Dzūkų žinios

Prasidėjo gavėnia – laikas atsigauti!

Dalintis:

(Dar kartą apie krikščioniškas vertybes)

Specialiai „Dzūkų žinioms“

Brolis Astijus

Pirmiausia noriu pasveikinti visus „Dzūkų žinių“ skaitytojus, kad mes, kaip krikščionys, įžengėme į naują laikotarpį, prasidėjo gavėnios laikas. Įdomu, kad, pagal lietuvių kalbos žodyną, viena iš žodžio „gavėnia“ prasmių yra „gauti“, „atsigauti“. Ta proga mano, kaip žmogaus, kaip lietuvio, linkėjimas būtų, kad mūsų Tėvynė, praėjusi tam tikrą procesą, vėl iš naujo atsigautų. Atsigavimas yra susietas su žmonėmis.

Daugelis žmonių Lietuvoje yra pakrikštyti, bet svarbiausia, kad iš tarybinių laikų daugeliui likęs sindromas nepasakyti aiškiai, ką aš galvoju, kas yra mano gyvenimo esminiai dalykai.

Jei kalbėsime apie krikščioniškas vertybes, tai visiems krikščionims svarbiausia yra Dievas, mano Tėvynė ir artimasis. Tie trys pagrindiniai atramos punktai ir sudaro krikščioniškų vertybių esmę.

Meilė tėvynei išplaukia iš vidaus, iš nematomų dalykų, o tai yra Dievas, kuriuo aš tikiu. Tikėjimo nepatikrinsi, bet tikėjimas pasireiškia ir žodžiais, ir darbais.

Savivaldos rinkimai mūsų Tėvynėje – ypatingas momentas, kai mūsų bendruomenės turi susitelkti į tą atsinaujinimą, atsigavimą, tada tampa svarbūs tie žmonės, kurie nebijo pasakyti tai, kuo jie tiki ir ką norėtų įgyvendinti būtent savivaldoje. Viskas prasideda nuo mažų dalykų, nuo šeimos, nuo lokalinės bendruomenės – savivaldybės, o visos savivaldybės sudaro mūsų gražiąją Lietuvą.

Kai kalbame apie žmogaus vertybes, apie jo pasirinkimą, apie jo gyvenimą, turime kalbėti ir apie tai, jog visi padarome klaidų, tačiau pasilikti klaidoje yra negerai, visada atsiprašome, susitaikome. Krikščionių bendruomenė tuos dalykus praktikuoja.

Vis dėlto yra svarbus tas turinys, kurį mes norime perteikti. Šitame pasaulyje skamba daug žodžių, daug visokių pažadų. Aš juokauju, kad sovietmečiu mes žiūrėdavome „Labanakt vaikučiai“, o dabar prieš kiekvienus rinkimus žiūrime pažadukų pasakėles. Galvoju, kad svarbu nuo žodžių pereiti prie tam tikrų veiksmų.

Manau, kad Lazdijuose ir kitose savivaldybėse labai svarbu, kad žmonės pajustų tą išrinktų žmonių tarnavimą. Pasibaigia žodžiai, dažnai užmirštama, kad mūsų pasirinkti asmenys ateina tarnauti mūsų bendruomenei. Linkėčiau, kad žmonės rinkimuose atkreiptų dėmesį į tuos, kurie ne tik žodžiais, bet ir remdamiesi savo vertybėmis sugebėtų atlikti konkrečius darbus. Kalbu apie vidinį žmogaus turinį. Jei neturi turinio, tai bet kas gali keisti tavo formą. Kai neturi turinio, esi minkštas, tave gali bet kas apdirbinėti, tada galima keliauti nuo vienų pranašų prie kitų. Reikia tvirtumo, kad ne visi galėtų tave pakeisti. Europos Parlamento nariams, lietuviams, sakau: „Kodėl jūs balsuojate Europos Parlamente už tokius įstatymus, kurie priešingi jūsų įsitikinimams?“ Man atsako, jog taip partija liepė. Vadinasi, tu nebeturi turinio, esi minkštas. Jei būsi tvirtas, tai galėsi įgyvendinti tai, kuo tiki, ką tu turi savo viduje. Gerbiamas tas žmogus, kuris nebijo viešai deklaruoti savo įsitikinimų ir juos įdiegti į bendruomenės gyvenimą.

Kiekvienas žmogus, kuris dalyvauja rinkimuose, turėtų būti vedinas gražių idėjų, kad būtų įmanoma tas idėjas dovanoti ir atskleisti bendruomenėms. Vienas iš svarbiausių dalykų yra tai, kad tokių žmonių dėka bendruomenės taptų gražesnės, turtingesnės.

Pažiūrėkite, kokios gražios rajonų bibliotekos, švietimo, kultūros įstaigos. Ten dirbantys žmonės palaiko vietinę bendruomenę, palaiko Lietuvą. Jiems reikia savivaldybės žmonių palaikymo ir paraginimo: „Judam, einam į priekį, per svajones ateina viltis, kad mūsų gyvenimas gali keistis“.

Linkiu, kad ši gavėnia būtų atsigavimas Lazdijų bendruomenei, kad žmonės pajustų, jog nesame apmerdėję, nes gamta ir mūsų Kristus vis sako: „Nebijokite“. Kristus nugalėjo pasaulį, mes turime ir galime nugalėti savo senąjį pasaulį ir kurti naują – gerovės ir solidarumo – pasaulį.

Visus sveikinu su gavėnia ir nauju postūmiu Jūsų krašte!

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: