Dzūkų žinios

Kaip prižiūrėti kaminus, kad būtų galima išvengti gaisro?

Dalintis:

Galvojate, kokį kaminą įsigyti? Nepamirškite, kad svarbiausia yra priežiūra, o ne pats kaminas. Keraminiai kaminai, klinkerio ar metaliniai kaminai, nei vienas neapsaugo nuo nelaimingų atsitikimų. Netikėta ugnis ne visada greitai atsiranda lauke, tačiau kai ji plinta, didesnė tikimybė, kad baigsis namo sudegimu. Kaminų saugumas yra svarbiausias prioritetas juos renkantis ir statant. Dūmtraukis yra patvari namo konstrukcija. Jį gali statyti tik patyrę meistrai, susipažinę su įvairia technika ir galintys laikytis kamino gamintojo nurodymų. Mūriniai kaminai nėra efektyvūs, todėl namų statytojai stengiasi jų nestatyti. Keramikiniai kaminai bene patys efektyviausi, nes gaminami iš nebrangių ir ilgaamžių medžiagų. Metaliniai kaminai taip pat naudojami tik tam tikrose situacijose. Nepaisant visų skirtumų, visų tipų kaminai turi vieną bendrą bruožą – suodžius.

Degimo metu susidaro suodžiai

Nepamirškite, kad kaminas kiekvieną dieną per save praleidžia daug dūmų, jis pats dega, dėl to jį reikia valyti ir tikrinti, kad neatsitiktų nelaimių. Degdamas kuras išskiria anglies dvideginį, kuris kondensuojasi ant kamino sienelių. Palaipsniui kondensato kiekis didėja, virsdamas juoda lipnia mase, panašia į degutą. Ši medžiaga yra labai degi, todėl liepsnai krintant į kamino angą gali užsidegti ir degti nemažą laiką ir esant aukštai temperatūrai.

Ar pirkote pastatytą būstą su židiniu ir kieto kuro katilu rūsyje? 

Pirmas dalykas, kurį turėtumėte padaryti, yra patikrinti kaminą. Dūmtraukio patikra dabar atliekama pasitelkus naujausias technologijas – į kaminą nuleidžiama 360 laipsnių besisukanti speciali kamera. Tada kaminkrėčiai analizuoja filmuotą medžiagą ir įvertina, kur gali būti silpnosios dūmtraukio vietos. Jei suodžių daug, teks samdyti profesionalų kaminkrėtį, kuris juos išvalys. Tikrai nerekomenduojama to daryti patiems su vieliniu šepečiu ir svarmenimis. Ar galiu pats prižiūrėti kaminą? Taip, tai įmanoma. Pirmiausia turėtumėte gerai pasirinkti kurą. Jei deginsite šlapią medieną, tikėtina, kad netrukus kaminą uždengs suodžiai. Dėl šios priežasties stenkitės kūrenti tik kokybišką kurą, kuris tinka jūsų krosnelei. Jei dūmtraukis pasidengė suodžiais, galite išbandyti mechaninį valymą. Ant virvės kabės svarelis, virš kurio bus specialus apvalus šepetys su vieliniais šereliais. Tokie įrenginiai yra reti, tačiau juos galima įsigyti. Svoris nuleidžiamas iki pat dugno, tada šepetys pakeliamas ir nuleidžiamas. Taip metaliniai šereliai subraižys kamino paviršių ir nukris suodžiai. Po valymo jie dažniausiai išdega arba nusėda specialiuose induose, kai įjungiama krosnis. Taip pat prekyboje yra specialus suodžių deginimo katalizatorius, kuris degina suodžius. Tai specialūs milteliai, kurie suveikia įmetus į ugnį – padeda greičiau sudeginti suodžius ir apsaugo nuo korozijos.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: