Dzūkų žinios

„Pavėžėk mane iki „Maximos“, mere…“

Dalintis:

Apsivožk, pasakytų koks riebesnių išsireiškimų socialiniuose tinkluose nevengiantis influenceris.

Būtent tokia reakcija buvo, pamačius vakar viename iš šalies didžiųjų žiniasklaidos portalų paskelbtą Lietuvos savivaldybių merų apklausą. Mūsų rajono merė ten pristatyta kaip Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narė. Į tai netruko sureaguoti politiniai oponentai, ėmę merę sveikinti su politiniu atsivertimu ir linkėti kartu dirbti „vardan Lazdijų krašto ateities“.

Politiniai pasikandžiojimai ir juokeliai šiais rinkimų kampanijos laikais nebūtų didelė bėda. Bėdą susikuri patys politikai, sėkmingai šaudantys sau į kojas. Tad ar verta stebėtis ar piktintis, jei konkurentai griebia jų padavinėjamus šovinius ir kala jais taip, kad mažai neatrodo?

Komunikacija ir viešieji ryšiai politikoje yra taip svarbu, kad ignoruojantys šią tiesą politikai netrunka sulaukti gumbų savo politinėse kaktose, ir vėliau tenka skaudamą vietą kasytis ir dėti ledo luitus, kad skaudamą vietą atsipirktumei papudruotomis mėlynėmis, o ne užtinusiu poakiu. Šiandien sakyti, kad portalo žurnalistai – neprofesionalūs ar net kvaili, būtų tolygu pasirašyti sau, kaip politikui, nuosprendį ir pabaigti rinkimų kampaniją vos jai įsibėgėjant. Nes juk net ir mažai žiniasklaidos versle nusimanantys supranta, kad imant interviu iš politiko, niekas kitas, kaip tik pats politikas, yra atsakingas už tai, ką prisikalba ir kokius duomenis apie save pateikia. Kaip pasakytų Temidė, įstatymų nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės.

Taigi, kilus komunikaciniam skandalėliui, turėtų būti kuo greičiu puolama tokių kliurkų taisyti, o ne ieškoti, kas dėl to kaltas.

Tačiau Lazdijų žemėje – viskas kiek kitaip, nei Marijos žemėje. Čia politikai ar ketinantys tokiais tapti savo svarbiausiu uždaviniu ir tikslu kažkodėl laiko visų tiltų su žiniasklaida ir pavieniais žurnalistais sudeginimui. Lyg kokie mazochistai, kurie vėliau turėtų progą garsiai šaukti, kaip čia juos „laikraščiais daužo“. Sena ir pamokanti tiesa yra tai, kad musę ir žmogų galima užmušti laikraščiu. Kaip ir kita tiesa – kad straipsnis gyvena tik vieną dieną, t. y. tą, kada jis buvo parašytas. Kitą dieną yra kitas straipsnis ir kita istorija, ir taip be galo, be krašto.

Šią savaitę vietos laikraščiai buvo apskųsti rinkimų komisijai, esą savo puslapius naudoja dviejų politinių partijų atstovų paslėptai politinei reklamai. Nors skundikas buvo kažkoks išgalvotas Petras Petraitis, bet iš paties skundo turinio, kad apskųsti didžiausi dabartinės merės politiniai konkurentai rinkimuose, galima daryti prielaidą, jog rašytojas yra jei ir ne merės politinis prietelius, tai bent jau didelis simpatikas. Iš didelio skundo debesies liko mažas lietus, tiksliau – nieko neliko, tik didelis šnipštas, nes komisija tokius skundus pasiuntė į šiukšlių dėžę, o garsiausiai to siekė tos pačios merės atstovaujamos politinės partijos narė rinkimų komisijoje, bet leiskite man dabar spėti, ar visą šią skundų istoriją pamirš tie, kurie buvo skundžiami ir kurie, vienaip ar kitaip, susiję su vietos medijomis? Bijau, kad ne. Tai tik nuoširdžiai linkiu nepramušamos liemenės jų politiniams oponentams, kurie dabar greičiausiai nepraleis progos užsitaisyti savo komunikacijos kampanijas priešų paduotais šoviniais. Tokiais, ne paties menkiausio kalibro.

Vakarėlis, kaip mėgsta sakyti viena žinoma persona, nusimato įdomus ir turiningas. Kita, kiek mažiau nei merės politinis „atsivertimas“, skambi komunikacinių kliurkų kampanija šią savaitę ištiko mūsų savivaldybės viešuosius ryšius. Pradėję skelbti Gerąją Naujieną apie tai, kaip #LazdijaiVeža, ir kad šios politinės kadencijos valdantieji sukūrė ir laimėjo toooookį unikalų projektą, katras rajono gyventojus nemokamai vežios „nuo durų iki reikiamos vietos“, netrukus didieji savivaldybės komunikacijos gudročiai buvo demaskuoti, paaiškėjus, kad norėdami pasigirti, ne tik prisiėmė nepelnytus kitų laurus, bet ir sukėlė rimtų įtarimų, jog minėtuoju projektu padėjo vienos srities verslui užsitikrinti mūsų rajone garantuotas pajamas kokiam dešimtmečiui į priekį.

Iš oficialių dokumentų, kurie pateikti jau socialiniuose tinkluose, aiškėja, jog tai nėra Lazdijų rajono savivaldybės administracijos projektas, kaip skelbiama Lazdijų rajono savivaldybės interneto svetainėje. Tai yra verslininko milijonieriaus Vidmanto Janulevičiaus atstovaujamos Lietuvos pramonininkų konfederacijos vykdomas daugiau nei vienuolikos milijonų eurų projektas, kuriame tarp kitų partnerių yra ir Lazdijų rajono savivaldybė. Lazdijų rajono savivaldybei tenka nepilnai pusė milijono eurų minėtų lėšų, už kurias įsigyjami trys elektromobiliai gyventojų pavėžėjimui ir kompensuojama metų laikotarpio vežiojimas. Projektas startavo 2021 metų sausį ir tęsis dešimt metų – iki 2030 metų gruodžio 31 dienos. „Tai reiškia, kad Lazdijų rajono savivaldybė iki to laiko negalės pasitraukti iš projekto, taigi, turės vykdyti tą liaudyje jau pramintą „pavėžėk mane iki maksimos“ projektą visą projekto laiką“, – sako tokią informaciją paviešinusieji. Ir priduria, kad „bet ir ne čia esmių esmė. Esmių esmė yra ta, kad tiems autobusiukams įkrauti reikės elektros. Žalios elektros. Iš elektros stotelių, į kurias ją tieks „žalios energijos“ gamintojai. Atsitiktinis sutapimas, kad vos startavus šiam projektui, po kelių mėnesių, Lazdijų rajone atsiranda saulės elektrinė, kuri per visišką sutapimą, yra to paties Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidento verslo projektas“.

Tai gerų jums nemokamų kelionių, mano mielieji!

Apžvalgininkas

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: