Dzūkų žinios

Lazdijų krašto ūkininkas Žydrūnas: „Jei ir toliau bus tokios pieno kainos, teks parduoti visas karves“

Dalintis:
Liejasi pienas į pievas. Tauragės r. ūkininkai išpylė apie 30 t pieno į žiemojančias pievas.

Tokio makabriško vaizdo lietuviams dar neteko matyti – Lietuvos ūkininkai iš cisternų ant žemės pila dešimtis tonų pieno. Prie prekybos centrų ir tiesiai iš ūkių kviečiama nemokamai imti pieną. Tokių ir panašių priemonių priversti imtis ūkininkai, sužinoję, jog vasarį pieno supirkimo kainos bus sumažintos iki 20 centų už litrą, nors pienas parduotuvėse vis brangsta. Tai reiškia, jog auginti karves ir tiekti pieną taps tiesiog nuostolinga. Tokia situacija tampa rimta grėsme Lietuvos ūkininkų, užsiimančių pienininkyste, išlikimui, taip pat gali paskatinti viso žemės ūkio pienininkystės sektoriaus Lietuvoje žlugimą.

Pirmadienį dėl mažinamų pieno supirkimo kainų ūkininkai protestavo prie didžiųjų prekybos centrų, prie pieno perdirbėjų įmonių, drastiškai laistė pieną į kanalizaciją, ant pievų.

Prie Marijampolės pieno konservų fabriko buvo susirinkę penkios dešimtys šio krašto ūkininkų, kurie reikalavo fabriko vadovybės pasiaiškinti dėl susidariusios situacijos. Tarp protestuojančių buvo ir keletas Lazdijų krašto ūkininkų.

Supirkimo kaina – žemiau savikainos

Lazdijietis Žydrūnas Pranckevičius, auginantis 14 pieninių karvių, sakė, jog sumažintos pieno supirkimo kainos yra didžiulė problema.

„Sužinojome, jog mums bus mokama po 20 centų už litrą pieno. Galvojame mėnesį kitą stebėti situaciją, jei ji nesikeis, parduosiu karves. Jei bus tokia kaina, karvių auginti ir melžti nebus prasmės, nes tokia veikla bus nuostolinga“, – kalbėjo ūkininkas.

Jis sakė, jog dabar už dyzelinį kurą reikia mokėti po 1,40 Eur, labai pabrango žemės ūkio technikos atsarginės dalys, elektra.

Suvalkijos regiono ūkininkai susirinko į akciją prie UAB „Marijampolės pieno konservai”. (L. Juodzevičienės nuotr. lrytas.lt)

Kartu su Marijampolės ir Lazdijų krašto ūkininkais Žydrūnas pirmadienį dalyvavo protesto akcijoje prie „Marijampolės pieno konservų“ fabriko.

„Pas protestuotojus išėjo gamyklos direktorius ir sakė, kad įmonė ritasi link bankroto, todėl gali mokėti tik po 20 centų už litrą. Jis sakė, kad vasario 21 dieną atvažiuos atstovai iš Seimo, ir prašė, kad į susitikimą atvažiuotų ir ūkininkų atstovai“, – pasakojo mūsų krašto ūkininkas.

Žydrūnas teigė, jog anksčiau už pieną gaudavo po 37 centus, tada dar buvo galima gyventi. Jis sakė girdėjęs, jog kai kurie Lietuvos pieno perdirbėjai vežasi žaliavinį pieną iš Latvijos, kaimyniniams ūkininkams mokėdami po 45 centus.

„Karvei reikia duoti miltų, premiksų, kad gerą pieną duotų. Jei šersi tik šienu, tai gero pieno nebus. Šnekėjome su ūkininkais, kad daug investavome į savo ūkius, girdyklas pasidarėme, o paskui moka grašius. Man teko remontuoti pieno atvėsinimo šaldytuvą, tai sumokėjau baisius pinigus. Už šieno plėvelę dabar mokame dvigubai nei anksčiau. Nepamirškime, kad karvei užauginti reikia trejų metų. Jei nesikeis situacija iki pavasario, tai tikrai parduosiu visas karves“, – sakė Žydrūnas.

Lazdijų krašto ūkininkas Renaldas Židžiūnas, auginantis 200 melžiamų karvių, sakė, jog situacija yra sudėtinga.

Pasigenda ūkininkų vienybės

Lazdijų krašto ūkininkas Renaldas Židžiūnas, auginantis 200 melžiamų karvių, sakė, jog situacija yra sudėtinga, bet jis tikisi išgyventi.

Kadangi jis yra kooperatyvo „Pienas LT“ dalininkas, tai tikisi, kad pieno supirkimo kainų kritimas nebus toks tragiškas, kaip ūkininkai įsivaizduoja. Renaldas irgi dalyvavo pirmadienį vykusioje protesto akcijoje Marijampolėje.

„Pagal mano akis, kiek mačiau susirinkusių žmonių, tai atrodytų, jog už pieną mokama gerai. Susirinko 40–50 ūkių atstovai, tai tik tiek jų nepatenkinti šia situacija? O kiti, vadinasi, patenkinti? Nėra tarp ūkininkų vieningumo, todėl bus sunku ką nors pakeisti. Žinoma, smulkesniems ūkininkams mažiau moka, jiems sunkiau. 30 metų tas pat vyksta, reikia keisti įstatymus, kad būtų atsižvelgta į visų šalių interesus, nes dabar prekybininkai padengia savo kaštus ūkininkų sąskaita. Apskritai tai valstybė galėtų įsikišti ir imtis kainų reguliavimo“, – sakė Renaldas.

Dalijo pieną

Protesto akciją antradienį surengė ir kai kurie Lazdijų krašto ūkininkai. Socialiniuose tinkluose pasirodė informacija, kad antradienį nuo 12 val. Verstaminuose bus nemokamai dalijamas pienas, tik reikėjo atsinešti savo tarą.

„Dzūkų žinioms“ paskambinus paskyroje nurodytu telefonu, atsiliepęs ūkininkas Aurelijus sakė, jog protestuodamas prieš mažas pieno supirkimo kainas, jis nusprendė dalinti pieną.

Aurelijus sakė, jog norinčiųjų gauti pieno buvo tikrai nemažai, per antradienį buvo išdalinta apie 500 litrų pieno.

„Ėjo kaimo žmonės, labai džiaugėsi, gaudami pieno, kai kas atsinešė net 40 litrų talpos indus. Kiek supratau, žmonės iš pieno gamins sūrius, kad ilgiau būtų galima juos vartoti. Gerai, kad žmonėms buvo naudos, bet ši akcija buvo mūsų protestas prieš supirkimo kainas“, – sakė Aurelijus.

Lazdijų rajono savivaldybės Kaimo ir žemės ūkio plėtros skyriaus vedėjas Žydrūnas Vasiliauskas.

Lazdijiečiai – santūresni

Lazdijų rajono savivaldybės Kaimo ir žemė ūkio plėtros skyriaus vedėjas Žydrūnas Vasiliauskas pripažino, jog pieno supirkimo kainų problema aktuali ir Lazdijų krašto ūkininkams.

„Mūsų rajone yra ir didelių, ir vidutinių pieno ūkių, supirkimo kainų tema aktuali ir lazdijiečiams. Mūsų ūkininkai gal kiek kantresni, neskuba į organizuojamas protesto akcijas, nepila pieno ant pievos, neorganizuoja protestų. Pirmadienį Lietuvoje vyko daug protestų, mūsų ūkininkai domėjosi, kur vyks protestai, kiek žinau, važiavo palaikyti savo kolegų“, – sakė Ž. Vasiliauskas.

Skyriaus vedėjas sakė girdėjęs ūkininkus kalbant, kad reikia šiek tiek išlaukti, nes tikimasi, jog situacija turėtų normalizuotis, ir bus sugrąžintos adekvačios pieno supirkimo kainos.

„Dabartinės kainos yra labai mažos, net mažesnės už savikainą. Matau, kad, logiškai mąstant, kaina turėtų keistis į kitą pusę nei dabar. Labai svarbu, kaip šioje situacijoje pasirodys ūkininkai, jie turėtų netylėti. Ši problema turėtų būti sprendžiama Vyriausybės lygmeniu“, – sakė Ž. Vasiliauskas.

Sujudo ir Vilnius, ir Briuselis

Didėjant smulkiųjų ir vidutinių ūkininkų nerimui dėl smarkiai kritusių žaliavinio pieno supirkimo kainų, europarlamentaras Juozas Olekas kreipėsi į Europos Komisiją. Jis akcentavo operatyvių sprendimų būtinybę ir atkreipė dėmesį į situacijos įkaitais tapusius pirminius produkcijos gamintojus – ūkininkus bei visą pieno pramonę. Skubiai reaguoti į susidariusias problemas Europos Parlamento narys kvietė ir Lietuvos Vyriausybę.

Žemės ūkio ministerija pranešė ketinanti spręsti susidariusią padėtį ir padėti pieno ūkiams papildomomis reguliavimo ir pagalbos priemonėmis.

Artimiausiu metu ministerija žada inicijuoti teisės aktų keitimus, kuriais žaliavinio pieno supirkimo kainos būtų indeksuotos pagal pieno produkcijos pardavimų kainas, o kartu su bazine pieno supirkimo kaina mokami priedai būtų skaidrūs ir sąžiningi. Taip pat pakeitimai numatytų, kad žaliaviniu pienu būtų galima prekiauti pieno aukcionuose, kai pieno kainas būtų galima stebėti realiu laiku, o ne po mėnesio, kaip yra dabar.

Taip pat ministerija artimiausiu metu turėtų peržiūrėti ir pieno ūkių investicinius projektus, kad dėl susidariusios padėties projektai nebūtų stabdomi ir įgyvendinami numatytu laiku.

Be to, teigiama, jog ministerijoje jau parengtas įsakymo projektas, numatantis, kad jau įgyvendinantys investicinius projektus ir su finansinėmis problemomis susiduriantys ūkiai galės kreiptis lengvatinės paskolos apyvartinėms lėšoms.

Negavusiems investicinės paramos galės būti teikiama tokio paties dydžio lengvatinė paskola investiciniams projektams įgyvendinti ar apyvartinėms lėšoms.

Po praėjusią savaitę vykusio Pieno tarybos susitikimo žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas sakė, jog Taryba toliau tarsis, kaip sumažinti dėl stipriai šokinėjančių kainų ūkių patiriamas rizikas, o darkart Pieno taryba rinksis dar vasario mėnesį.

Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: