Dzūkų žinios

„Pušyno“ vadovė I. Čaplikienė: „Tikiu, kad tautinių šokių entuziastų tik daugės“

Dalintis:

Lazdijų kraštas garsėja meno saviveiklos kolektyvais, kurie aktyviai dalyvauja įvairiose šventėse, buria draugėn mėgstančius meninę kūrybą ir praturtina kultūrinį rajono gyvenimą.

Praėjusią savaitę Veisiejų suaugusių tautinių šokių kolektyvas „Pušynas“ atšventė savo gyvavimo 25-metį. Ta proga surengtame koncerte buvo prisimintas kolektyvo nueitas kelias, sulaukta kolegų ir bendraminčių sveikinimų.

Antrus metus „Pušynui“ vadovaujanti Indrė Čaplikienė sakė, jog šis kolektyvas yra labai draugiškas, darbštus ir mėgstantis naujoves.

I. Čaplikienė sakė, jog prieš ateidama vadovauti „Pušynui“, pažinojo buvusią vadovę, žinojo tą kolektyvą, nes tekdavo dalyvauti bendrose šventėse, koncertuose su Indrės vadovaujamu kolektyvu iš Viečiūnų.

Paprašyta daugiau papasakoti apie kolektyvą, Indrė sakė, jog „Pušyne“ šoka 8 poros. Dalyvių amžius – nuo 25 iki 60 ir daugiau metų.

„Nors amžiaus spektras labai platus, tačiau viskas labai dera, tai darnus kolektyvas, šiuolaikiškas, draugiškas, bendruomeniškas, labai geranoriški žmonės, sąžiningai lanko repeticijas. Jaučiame, jog po jubiliejinio koncerto prie „Pušyno“ prisijungs daugiau šokėjų, nes yra norinčiųjų sugrįžti, taip pat domisi ir nauji nariai“, – sakė vadovė.

Pasidomėjus, kaip pavyksta parinkti tinkamą repertuarą, kai kolektyve labai įvairaus amžiaus žmonės, Indrė pripažino, jog dėl repertuaro problemų nekyla, nes visi „Pušyno“ šokėjai yra šoklūs, geros formos.

„Dabar nėra taip, kaip būdavo anksčiau, kad labai stipriai būtų atskirti jaunimo ir vyresniųjų šokiai. Dabar daug jaunimo šokių derinama prie vyresniųjų. „Pušyno“ šokėjai turi didelį stažą, yra daug šokėjų porų, kurios šoka po 20 metų, todėl viską žino ir išmano. Repeticijos vyksta du kartus per savaitę, visi atvažiuoja po darbų“, – pasakojo kolektyvo vadovė.

Paklausta, ar kolektyvas daug koncertuoja, I. Čaplikienė sakė, jog po pandemijos koncertų buvo tikrai daug, per praėjusius metus „Pušynas“ turėjo jų daugiau nei dešimt.

„Buvo daug pasirodymų, kvietė visur – į vietinius koncertus, dalyvavome ir Alytaus dainų šventėje. Norime sudalyvauti Marijampolės Mažojoje dainų šventėje ir 2024 metais jubiliejinėje Dainų šventėje. Turime daug pakvietimų dalyvauti koncertuose. Taip pat norime išvažiuoti į užsienį, dalyvauti kokiame nors festivalyje“, – sakė kolektyvo vadovė.

Paklausta, ar Lietuvoje mažėja tautinių šokių kolektyvų, Indrė pripažino, jog mažėja vaikų ir jaunimo kolektyvų, o vyresniųjų vis dar yra.

„Lazdijų krašte tautinis šokis yra populiarus. Lietuvoje patriotizmas vis labiau atgimsta, jau atsižvelgiama į tradicijas, todėl tikiu, kad ateityje tautinių šokių kolektyvų daugės. Tai labai reikalingi dalykai, nes, jei nebus kultūros, nebus valstybės“, – sakė I. Čaplikienė.

Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: