Dzūkų žinios

Prasidėjo renginių maratonas, skirtas iškiliai mūsų krašto asmenybei – Sigitui Gedai

Dalintis:
(Nuotrauka iš FB paskyros „Veisiejai“.)

Minint 80-ąsias garsaus mūsų tautos poeto, kilusio iš Veisiejų krašto, Sigito Gedos gimimo metines, Lazdijų rajone visus metus vyks daug šiai sukakčiai skirtų renginių, nes 2023-iuosius Lazdijų rajono savivaldybės taryba paskelbė S. Gedos metais.

Praėjusią savaitę Veisiejuose prasidėję tai progai skirti renginiai tęsis iki pat rudens, jų bus apie dvi dešimtis.

Praėjusią savaitę vykusiuose renginiuose geriausiai besimokantys Veisiejų Sigito Gedos gimnazijos mokiniai buvo apdovanoti „Jazmino žiedo“ nominacijomis, vokalinė grupė KIVI Veisiejų kultūros namuose surengė koncertą, kuriame skambėjo dainos pagal S. Gedos žodžius.

Šeštadienį Veisiejų Šv. Jurgio bažnyčioje aukotos šv. Mišios už S. Gedos atminimą, vakare vyko minėjimas gimnazijos salėje, kuriame dalyvavo ir atsiminimais apie poetą dalijosi žinomas poetas Kornelijus Platelis, S. Gedos dukterėčia Alma Gedaitė-Rastupkevičienė, kraštotyrininkas Albinas Jarmala. O gimnazijos direktorei Jurgitai Mozerienei buvo įteiktas praėjusio dailininkų plenero metu nupieštas S. Gedos portretas.

Veisiejų seniūnas Zenonas Sabaliauskas pripažino, jog S. Geda yra iškiliausia Veisiejų krašto asmenybė, jam Veisiejuose yra skirta gausybė pagarbos ženklų.

„Veisiejuose yra S. Gedos gatvė, stendai muziejuje, bibliotekoje vyksta parodos. Gimnazija pavadinta S. Gedos vardu, per poeto gimtadienį vyksta geriausių mokinių apdovanojimai, poeto gimtinėje sudėtos nuorodos į jo sodybą, ten, kur buvo jo senasis namas, pastatytas S. Gedos garbei skirtas koplytstulpis, prie sodybos pastatyta drožybos lenta“, – pasakojo Z. Sabaliauskas.

(Nuotrauka iš FB paskyros „Veisiejai“.)

Svarbiausias įvykis, susijęs su poeto jubiliejumi, anot Z. Sabaliausko, bus gegužės 26 dieną, kai Veisiejų miesto parke bus pastatytas ir atidengtas paminklas S. Gedai.

„Man teko asmeniškai bendrauti su S. Geda, kai jis buvo atvažiavęs į renginius Veisiejuose. Jis labai brangino savo tėviškę, tai matyti ir iš jo kūrinių, įkvėpimo kūrybai sėmėsi iš gimtinės gamtos. Vasaras leisdavo savo gimtinėje, labai brangino savo giminaičius – brolį, seseris, dukterėčią“, – kalbėjo Z. Sabaliauskas.

Seniūnas sakė, jog šiemet garsiam žemiečiui bus skirtas ypatingas dėmesys. Seniūnija pasigamino tai progai du tentus – vieną nešiojamą, kitą – kabinamą ant pastato. Z. Sabaliauskas sakė, jog bus tęsiamas projektas, kai ežere bus pastatytos iš šieno skulptūros pagal S. Gedos personažus, taip pat laukiama Rimanto Kmitos knygos apie S. Gedą pristatymo, o Vasario 16-oji bus su S. Gedos akcentais.

„Pradžioje mes pasiskelbėme, kad Veisiejuose šie metai bus skirti S. Gedai, džiugu, kad mūsų pavyzdžiu pasekė rajono savivaldybės taryba ir priėmė sprendimą, kad 2023-ieji visame Lazdijų rajone bus S. Gedos metai“, – sakė Z. Sabaliauskas.

Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: