Dzūkų žinios

Alytaus kraštotyros muziejui 95 metai

Dalintis:
Alytaus kraštotyros muziejus švenčia gimtadienį. (AKM nuotr.)

Šį mėnesį Alytaus kraštotyros muziejui (AKM) suėjo 95 metai. Nueitą kelią muziejus švęs 95 dienas ir šia proga lankytojus kvies dalyvauti šventinėje akcijoje, kurioje lauks ir dovanos.

AKM, didžiausias valstybinis Pietų Lietuvos muziejus, buvo įkurtas 1928 m. balandžio 24 d. miesto inteligentų iniciatyva, tačiau kiek anksčiau, 1920 metais, jį siekė įkurti „Dzūkijos Aušros“ draugija, bet aplinkybės susiklostė taip, kad išsiskirsčius steigėjams draugijos nebeliko. Vis tik mintis įkurti muziejų alytiškių neapleido. Būrelis entuziastų: apskrities gydytojas S. Janavičius, kunigai K. Pailavičius ir P. Baltrušaitis, mokytojai S. Slavėnas ir V. Jakučionis bei tarnautojas P. Adžgauskas, įsteigė Alytaus muziejų ir jį įregistravo Alytaus apskrities viršininko įstaigoje.

Įkurtos draugijos tikslas buvo rinkti ir apsaugoti lietuvių kultūros liekanas nuo visiško jų sunaikinimo. 1935 metais Alytaus muziejus buvo prijungtas prie Dzūkų kraštotyros draugijos, kuri buvo įkurta 1934 metais ir pavadintas Dzūkų muziejumi. To meto muziejaus ekspozicijose buvo galima pamatyti proistorijos, numizmatikos, vaizduojamojo ir bažnytinio meno, skulptūros, aprangos, audinių, namų apyvokos daiktų, medžioklės, žvejybos, žemės ūkio, primityvių senovės mašinų, medžio apdirbimo įrankių bei kitų eksponatų. Tačiau Antrojo pasaulinio karo metais muziejus neteko beveik visų savo eksponatų. Po apie 1946–1947 metus jis buvo pavadintas Alytaus kraštotyros muziejumi. Likę skurdūs fondai ėmė sparčiai gausėti pradėjus rengti liaudies meno parodas, archeologines ekspedicijas.

Prabėgus beveik šimtmečiui nuo muziejaus įkūrimo, jo veikla išsiplėtė, įgijo daug naujų krypčių. Muziejus renka, saugo, tiria ir eksponuoja Alytaus apskrities archeologinę, etnografinę ir istorinę medžiagą. Moderniose ir interaktyviose ekspozicijose įdomiai pasakojama Dzūkijos krašto istorija, rengiamos archeologinės ir etnografinės ekspedicijos, vyksta edukacinė veikla mokiniams ir suaugusiems.

Šiandien AKM yra sukaupęs per 124 tūkst. eksponatų. Jame saugoma daugiau kaip 3,5 tūkst. archeologinių radinių, apie 13 tūkst. monetų, tarp kurių 6 monetų lobiai, apie 2 tūkst. įvairių šalių popierinių pinigų bei kitų vertybinių popierių, daugiau kaip 13 tūkst. senų fotografijų, apie 4,3 tūkst. atvirukų, šimtai pašto ženklų ir vokų, apie 10 tūkst. raštijos eksponatų, apie 2 tūkst. etnografijos eksponatų, apie 3 tūkst. su Alytaus miesto ir Lietuvos istorija susijusių eksponatų, apie 800 taikomosios dailės ir liaudies meno kūrinių.

Muziejui priklauso du filialai: Anzelmo Matučio memorialinis muziejus, menantis vaikų mylimo rašytojo gyvenimą ir suteikiantis galimybę vis naujoms kartoms susipažinti su kūryba, ir Antano Jonyno memorialinis muziejus, pirmasis muziejus, atidarytas Lietuvoje po Kovo 11-osios akto paskelbimo. Tai namai, kuriuose prabėgo poeto, rašytojo, Lietuvos aklųjų draugijos organizatoriaus vaikystė ir paauglystė. Muziejuje saugomi poeto daiktai, rankraščiai, nuotraukos, o kiekvieną pavasarį jo kiemelyje vyksta tarptautinis festivalis „Poezijos pavasaris“. 

Taip pat muziejui priklauso archeologinė ekspozicija „Kai sieloms neliko medžių“, įsikūrusi Pirmajame Alytuje esančiuose XVI a. skliautuotuose rūsiuose. Pirmoji ekspozicija pristato akmens amžiaus radinius Lietuvoje ir titnago reikšmę Pietų Lietuvoje. Antroji skirta geležies amžiui, jos akcentas – jotvingių genčių gyvenimas. Trečioji pasakoja Alytaus istoriją nuo jos ištakų iki XVI a., kai Dzūkijos sostinei suteiktos miesto teisės. Ekspozicijoje galima apžiūrėti archeologų radinius iš Alytaus piliakalnio papėdės kapinyno ir Pirmojo Alytaus istorinės aikštės.

Naujausioje ekspozicijų erdvėje – Audiovizualiųjų menų centre, buvusioje Alytaus miesto sinagogoje, vyksta įvairios parodos.

Per praėjusius metus AKM aplankė daugiau kaip 30 tūkst. lankytojų.

Visi, norintys gauti AKM gimtadienio dovanų, turi aplankyti bent tris AKM filialus. Atvykus reikia pasakyti, kad dalyvaujate muziejaus gimtadienio akcijoje, ir gauti specialų antspaudą. Surinkus bent 3 antspaudus, reikia atvykti į Alytaus kraštotyros muziejų (Savanorių g. 6) ir išsirinkti šventinę dovaną!

Muziejaus filialai, kuriuose galima gauti akcijos antspaudą:

Alytaus kraštotyros muziejus (Savanorių g. 6) 

Audiovizualiųjų menų centras (Kauno g. 9) 

Archeologijos muziejus (Jiezno g. 2) 

A. Matučio memorialinis muziejus (A. Matučio g. 8)

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: