Dzūkų žinios

Lietuvos patriotui nerimą kelia Lazdijų krašto valdžios mankurtizmas*

Dalintis:
Mūsų kraštietis, iš Krikštonių kilęs visuomenininkas Vytautas Janulevičius.

Mūsų kraštietis, iš Krikštonių kilęs visuomenininkas Vytautas Janulevičius dažnai lankosi savo gimtinėje, puoselėja Krikštonių ir jų apylinkių istorinę atmintį, inicijuoja atminties ženklų atsiradimą Lazdijų krašte, saugo tautiškumo ir patriotizmo pamatus.

Praėjusį savaitgalį jis lankėsi Merkinėje, kur iškilmingai buvo atidengtas paminklas iš Lazdijų krašto kilusiam partizanų vadui Adolfui Ramanauskui-Vanagui. Vytauto teigimu, atidarymo iškilmėse buvo labai daug žmonių, ko gero tokios minios, anot jo, Merkinė dar nebuvo mačiusi. Gausybė kariškių, svečių iš visos Lietuvos. Tačiau jis buvo šokiruotas, kad šiame renginyje nebuvo Lazdijų rajono valdžios atstovų. Savo įspūdžiais jis dalijasi su „Dzūkų žinių“ skaitytojais:

„Renginyje viskas buvo puikiai sustyguota – mišios, eisena, pasisakymai. Buvo labai daug žmonių ir garbingų svečių iš visos Lietuvos, tačiau tarp iškilmių dalyvių nebuvo Lazdijų valdžios atstovų.

A. Ramanauskas-Vanagas yra kilęs iš Lazdijų, ten kurį laiką gyveno, tuose kraštuose partizanavo, bet jokio atstovo iš Lazdijų rajono iškilmėse nebuvo. Kaip paaiškinti, kad nebuvo nė vieno Lazdijų valdžios atstovo? Gal jie kur nors žuvis gaudė ir žuvienę virė?

Lazdijai jau ne pirmą kartą meta tokį akibrokštą. Vasarą Ariogaloje vyko laisvės kovų dalyvių, tremtinių sąskrydis, suvažiavo visų rajonų atstovai, bet lazdijiečių ten nemačiau. Ar Lazdijuose nėra tremtinių, laisvės kovotojų, kodėl jie neatvažiavo?

Matyt, Lazdijai yra kitos orientacijos. Man atrodo, kad Lazdijai ruošiasi referendumui – prisijungti prie Lukašenkos, kiek žinau, Krikštonyse yra gera parašų rinkėja. Gal kai surinks parašus, posėdžiaus Lazdijų savivaldybės seimas, o per Kalėdas ar Velykas organizuos tą referendumą. Panašu, kad visi dabar labai užsiėmę tuo referendumu, kad net neturėjo laiko atvykti į Merkinę.

Esu tikras, kad tai ne atsitiktinumas, bet aiški tendencija. Manau, kad dabartinė Lazdijų valdžia yra neokomunistai. Prisimenant istoriją, kai atidenginėjome paminklą Krikštonyse, tada nė vienas Lazdijų valdžios atstovas irgi nesiteikė dalyvauti iškilmėse. Gerai, kad Alytus mus palaikė, tai ir šauliukus atsivežė, ir du chorus pakvietė.

Kai nepamačiau Lazdijų atstovų Merkinėje, negalėjau žodžio ištarti, tai man buvo akibrokštas. Tai ko tada galime laukti iš tokios mankurtų* valdžios?“

*Mankurtas (turk. mengirt = „netekęs atminties“) – žmogus, nepažįstantis savo tėvynės, tautos, giminės, pamiršęs visą praeitį, nenorintis nieko apie ją žinoti.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: