Dzūkų žinios

Įkaitinkite kepsnines: savaitgalio iškylai – gardžios įdomybės iš už Atlanto ir nenuviliančių šonkaulių receptas

Dalintis:

Įsibėgėjus pavasariui, Lietuvos kraštovaizdį puošia ne tik sugrįžę paukščiai ar besiskleidžiantys žiedai, bet ir į lauką kur kas dažniau ištraukiamos įvairios kepsninės, šašlykinės bei griliai. Tačiau dažnas vis dar suka galvą, kuo pakeisti tradicinius ir kiek jau pabodusius šašlykus. Naujų idėjų savaitgalio iškylai galima žvilgtelėti ir už Atlanto, gaminant gerai pažįstamus ir iš čia į daugelio mūsų virtuves atkeliavusius mėsainius. Šio regiono virtuvė taip pat gali pasigirti ir kitais griliui tinkančiais patiekalais: šonkauliukais, įvairiais vištienos kepsneliais, tortilijų suktinukais, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Iš Amerikos – į Klaipėdą?

Mėsainis, suvožtinis, „burgeris“ – nuo Jungtinių Amerikos Valstijų neatsiejamas patiekalas turi daugybę pavadinimų ir gamybos būdų: nuo mėsos kepimo tūkstančius eurų kainuojančioje kepsninėje iki paprasčiausios keptuvės. Nors ir paprastas, tačiau itin gardus patiekalas sulaukia dėmesio visame pasaulyje – tai įrodo ir ne vienas Gineso rekordų knygoje užfiksuotas įrašas, kai per vieną ar kelias minutes reikia suvalgyti kuo daugiau mėsainių. Lietuva taip pat gali pasigirti savo rekordu – didžiausiu vienu metu pagamintų mėsainių skaičiumi: 2016 m. Jūros šventės metu pagaminti net 3167 mėsainiai.

Kad ir kaip nuspręstumėte ruošti mėsainius, atsiminkite paprastą taisyklę – mėsos nereikėtų perkepti. Pagaminto patiekalo skonį itin pagerina viena ar net kelios sūrio riekelės. Tam pasitarnaus specialus, tik mėsainiams skirtas sūris. Vos uždėtas ant karšto mėsos paplotėlio, jis puikiai ir greitai išsilydo, todėl taip yra mėgstamas šio patiekalo gerbėjų.

„Lidl“ ekspertai pataria su mėsainiais būtinai išmėginti šoninės juosteles su medumi – jos patiekalui suteiks ypatingo sultingumo ir išskirtinio, amerikietiško skonio. Beje, jomis galima papuošti ir gaivias daržovių salotas. Ne vienas grilio entuziastas pataria iškeptus mėsainius pagardinti ir traškiais tradiciniais marinuotais agurkėliais – patogiausia naudoti jų griežinėlius. Tuomet nereikia sukti galvos dėl tinkamo pjaustymo ir taip juos galima greitai sluoksniuoti tarp bandelių, neleidžiant patiekalui atvėsti.

Amerikos įkvėpti skoniai – ir vaikams, ir suaugusiesiems

Kol kepsninėje kepa visų taip laukiami pavasario iškylos grilio patiekalai, vis garsiau bruzdantį skrandį gali nuraminti jau paruošti kumpio, kitų užkandžių rinkiniai, tortilijų suktinukai ar vištienos kepsneliai. Pastaruosius tereikia pašildyti arba paskrudinti – su sąlyga, jei grilio meistras jūsų užkandžius priims į savo kepsninę.

Mažuosius grilio entuziastus, be daugelio mėgstamų vištienos kepsnelių, pradžiugins ir kiti amerikietiško stiliaus iškylų patiekalai – mini mėsainiai ir mini picos. Ieškantiems dar išskirtinesnių grilio patiekalų „Lidl“ ekspertai siūlo išmėginti apvirtus kiaulienos šonkaulius. Skirtingai nuo įprastai paruoštų kiaulienos šonkaulių, apvirti – kur kas sultingesni ir minkštesni.

Neturintiems daug kantrybės ir norintiems kuo greičiau skanauti grilio patiekalų, rekomenduojama išbandyti jau paruoštus kiaulienos šonkaulius, kuriuos beliktų trumpai pakepinti kepsninėje, kad patiekalas sušiltų. Tokių šonkaulių galite įsigyti šią savaitę visose „Lidl“ parduotuvėse, kur pristatoma išskirtinė amerikietiška „McEnnedy“ skonių savaitė. Taip pat asortimente – mėsainių kepsneliai, sūris mėsainiams, šoninės juostelės su medumi, kumpių, užkandžių rinkiniai, tortilijų suktinukai ir kiti Amerikos skonių įkvėpti gaminiai.

Nekantriausiems grilio entuziastams siūlome apvirtų šonkaulių su kepsninėje keptomis bulvytėmis ir tradicinėmis kopūstų salotų su morkomis (angl. coleslaw) receptą.

Savaitgalio iškylos receptas: (ne)tradiciniai kiaulienos šonkauliai

Reikės (3-5 žmonėms):
1 kg jau paruoštų apvirtų kiaulienos šonkaulių
Mėgstamo padažo

Bulvių skiltelėms reikės:
12-15 vnt. vidutinio dydžio bulvių
1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
1 valgomojo šaukšto druskos
1 valgomojo šaukšto pipirų
Kitų prieskonių (pagal skonį)

Kopūstų salotoms su morkomis prireiks:
Pusės kopūsto
1 vnt. morkos
Pusės citrinos
1 arbatinio šaukštelio cukraus
1 arbatinio šaukštelio druskos
1 arbatinio šaukštelio kmynų
1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus.

Pirmiausiai pasiruoškite kiaulienos šonkauliukus. Juos reikia visiškai atšildyti, o atšildžius – vidutinės kaitros (apie 200 laipsnių) kepsninėje kepti apie 15 minučių, reguliariai apverčiant ir stebint, jog neprisviltų. Iškeptus šonkaulius galima paskaninti barbekiu ar kitu mėgstamu padažu.

Bulves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite pageidaujamo dydžio skiltelėmis. Skilteles sumaišykite su aliejumi, druska, pipirais ir kitais norimais prieskoniais. Kepkite vidutinės kaitros kepsninėje apie 20 minučių, kol gražiai apskrus.

Ruošdami kopūstų salotas su morkomis, pirmiausia plonai supjaustykite pusę kopūsto. Morką sutarkuokite stambia („burokine“) tarka. Į paruoštą daržovių mišinį įtarkuokite citrinos žievelę, išspauskite citrinos sulčių ir suberkite cukrų, druską, kmynus bei įpilkite aliejaus. Maišydami rankomis, gerai paspauskite ir padaužykite smulkintas daržoves, jog jos išleistų iš savęs sultis – taip jos suminkštės, o skirtingi skoniai geriau susimaišys tarpusavyje.

Aliejų galite pakeisti ir majonezu – taip išgausite dar ryškesnio skonio salotas. Patariama kopūstų ir morkų salotas paruošti kaip įmanoma anksčiau iki patiekimo: kuo ilgiau šios salotos pastovi, tuo jos tampa skanesnės. Skanaus!

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: