

„Mes prie šio projekto prisidėjome, gaila, kad erdvė nenaudojama, kad neturime mechanizmo ir sankcijų, bet čia ne sankcijų, o sąžinės klausimas. Norisi, kad bendruomenė susirinktų ir susitvarkytų, ten viešoji erdvė, gali kartu su seniūnija bendrai apsitvarkyti. Tikėkime, kad šis projektas atliks savo funkciją“, – kalbėjo E. Gudišauskienė.

Seniūnas kalbės su pirmininku

Lazdijų seniūnijos seniūnas Aidas Simanynas teigė žinąs situaciją Kukliuose ir stengiasi padėti bendruomenei tvarkytis.

„Mūsų seniūnijos iniciatyva nuvažiavome į Kuklius ir šiek tiek aptvarkėme tą pagal projektą įrengtą sporto ir laisvalaikio erdvę. Tvarkėme kaimo aplinką, tai kartu ir to projekto teritoriją patvarkėme. Anksčiau visada ten tvarkydavome, bet dabar viską apsiėmė daryti bendruomenė, bet nesitvarko. Jie labai norėjo to objekto, bet norai yra viena, o priežiūra yra kas kita“, – sakė seniūnas.

Jis pripažino, jog toje erdvėje dabar mažai veiksmo, nes sumažėjo vaikų, kaime mažiau gyventojų, tad natūralu, kad viskas ir stoja.

„Anksčiau tikrai bendruomenė naudojosi šia erdve. Ten yra aikštė, žaidimų aikštelė, vaikams pavėsinės, viskas lyg ir nesugriuvę, bet reikia nuolat prižiūrėti ir atnaujinti, nes viskas dėvisi. Kalbėsiu su pirmininku, ką jie planuoja daryti“, – sakė seniūnas.

Apie situaciją Kukliuose „Dzūkų žinios“ bandė pasikalbėti su bendruomenės pirmininku Raimondu Kamanduliu, tačiau jo telefonas buvo išjungtas. Vėliau paaiškėjo, jog pirmininkas yra išvykęs į užsienį.

Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: